User:Arxiu Ismael Latorre Mendoza

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Laura Canet Lozano, fotògrafa. (Alginet, País Valencià. 1990)
Laura, 1948
D'esquerra a dreta: Els fotògrafs Ismael i Laura Canet Lozano, acompanyats per la germana de Laura, Amèlia. Desembre, 1996.

...es pot citar a Ismael Latorre (Alginet, 1920-2011) que ha estat un retratista convencional però que també ha deixat un gran fons costumista, imatges algunes d'elles inèdites... (Una societat en transició. Universitat de València. Estudi General)[4]


Com més mire i repasse les fotografies de Latorre, més convençut estic que la datació sistemàtica i precisa de les imatges respon a un objectiu clar: el de confegir un dietari visual en què cada imatge és una pàgina d'una obra, d'un corpus que es pretén unitari i coherent (Francesc Vera Casas, Universitat Politècnica de València)[5]


El dia 26 de novembre de 2020, per unanimitat, l'alcalde i tots els regidors del Consistori municipal d'Alginet, a proposta del regidor de cultura Vicent Gaya Machí, acordaren demanar a la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) de l'Arxiu. [6] Amb registre REGAGE21e00025360513 i data 01-12-2021, l'ajuntament d'Alginet, i en el seu nom el regidor de cultura, presentà la sol·licitud per a la declaració de Bé d'Interès Cultural. Expedient municipal 625240P.


BENVINGUTS a la pàgina d'usuari de Wikimedia Commons de l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza.

L'Arxiu Ismael Latorre Mendoza (AILM o AILM-PV) és l'arxiu familiar, històric i fotogràfic més complet de la Ribera del Xúquer. Al principi tenia més de 300.000 negatius d'Ismael Latorre i Laura Canet Lozano. Actualment també inclou l'obra de tres fotògrafs més: els seus fills Gerard i Carolina Latorre Canet -Carolina des del 2016-, i des d'abril del 2018 el fons fotogràfic de l'arxiver Vicenç Salvador Torres Guerola. Amb aquesta aportació és possiblement l'arxiu històric i familiar de producció pròpia més gran del País Valencià, format per unes 500.000 imatges. Històricament, té més de vuit dècades. Les primeres imatges fetes per Ismael són de l'any 1935[7] i la producció continua hui en dia.

A més de la producció dels 5 fotògrafs, a l'arxiu també s'hi troben imatges antigues d'altres autors com J. Grollo, J. Llopis, M. Arroyo, Rocard, Guzmán, Manuel Reinoso (Catarroja), R. Sanchiz, (València), Vicente Nàcher Vendrell (Algemesí), Maiques (Benifaió-Almussafes), etc. i d'altres desconeguts; i fotografies més modernes d'autors professionals com Jarque, (Aplec Nacionalista a la Plaça de Bous de València, 9 d'octubre de 1978), Bérat -les images vivantes-, Jordi Ferrer d'Euskadi, Paco Bosch i Xus Espert d'Alginet, o aficionats com Ramón Cifuentes, advocat a Madrid i amic d'Ismael; David Sarasol, director del Museu de la Pilota, etc.

El principal actiu etnològic fotogràfic és el poble d'Alginet, els seus costums i formes de vida; així com les personalitats que han visitat aquest poble. Tot i així són milers les fotografies fetes fora del poble. Hi ha fotos de la resta de l'estat i de quatre continents: Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica.

A l'arxiu hi ha revelats fotogràfics d'abans de l'any 1945 sobretot de la casa Escuder de fotografies d'Ismael Latorre. I també alguns de la casa Manero.

L'Arxiu inclou:

 • Fotos i negatius d'Ismael Latorre Mendoza (producció fotogràfica de 1935 a 2006). La producció artística més gran d'aquest fotògraf va de l'any 1945, quan creà el seu primer laboratori, a l'any 1984, quan es jubilà. Inclou també tots els negatius de les fotografies enviades al periòdic Levante durant 50 anys.[8]
 • Fotografies i negatius d'estudi, fotografies al terrat del carrer Sant Antoni, en el pati del carrer Major, Hort de Bonet i Albufera de València; pel·lícules en format Súper 8 de Laura Canet Lozano.[9] Treballa la imatge des de la dècada dels 50 fins a la dècada dels 80.[10]
 • Fotos, negatius i pel·lícules (obra civil: ports (fotografies per a la Generalitat Valenciana), fars, els treballs per a la primera TV d'Alginet, etc.) Gravació de l'Homenatge a Carboneret (Pilota Valenciana) d'en Gerard Latorre Canet. Treballs fotogràfics des de la dècada dels 70; i especialment 20 anys de gran producció: de 1984 a 2004.
 • Fotos, negatius, diapositives, exposicions (Índia, Cuba, València) i documental Latorre, edició de Veus de Guadassuar (història de la guerra i la postguerra espanyola), Els dies de cada dia (curt), edició del documental Association pour la promotion féminine de Gaoua, Burkina Faso, sent responsable del projecte[11], etc. de Carolina Latorre Canet. Treballs fotogràfics des de la dècada dels 80. Actualment està en actiu.
enllaç=Viquipèdia:Amical Wikimedia
 • Fotos i diapositives de Vicenç Salvador, gendre d'Ismael Latorre i Laura Canet. Treballs fotogràfics des de la dècada dels 80. Actualment està en actiu.
 • Documentació, objectes, material fotogràfic i càmeres de l'estudi Latorre; i la col·lecció de fotografies antigues feta per Ismael Latorre.
Arxiu Ismael Latorre Mendoza, seu principal (Alginet, País Valencià)

VISITES a les pàgines on s'hi troben imatges de l'AILM a Wikimedia Commons[edit]

Visites

Fotos que han posat de l'AILM-PV a viquipèdies[edit]

Per anar a una versió actualitzada, podeu fer servir http://toolserver.org/~magnus/glamorous.php , posant el nom com a username i clicant la casella dels detalls.

Amical Wikimedia[edit]

Notícies de la col·laboració[edit]

 • Levante EMV (17-06-2017):

...la decisión se toma simplemente por complementar información que aparece en Internet, principalmente en Wikipedia, sin imágenes que sí figuran en el archivo de Latorre...[15]

 • La Veu d'Alginet (juliol, 2017):

...estan publicant imatges a la Viquipèdia per ajudar a completar articles on falten imatges perquè tots puguem gaudir d'aquestes... [16]

 • Diari La Veu (29-08-2017):

A més, des de l'arxiu s'estan digitalitzant negatius i retocant-los per a alliberar les imatges a Wikimedia Commons. Aquesta era una tasca que ja estava fent l'usuari General Basset –que no és altre que Vicenç Salvador Torres Guerola–, qui ara compta amb el suport tècnic d'Amical Wikimedia, una organització que promou la informació lliure en català, com ho és la Viquipèdia... Carolina Latorre Canet que és tècnica d'imatge i so, s'encarrega també del tractament digital. [17]

 • À punt va publicar com l'Arxiu col·laborava amb la Viquipèdia i Amical Wikimedia a la notícia La Viquipèdia assoleix la xifra de 600.000 articles (09-01-2019):

Entre els continguts que han permés arribar a aquesta xifra hi ha les biografies...a través del viquiprojecte Viquidones, així com la voluntat d'omplir buits temàtics i històrics amb projectes com els realitzats en col·laboració amb el Museu Valencià d’Etnologia o l’Arxiu Ismael Latorre Mendoza. [18]

El compte verificat de Twitter d'Amical Wikimedia (@AmicalWikimedia) comentà aquesta notícia el 9 de gener de 2019:

Els mitjans del País Valencià destaquen la col·laboració d’Amical amb institucions de coneixement del territori: @ARXIUISMAEL, @gva_IVAM, @valenciaetno i altres. Gràcies!

Altres col·laboracions de l'Arxiu[edit]

 • Recuperació de l'arxiu d'Algemesí, d'En Vicente Nàcher Vendrell.

El compte verificat de Twitter d'Amical Wikimedia (@AmicalWikimedia) comentà aquesta notícia el 29 de gener del 2019:

Hui us anunciem un acord amb els hereus de l'Arxiu Fotogràfic Familiar Nácher per digitalitzar aquest fons a @WikiCommons amb llicència lliure i disponible per a tothom. L'@ARXIUISMAEL assumirà aquesta gestió durant els propers mesos.

Participació en Viquimaratons[edit]

- Benifaió. Primera Viquimarató a la biblioteca de Benifaió.

 • Data: 25 de gener 2019, per la vesprada.
 • Proposta de recuperació i publicació d'imatges històriques a Wikimedia Commons, amb la col·laboració de l'Arxiu.

- Sollana. A l'IES Joan Fuster.

 • Data: 9 de Maig del 2019. Des de les 9:00 hores fins les 14:00 hores.
 • Proposta de recuperació i publicació d'imatges històriques a Wikimedia Commons, amb la col·laboració de l'Arxiu.

Viquipèdia:Wikimedia València 2021[edit]

Entre els objectius del projecte està el de crear o millorar articles o continguts a la Viquipèdia i els seus projectes germans, seguint els criteris de qualitat que esta marca. Es tracta d'una contribució que es fa en col·laboració amb els diferents partners que hi participen. Per a la realització del projecte, s'hi ha demanat el suport de la Wikimedia Foundation mitjançant un Project Grant.

Participants (per ordre alfabètic):

Coordinació:

Viquipèdia:Wikimedia València 2022[edit]

Vicent Nácher Vendrell (autoretrat)

Activitats programades de l'arxiu:

 • Alliberament de fitxers nous (250) i històrics (20) a Wikimedia Commons.
 • Recerca de fotografies d'en Vicente Nácher Vendrell.
 • Exposició a març, amb fotografies alliberades a Wikimedia Commons: De la càmera a l'aula: fotografies de dones. Organitza la Comissió d'Igualtat i la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, amb la col·laboració d'Amical Wikimedia, Wikimedia València i Viquidones. S'inaugurarà a la Facultat de Magisteri el 22 de març, a les 12:00h.
  • L'exposició continuarà el seu recorregut a Ontinyent.
 • Col·laboració amb l'arxiu de l'ajuntament de Benifaió: escanejar, fer el tractament digital i alliberar fotografies significatives a Wikimedia Commons de l'arxiu fotogràfic José Maiques. Falta la signatura dels representants polítics.
 • L'educació en Wikipedia i els projectes Wikimedia [1]. Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE), Universitat de València.

Del 6 al 13 de juny. Programa: Convocatòria Docència i investigació.

  • De 9:30h a 11:00h del dia 13, hem impartit a la classe les nocions d'edició d'imatges a Wikimedia Commons.

Coordinació:

Jurat a (Wiki Loves Folklore 2022/International Team)[edit]

Viquiprojecte:Arxius fotogràfics valencians[edit]

El Viquiprojecte Arxius fotogràfics valencians és una iniciativa impulsada per l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza amb l'objectiu d'alliberar a Wikimedia Commons fotografies de diversos arxius fotogràfics, sobretot provinents de la Ribera del Xúquer.

És la consolidació d'un treball que comença el 2015 amb l'alliberament de fotografies de l'AILM, realitzades per l'arxiver Vicenç Salvador amb la col·laboració de Francesc Fort com a viquipedista resident. El projecte creix el 2019 amb la incorporació de l'Arxiu Fotogràfic Familiar Nàcher, i el 2022 amb el Fons Gràfic Maiques, donat a l'Arxiu Municipal de Benifaió.

Edicions i fitxers alliberats a Wikimedia Commons: més de 28.931 edicions i 3.261 fitxers (a 19 de juliol de 2022)[edit]

(entre documents, àudios, vídeos i fotografies)

Edicions dels nostres fotògrafs:

Situació legal[edit]

[23]

Temàtica[edit]

A l'Arxiu s'hi poden trobar imatges dels temes següents:

 • Acadèmia de pintura de Pepet el pintor (José Espert Climent)
 • Actes d'inauguració: Ajuntament (15-05-1952), Aigües, Monument al Llaurador, Casa de la Música, etc.
 • Actes polítics: Benedicció de Pius XII, el cònsol argentí representant a Juan Domingo Perón (Faller Major d'Alginet), actes públics en presència del ministre José Solís Ruiz, eleccions, mítings i partits polítics, manifestacions, saló d'actes municipal, aplec a Xàtiva (abril de 1981), etc.
Gran riuada d'Alginet, 1957
 • Actes públics: fills predilectes, etc.
 • Aigua i barrancades. Pantanada de Tous, 1982.
  • Especial Riuada de 1957.
  • Especial Barrancada de 1983.
 • Ajuntaments.
 • Alimentació: paelles, bunyols, etc.
 • Animals: benediccions, llaurant, matances, pasturant, genets, etc.
 • Aniversaris.
 • Arbres.
 • Arqueologia.
 • Arquitectura: cases, magatzems, edificis municipals i monuments.
 • Balls.
 • Banquets: banquet de pilotaris (pilota valenciana), banquet de la Peña Benavente (teatre), Societat Cultural, banda de música, banquet de caçadors (07-02-1961), Frudesa, banquets familiars, etc.
 • Barris i zones: Calvari, Poble Nou, Vaporet, el Cabeçut (Los Lagos), etc.
  • Especial Calvari.
 • Art asturià.
 • Bars: Bar Musical, Bar Capri, cantina del Teatre Principal, Bar Bon Aire, Bar la Cova, Bar Deportes, Bar Giner, Café de la Font, Bar dels Caçadors, etc.
Després del bateig davant la botiga de fotografia LATORRE (País Valencià), 1971
Margues del Barranc de Runals Serra del Jordal
 • Barrancs, rius, etc.
 • BBCC: bodes, batejos, confirmacions i comunions.
  • En les bodes intervenen quatre fotògrafs. S'hi troben imatges de boda en els pobles següents:
   • Horta Nord: Meliana.
   • Horta Oest: Torrent.
   • Horta Sud: Catarroja i Sedaví.
   • Ribera Alta: Alberic, l'Alcúdia, Algemesí, Alginet, Benifaió, Benimodo, Carcaixent, Carlet, Catadau, Montroi, Real (Ribera Alta) i Sellent.
   • Ribera Baixa: Sollana.
   • Monreal del Campo (Terol)
   • València.
Pessebre artesanal, a l'església de Deià
 • Betlems.
 • Botigues.
 • Caçadors.
 • Cartells.
 • Castells.
 • Carnets i passaports.
 • Carnestoltes[25] i pinyates.
 • Carretera N-340.
 • Ceràmica.
 • Club d'aeromodelisme.
 • Colombaires.
 • Concursos: tir i arrossegament (tir de colom, tir al plat), de pesca, pintura, narrativa, etc.
 • Consell agrari local.
 • Cooperativa elèctrica.
 • Coves.
 • Cuba.
 • Cursos formatius.
 • Danses folklòriques.
 • Desfilades de models.
 • Desfilades de majorettes.
 • Disfresses.
 • Dones...Doing housework (1993-1997), vida quotidiana, treballant, etc.
 • Elements arquitectònics.
 • Empreses:
Collita de cacauet a les eres de la Cooperativa Agrícola del camí Trullàs (Alginet-País Valencià, 1959)
  • Especial Cooperativa Agrícola d'Alginet.
  • Especial Dupen.
  • Especial Frudesa (Benimodo, l'Alcúdia).
  • Especial empresa de transport Carrocerias Guillén (Ideal).
  • Especial Gasó.
  • Especial Galbis 70 (restaurant, l'Alcúdia).
  • Especial Indústria familiar: rajolars, fàbrica de draps, fàbrica de gasoses, etc.
  • Especial San Patricio (Alginet): primera pedra, balls, banquets, bodes, comunions, piscina, tennis, empresa Frudesa, disfresses, etc.
 • Ermites.
 • Escoles: festivals, imatges de grup, mestres, edificis,[26] etc.
 • Escultura.
 • Escuts.
 • Esglésies.
 • Esports: futbol, atletisme, bàsquet (masculí i femení), futbol sala, ciclisme, tennis, frontó, patinatge, Sociedad Deportiva Alginet, etc.
  • Especial Pilota valenciana. A l'Arxiu s'hi troben imatges històriques de pilota,[27] sobretot fotografies d'Escala i Corda; amb pilotaris, trinquets, trinqueters i feridors. La major part d'aquestes imatges estan fetes per Ismael Latorre, tot i que Gerard Latorre és autor de part de les fotos més modernes i de l'Homenatge a Carboneret, el 20-02-1984. Ismael Latorre va fer la major part de les fotografies d'aquestes partides de pilota.
  • Especial Futbol. (Camp de Trullàs, Camp de l'Ermita i Camp de la Forana; i de la penya valencianista): Antoni Puchades, Fernando Barrachina Plo, Miguel Tendillo Belenguer, Waldo Machado da Silva, Francisco Jiménez Quintero, d'Alginet, que jugà de porter amb equips com: Mestalla, Badajoz i Rayo Vallecano; la selecció de futbol sub-20 d'Espanya, la selecció de futbol d'Hondures entrenant al Camp de la Forana durant la Copa del Món de Futbol de 1982, etc.
  • Especial Quarta i mitja marató (Picanya)
  • Especial Ciclisme (imatges de les voltes a La Ribera, al País Valencià i a Espanya)
 • Espectacles.
 • Estudi: dones, homes, xiquets, fallers, militars, majorettes, parelles, famílies, grups, clavariesses, etc.
  • Temes bàsics d'ornamentació de les fotos d'estudi: consola i quadre de José Espert Climent -interior-, plantes i ferro forjat al pati, banc amb trencadís, banc de pedra (carrer Major), escala de fusta, arbre de Nadal -interior-, plantes i joguines al terrat (carrer Sant Antoni).
  • Especial Carlet.
  • Especial Alfarb.
  • Especial Hort de Bonet.
  • Especial Fotos amb doble exposició.
  • Especial Fotos amb filtre.
 • Exposicions: de fotografia, pintura, treballs escolars, llibre infantil, etc.
Pregó de festes, Alginet (Ribera Alta-País Valencià, 1948)[28]
 • Falles: presentacions, desfilades, ofrenes, etc.
 • Festa del llibre.
 • Festes d'Alginet: Sant Roc (Poble Nou), Sant Antoni, Pasqua, cavalcades, festes d'estiu, etc.
  • Especial Els Arenals (urbanització Ausiàs March-Carlet): 2500 negatius. 20 anys d'història, des de la dècada dels 40 a la dels 60.
  • Especial La Xivana (urbanització Font d'Almaguer-Alfarb): 3000 negatius. 20 anys d'història, des de la dècada dels 50 a la dels 70.
  • Especial Festes de la Sang (Picanya)
 • Fires: fira de Sant Josep, etc.
 • Flors.
 • Fotografies familiars.
 • Fotògrafs: Finezas, Joaquín Sanchis Serrano, a la plaça de bous de València i Luis Vidal -fill- (20-07-1960); Finezas i Calvo a la meta de la Volta a Llevant (20-06-1948); Luis Vidal -pare- a la plaça de bous de València (21-07-1957); Luis Vidal -fill-, fotògraf del periòdic Levante, a la inauguració de la Biblioteca Municipal d'Alginet (20-01-1962); Jordi Ferrer, Hermelando Bosch (d'Alginet), Jordi García (de Llombai), etc.
 • Franquisme. [29][30]
 • Gent al carrer: vida quotidiana.
 • Guarderia - Escoles bressol.
Muntó de tomaques a la Cooperativa d'Alginet, País Valencià, 1963[31]
 • Homes: vida quotidiana. Centenars d'imatges.
 • Horta: arròs, cacauet, tomaca, dacsa, taronja, ceba, moniato, patata, alls, albercocs, etc.
  • Especial cacauet.
  • Especial arròs.
  • Especial tomaca.
 • Horts i finques: Hort de Feliu, Hort de Galindo, finca Los Remedios, Hort de Bonet, Hort del Prefaci a Benifaió, Hort de Damià, Hort de Lavèrnia, etc.
 • L'Índia.
 • Indrets. Fotografies de més de 700 pobles, ciutats o indrets diferents: Alginet, Carlet, València, Cullera, Peníscola, etc.
  • Especial Ribera del Xúquer.
  • Especial Ribagorça.
 • Jocs i competicions: truc, escacs, tirant a gat, etc.
 • Joves.
 • Lo Rat Penat.
 • Llavadors.
 • Manifestacions.
 • Mars: mar Mediterrània, mar Cantàbrica, etc.
 • Mercats.
 • Models.
 • Música:
 • Nadal.
 • Neu, calamarsa i gelades.
 • Nit de cap d'any.
 • Obra Pública: obres hidràuliques, ports, fars, etc.
 • Obrador familiar: sastreria del carrer Sant Antoni.
 • Oficis i treballs.
 • Paisatge.
 • Panoràmiques,[32] des de la dècada dels 30: des del campanar d'Alginet, des del Cabeçut (Los Lagos), Alfarb, des de la Torre Luengo, etc.
Vicent Benito Botella, pintor
 • Parc Natural de l'Albufera de València: Muntanyeta dels Sants (Sueca), Llacuna del Samaruc (Algemesí), etc.
 • Pati (fotos fetes al pati de la casa dels fotògrafs del carrer Major d'Alginet).
 • Pergamins.
 • Personatges: imatges de més de 150 personatges històrics: Ferran Sánchez Rosales, Antonio Alegre Cremades, Imanol Arias, Josep Lluís Bausset, Nicolau Casaus, Pep Guardiola, etc.
  • Especial Juliet el pilotari: trinquet, vida quotidiana, boda, homenatges i fotografies amb Ismael Latorre.
 • Pescadors.[33]
 • Pintors.
 • Pintures.
 • Pobles abandonats.
 • Postguerra.
 • Premis:
  • Entrega d'automòbils.
  • Entrega de copes i medalles.
  • Entrega de diplomes.
  • Entrega de premis: narrativa curta, pesca, colombaires, ciclisme, etc.
 • Presentació de llibres.
 • Quintes militars.
 • Reis d'Orient.
 • Religió: bisbes, monges, capellans, arquebisbes (Santiago García Aracil), processons (La Verge d'Oreto, de l'Alcúdia a València, 07-05-1943; Corpus, Cor de Jesús, 29-06-1947; processó infantil, 30-05-1949; Sant Roc, 15-08-1952, etc.), benediccions, soterrars, Corpus Christi, missions, adoració nocturna, diumenge de rams, Domund, etc.
  • Especial La Puríssima.
  • Especial Clavariesses.
  • Especial Hospital (monges).[34]
 • II República: Manifestació de l'1 de Maig, passant pel pont del poble nou (01-05-1936)[35] -publicada-; Paella a la caseta del tio Remigio, en honor al diputat Valera; Milicians del front de Terol vinguts a Alginet (13-10-1936) -publicada-; Autobús de la Unidad Sindical Auto-Tranvías. CNT (08-11-1936)[36][37]; Soterrar del mestre Emili Lluna (09-07-1937)[38] -tres fotos publicades-, [39], etc.
 • Relleus
 • Reproduccions de fotografies.
 • Reproduccions d'obres d'art.
 • Reunions: Societat Cultural, etc.
 • Ruïnes.
Plaça de la font d'Alginet, 1937. Actualment Plaça de la Constitució
Vaga feminista del 8 de Març a València (2019, País Valencià)
 • Sales: Imperio, Florida, Oriental, Teatre Modern, terrassa Jardín, etc.
  • Especial Florida.
  • Especial Imperio.
 • Serveis públics: biblioteca, bombers, municipals, ràdio, etc.
 • Tauromàquia, Paco Camino (19-02-1971), Antonio de la Torre, Castrito (05-08-1962; 18-07-1971), etc.
 • Teatre.
 • Terrat (fotos fetes al terrat de la casa dels fotògrafs del carrer Sant Antoni d'Alginet).
 • Torres.
 • Transports: trens, carros, vehicles, accidents,[40] etc.
  • Especial Maquinària agrícola.
  • Especial Carros.
 • Urbanisme d'Alginet.
  • Carrers i places d'Alginet, Carlet, l'Alcúdia, Benifaió, etc.
   • Carrers d'Alginet: Sant Vicent, València, de la Puríssima, Cervantes, Major, Empedrat, Fuster, Alfonso, Almàssera, Sant Antoni, Sant Roc, Magistrat Greus, Pío XII, etc.
   • Especial Plaça de la font.
   • Especial Carrer Sant Antoni.
  • Eres.
 • Vellesa.
 • Viatges i excursions.
 • Volta a peu, Alginet.
 • Xiquets: vida quotidiana.
  • Exposició Xiquets del carrer (antic carrer desaparegut Los Almendros, de València)[41]
  • Xiquets amb joguines.
  • Xiquets d'Ucraïna. (03-08-1999)

IMATGES[edit]

Aragó[edit]

Ribagorça[edit]

Barranc de Runals[edit]

Castell de Fontova i església de Santa Cecília[edit]

Decoració amb ceràmica[edit]

Decoració amb ceràmica a Graus


Persones de la Vall de l'Isàvena[edit]

Joan, casa Martí
Jordi, casa Fustero
Josep Carles, casa Pallerets
Mar, casa Pallerets
Mariona, casa Martí
Olga, casa Fustero
Baltasar, casa Baltasar
Marc, casa Baltasar
Marta, casa Baltasar

Pobles de la Ribagorça[edit]

Riu Isàvena i els seus afluents[edit]

Somontano[edit]

Somontano

Balbastro (Biquipedia. A enciclopedia libre en aragonés)[edit]

Ceràmica. Espai públic de Barbastre (Somontano-Osca), 1.jpg
UNED a Balbastro
Escudo de Balbastro

Arbres[edit]

Nisprer
Olivera (Olea europaea) a Son Marroig, Mallorca
Palmeres pròximes a la Séquia Reial del Xúquer
Pi

Caquier[edit]

Caquis (Partida de Cotes, Algemesí)
Fulles de caquier

Garrofer[edit]

Copa de garrofer
Garrofers (Partida de la Belenguera, Alginet)
Garrofes

Magraner[edit]

Magraner (partida de la Belenguera, Alginet, País Valencià)
Fulles noves, magraner
Fulles verdes

Arquitectura[edit]

Arròs[edit]

Fanguejar. Torre Luengo, 1952 (País Valencià)[52][53]
Plantant arròs, 23-05-1949, Cano d'Alginet, Canos de la Ribera[54][55]
Segant arròs. Alginet, 1953

Assaig[edit]

Pianista Juan Camilo Reyes
Diumenge, 24 de març de 2019

Astúries[edit]

Avilés, ye un conceyu, una parroquia y una Villa d'Asturies.[edit]

Gent a la festa, 28 d'agost de 2019

Columnes[edit]

Columns in Avilés, 2.jpg
4. Columns in Avilés.jpg
Column and capital in Avilés.jpg

Germanes Carmelites Samaritanes del Cor de Jesús, a Avilés[edit]

Carmelitas Samaritanas del Corazón de Jesús a Avilés, del Monasterio de Santa María de Valdediós.jpg
Germanes Carmelites Samaritanes del Cor de Jesús, del Monestir de Santa María de Valdediós, Villaviciosa
Carmelitas Samaritanas del Corazón de Jesús a Avilés, del Monasterio de Santa María de Valdediós, 2.jpg

Relleus[edit]

Coat of arms, Avilés.jpg
Coat of arms, Avilés. Detail.jpg
Fuente de los Caños, Avilés, 3.jpg

Candás, ye la parroquia más grande ya la villa capital del conceyu de Carreño, n'Asturies.[edit]

Segona República a Candás[edit]

Homenaje a los republicanos y republicanas de Candás.jpg
Homenatge als republicans i les republicanes de Candás
Homenaje a los republicanos y republicanas de Candás, 2.jpg

Ceràmica a Candás[edit]

Decorated tiles in Candás, 2.jpg
Decorated tiles in Candás, 4.jpg

Lluanco, parroquia del conceyu asturianu de Gozón[edit]

Plañideras
Plañideras
Obra de Pepe Antonio Márquez
A Lluanco
Plañideras, obra de Pepe Antonio Márquez, a Lluanco, 2.jpg

Ribeseya, un conceyu d'Asturies[edit]

Ceràmica a Ribeseya[edit]

Ceràmica a Ribeseya

La mar a Ribeseya[edit]

1 Nature of Ribeseya.jpg
2 Nature of Ribeseya.jpg
4 Nature of Ribeseya.jpg
5 Nature of Ribeseya.jpg

Uviéu[edit]

Art asturià[edit]

10 Church of Santa María del Naranco.jpg
2 Church of Santa María del Naranco.jpg

Transport[edit]

Graffiti 2. Tren FEVE Uviéu-Ribeseya.jpg
Graffiti. Tren FEVE Uviéu-Ribeseya
Graffiti. Tren FEVE Uviéu-Ribeseya.jpg

Balears i Pitiüses[edit]

Mallorca[edit]

Deià[edit]

4. Deià.jpg
Vista parcial de Deià (3).jpg
1. Deià.jpg
Deià, 1.jpg

Paisatge càrstic[edit]

Paisatge càrstic, 7.jpg
Paisatge càrstic, 4.jpg

Eivissa[edit]

Tres illots d'Eivissa, Pitiüses
Far del port d'Eivissa, far de Botafoc

Cantàbria[edit]

Santillana del Mar[edit]

Arreu[edit]

2. Aparejo de labranza.jpg
1. Aparejo de labranza.jpg
3. Aparejo de labranza.jpg

Col·legiata de Santa Juliana[edit]

4. Collegiate of Santa Juliana, Santillana del Mar.jpg
1. Collegiate of Santa Juliana, Santillana del Mar.jpg
6. Collegiate of Santa Juliana, Santillana del Mar.jpg

Elements arquitectònics[edit]

3. Ventana.jpg
2. Ventana.jpg
1. Ventana.jpg

Carrers[edit]

1. Carrer (Algemesí, País Valencià).jpg
Carrers d'Algemesí
2. Carrer d'Algemesí (País Valencià).jpg

Carros, col·lecció[edit]

Centre històric d'Alginet. Col·lecció carros. Data 07-09-54 (País Valencià)

Cartells[edit]

A tall d'exemple:

 • 1. Cartell Dones i Paisatges (l'Índia), 27 de juny de l'any 1989, amb diapositives de Carolina Latorre Canet.
 • 2. Cartell Museu de la Pilota, 15 de maig del 2009.
 • 3. Cartell de l'exposició El món del treball. Del 25 de març al 4 d'abril, 2011. XIV Assemblea d'Història de la Ribera. Saló de la Caixa Rural d'Alginet.
 • 4. Cartell La Força de la Dona. Casa de la Cultura d'Alginet. Exposició del 4 al 18 de març de 2016.
1. Dones i Paisatges (l'Índia), 1989.
2. Juliet jugant al trinquet d'Alginet. Exposició,Museu de la Pilota. Genovés (15 de maig del 2009)
3. El món del treball, 2011
4. La Força de la Dona (Alginet, 2016)
 • Cartells de l'exposició a Guadassuar: La Força de la Dona, 23-02-2018, amb fotografies d'Ismael Latorre Mendoza i Carolina Latorre Canet.
La Força de la Dona, 2018.
Cartell de l'exposició la Força de la Dona 2018
 • Fotografia de Paco Cabanes Pastor, el Genovés, alliberada a Wikimedia Commons, al cartell del Trinquet de Pelayo. Trofeu Pilota. Generalitat Valenciana. Escala i Corda. 07-10-2018. Fotografia amb data 26-06-84. Autor: Ismael Latorre Mendoza.
Paco Cabanes, (26-06-84)
07-10-2018
 • Fotografia de Xiquet de Quart, al cartell de l'Ajuntament de Quart de Poblet - Ciutat Esportiva: Memorial Xiquet de Quart, 03-09-2017; 01-09-2018[58] i també 01-09-2019.
El Xiquet de Quart fent el dau, (24-11-1946)
01-09-2019
 • Mercat de Carcaixent. Fotografia publicada per l'Ajuntament de Carcaixent l'any 2020, alliberada per l'arxiu a Wikimedia Commons el 9 juny 2016‎.
Mercat de Carcaixent (País Valencià), 9-06-2016‎
Ajuntament de Carcaixent, 23-03-2020
 • Cartell de l'exposició de l'AILM: De la càmera a l'aula: fotografies de dones, organitzada per la Comissió d'Igualtat i la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. Col·laboren Amical Wikimedia, Wikimedia València i Viquidones. Inauguració de l'exposició: 22 de març 2022, a les 12:00h, Facultat de Magisteri UV.
De la càmera a l'aula: fotografies de dones
Cartell a les xarxes socials, Algemesí
Trinquet de Carlet, 1948

Castells[edit]

Catalunya[edit]

Girona[edit]

Moneda republicana de la Generalitat de Catalunya[edit]

Bitllet de 5 pessetes realitzat per la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil Espanyola, 1936.
Revers del bitllet

Lleida[edit]

Solsona[edit]

Obertura de llum de Santa Àgata (Clariana de Cardener)
Font de la plaça de la Catedral (Solsona)[edit]
Font de la plaça de la Catedral (Solsona).jpg

Tarragona[edit]

Monument als castellers (Tarragona), obra de Francesc Anglès i Garcia[edit]

Monument als castellers (Tarragona), 1.jpg
Monument als castellers (Tarragona), Detall 3.jpg
Monument als castellers (Tarragona), Detall 1.jpg
Monument als castellers (Tarragona), Detall 2.jpg
Monument als castellers (Tarragona), Detall 4.jpg

Ceràmica i paviments hidràulics[edit]

Ceràmica i paviments hidràulics valencians[edit]

Alaquàs[edit]

Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Alaquàs (País Valencià) 3.jpg
Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Alaquàs (País Valencià) 1.jpg
Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Alaquàs (País Valencià) 2.jpg

Alberic[edit]

Detall de l'ermita Verge de Cullera d'Alberic
Convent de la Mare de Déu dels Àngels d'Alberic

L'Alcúdia[edit]

Tubat a l'Alcúdia, 2 (Ribera Alta- País Valencià).jpg
Tubat a l'Alcúdia
Tubat a l'Alcúdia, 5 (Ribera Alta- País Valencià).jpg

Aldaia. Fotos diürnes i nocturnes amb llum groga dels fanals.[edit]

Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Aldaia (País Valencià) 6.jpg
Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Aldaia (País Valencià) 7.jpg
Tubats a l'espai públic d'Aldaia.
Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Aldaia (País Valencià) 4.2.jpg
Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Aldaia (País Valencià) 5.jpg
Ceràmica (Rajola de València). Espai públic d'Aldaia (País Valencià) 5.2.jpg

Algemesí. Ceràmica a l'espai públic i privat[edit]

Espai públic d'Algemesí
Ceràmica, 29 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica, 30 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica, 31 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica, 32 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica, 33 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica, 34 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica, 35 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica, 36 (Rajola de València). Espai públic d'Algemesí.jpg
Ceràmica a l'espai privat d'Algemesí

Alginet[edit]

Ceràmica de Manises a l'espai públic d'Alginet: oficis[edit]
Ceràmica de Manises. Torre Luengo
Ceràmica de Manises (Rajola de València). Espai públic d'Alginet
Ceràmica a l'espai públic[edit]
Ceràmica, 19 (Rajola de València). Espai públic d'Alginet.jpg
Ceràmica, 15 (Rajola de València). Espai públic d'Alginet.jpg
Ceràmica, 18 (Rajola de València). Espai públic d'Alginet.jpg
Ceràmica, 3 (Rajola de València). Espai públic d'Alginet.jpg
Ceràmica, 17 (Rajola de València). Espai públic d'Alginet.jpg
Ceràmica, 5 (Rajola de València). Espai públic d'Alginet.jpg

Alzira[edit]

Paviment. Seu de la policia local de l'ajuntament d'Alzira

Benifaió[edit]

Ceràmica. Rajola de València a l'espai públic de Benifaió (País Valencià) 6.jpg
Ceràmica. Rajola de València a l'espai públic de Benifaió (País Valencià) 5.jpg
Ceràmica. Rajola de València a l'espai públic de Benifaió (País Valencià) 9.jpg
Ceràmica. Rajola de València a l'espai públic de Benifaió (País Valencià) 7.jpg

Benimodo[edit]

Carcaixent[edit]

Carlet[edit]

Ceràmica, (Rajola de València). Espai públic de Carlet, 1.jpg
Ceràmica, (Rajola de València). Espai públic de Carlet, 3.jpg
Ceràmica, (Rajola de València). Espai públic de Carlet.
Ceràmica, (Rajola de València). Espai públic de Carlet, 5.jpg
Ceràmica, (Rajola de València). Espai públic de Carlet, 2.jpg

Castelló (la Ribera Alta)[edit]

Fortaleny[edit]

Guadassuar[edit]

Taulells valencians a l'espai públic de Guadassuar
Taulells valencians a l'espai públic de Guadassuar. Detall.jpg
Taulells valencians a l'espai públic de Guadassuar. Detall 2.jpg
Taulells valencians a l'espai públic de Guadassuar. Detall 3.jpg
Taulells valencians a l'espai públic de Guadassuar. Detall 4.jpg

La Xara[edit]

Les Palmeres (Sueca)[edit]

Mareny de Barraquetes[edit]

Polinyà de Xúquer[edit]

Espai públic de Sollana[edit]

Ceràmica. Rajola de València a l'espai públic de Sollana (País Valencià).jpg
Ceràmica. Rajola de València a l'espai públic de Sollana (País Valencià) 11.jpg
Ceràmica. Rajola de València a l'espai públic de Sollana (País Valencià) 18.jpg

Espai públic de Sueca[edit]

2. Ceràmica (Rajola de València). Espai públic de Sueca.jpg
6. Ceràmica (Rajola de València). Espai públic de Sueca.jpg
Ceràmica (Rajola de València). Espai públic de Sueca.jpg
5. Ceràmica (Rajola de València). Espai públic de Sueca.jpg
1. Ceràmica (Rajola de València). Espai públic de Sueca.jpg

Tossalnou, Rafelguaraf[edit]

Altres pobles[edit]

Cereals[edit]

Cereal a Rin
Al fons la muntanya del Vedau (Prepirineu), entre els barrancs de Runals i de Vayart, de la serra del Jordal.
Cereal a Rin de la Carrasca (5).jpg
Prat de la finca La Correa, amb la borda Damiaina dalt a l'esquerra

Corrals[edit]

Corral i carrasques a Rin de la Carrasca
El Corralot
Corral d'Alginet, pròxim a la Séquia Reial del Xúquer

Coves[edit]

Avenc de l'Infern, Matamon
Avenc del Candil, Tous

Díptics[edit]

VI Jornades republicanes. Memòria democràtica i Dona (Guadassuar, 2022)
Papes de moniato (Alginet, 1951)

Documents[edit]

Justiniano Latorre Rubio

Document del 12 d'agost de 1928 (1)
Document del 12 d'agost de 1928 (2)
Document del 05-07-1919

Ismael Latorre Mendoza

Document 06-04-1955
Document 02-03-1950
Document del 29-11-1983

Dones[edit]

Fus i la cassola,1992 (Exposada en Torrent en 1994. I Jornades de dones fotògrafes valencianes)

Cuba, Diari de Viatge (1996), exposició[edit]

Conchita, l'Havana 1994
Dona treballant amb bejuco de moniato, Güines 1994
Pianista, Cienfuegos 1994

Dones i Paisatges (l'Índia), projecció el 27-06-1989, a Benimaclet[edit]

Xiqueta de Caixmir, 1988

Feines de casa, projecte (1993-97)[edit]

Agranar les fulles
Netejar el bidet
Torcar la pols
Llavar el terra
Fer el llit
Estendre la roba

Dia Internacional de la Dona, 2017, Campus dels Tarongers[edit]

1. Dia Internacional de la Dona (País Valencià, 2017).jpg
3. Dia Internacional de la Dona (País Valencià, 2017).jpg

Dia Internacional de les Dones. (8-03-2019)[edit]

Vaga feminista del 8 de Març a València (2019, País Valencià) 6.jpg

Exposició El món del treball, 2011[edit]

Dones al llavador del Vaporet (Alginet, País Valencià, 1950)

Exposició La Força de la Dona[edit]

Recol·lectores de cebes, 1947, Picassent[63]

Exposició La Força de la Dona, 2016[edit]

Exposició La Força de la Dona, 2018[edit]

Doing housework (1993-1997)[edit]

kitchen[65]
bathroom [66][67][68]
terrace[69]

Edificis d'Alginet[edit]

Recuperant negatius i fotografies: antics edificis d'Alginet[edit]

Caserna de la Guàrdia Civil projectada per l'arquitecte barceloní Carlos Carbonell Pañella, 06-05-1948.[70]
Antiga estació del ferrocarril, 24-11-1955
Fàbrica d'armes, 27-01-1950
Antic Banc de València, 20-05-1951
Hospital per a pobres, 1897
Antic Banc de València i casa dels fotògrafs Ismael Latorre i Laura Canet, Agost de 1967

Reformes d'edificis històrics: Mercat d'Alginet, projectat per Carlos Carbonell Pañella[edit]

Antic molí d'arròs d'Alginet[edit]

Embarcacions[edit]

Iot prop del port de la Ciutat d'Eivissa (Pitiüses)
Port de Palma, Mallorca
Port, Illa d'Eivissa (Pitiüses)

Ermites[edit]

Escultures[edit]

Al tornejant (Algemesí)
Al Hombre Bueno, Candás

Espectadors[edit]

Espectadors al camp de Trullàs, 1959

Esplai[edit]

La muixeranga (Els Arenals. País Valencià, 1960) [74]

Esport[edit]

Basquetbol[edit]

Esport femení[75][76]Data: 01-01-1958. Fotografia de l'exposició La força de la dona
Partit de bàsquet al camp Trullàs (Alginet, Ribera Alta, País Valencià), 11-03-1956

Ciclisme[edit]

Enrique Tortajada (Alginet, Ribera Alta, País Valencià, 14-05-1957)

Futbol[edit]

Aficionats (País Valencià, 1953)[77]
Frase dedicatòria i Signatura d'Antoni Puchades a la penya valencianista d'Alginet
Eixint al camp, 14-09-1958 (futbol, Alginet)
La UD Alginet amb la Copa de l'Esportivitat (País Valencià, 1959)
Selecció de futbol d'Hondures. Copa del Món de Futbol de 1982. (Alginet, País Valencià)
Antoni Puchades i Casanova, i Toni el Segonero, 05-09-1950, a la plaça d'Alginet, davant la font
Tres presidents, 1980. Inauguració del Camp de la Forana

Pilota valenciana[edit]

Pilotaris. Trinquet d'Alginet (1948, País Valencià)

A l'Arxiu s'hi troben més de 500 imatges històriques de pilota, sobretot imatges d'Escala i Corda; i més de 50 pilotaris, trinquets, trinqueters i feridors. Hi ha fotos des de l'any 1946: Juliet, Xiquet de Quart, Rovellet, el Genovés, Mellat, Lázaro Bosch, Sastret, Salvoret (Boluda), Pepe Guara, Enrique I, Enrique II, Machí, Machí II, Vicent Avellaneda, Antonio de la Torre (Sabateret), Guara II, Alberto d'Alzira i Enriquito d'Alzira, Peris de Benaguasil, Pepe Cabanes, Patilla d'Alaquàs, Roget de Carlet, Patet de Carlet, Suret i Suret II, Xatet I i Xatet II de Carlet, Perele, Albalat, Xatet de Guadassuar, Canyeta de Guadassuar, Eusebio de Riola i Roget de Riola, Vicentico de Moncofa, Ricardet de l'Eliana, Salvador Navarro Mínguez (Salvorito de Musos, d'Algemesí), Ximo Olaso (Carlet), José Fabado Domingo (Carboneret II), Enrique Sarasol Soler (Sarasol I), Joaquim Bomboi (Palmes), Vicent Gil (Rana, trinqueter), Vicent Rossell (trinqueter), Eusebio Rosell (trinqueter), etc.

 • En destaca, a la dècada dels vuitanta l'Homenatge a Carboneret (20-02-1984), gravació d'En Gerard Latorre i fotos d'Ismael Latorre:
  • Suret II, Chatet II i una treta/ J. Luis, J. María i Presència.
  • Genovés, Pepe i una treta/ Sarasol, Avellaneda i Rochet. (Sarasol va jugar per Eusebio)
  • Ribera, Hervàs i una treta/ Llopis, Floreal i Machí II.

Alliberades a Wiquimedia Commons una fotografia en color de Gerard Latorre, 11 d'Ismael Latorre i 16 de la presentació de Pilota Viu de Vicenç Salvador Torres Guerola.

Julio Palau Lozano[78][edit]

Juliet d'Alginet a Carlet, 15-08-1948.[79][80][81]
Juliet el pilotari.[83][84][85][86]
 • Ovació a Juliet:

Quan Gerard Latorre va gravar l'Homenatge a Carboneret (1984), Juliet entrà al Trinquet d'Alginet. Històricament es conegut per tot el món de la pilota que quan Juliet (ja retirat) entrava a un Trinquet el públic aplaudia i es ficava dret, tal era la veneració que les persones aficionades li tenien. Duració del document (20 segons +/-)

 • Paraules de Juliet:

A l'Arxiu s'hi troben documents sonors gravats per Gerard Latorre Canet el 26 de febrer de 1999, a l'acte Fills predilectes que se celebrà a Alginet amb la presència del poble, autoritats i representants de la cultura valenciana. Juliet va parlar públicament. El document sonor té una durada de 20 segons i es pot escoltar:

Voldria en estos moments ser un gran orador però eixa persona no soc jo. Tinc que agrair-vos molt a tot el poble d'Alginet, a totes les autoritats que el representen i a tot el món de la pilota que m'està representant ací, les més expressives gràcies a tots. I que passen bona nit, senyors.

Xiquet de Quart[edit]

El Xiquet de Quart fent el dau, Alginet-País Valencià, (24-11-1946)[87][88][89]
Juliet d'Alginet i Xiquet de Quart (Trinquet d'Alginet)[90][91][92]
Juliet d'Alginet, el tio Toles i el Xiquet de Quart (Trinquet d'Alginet-País Valencià)[93][94][95]

Antoni Reig Ventura, Rovellet[edit]

Rovellet (País Valencià, 1982)[96]

Paco Cabanes Pastor[edit]

El Genovés, País Valencià

Josep Sanvenancio Merino[edit]

Avellaneda, Josep Sanvenancio Merino -Eusebio-, Wyski i Vicentico

Trinquet de Carlet, 1948[edit]

Trinquet de Carlet (País Valencià).jpg

Trinquet de Alginet, 1982[edit]

Pilotaris al Trinquet. Grans figures

Acte de presentació del diari digital PilotaViu, 15-06-2018[edit]

Estanys[edit]

Estany Gran de Cullera[edit]

3. Estany Gran de Cullera (País Valencià).jpg
1. Estany Gran de Cullera (País Valencià).jpg
4. Estany Gran de Cullera (País Valencià).jpg
2. Estany Gran de Cullera (País Valencià).jpg

Falles[edit]

Carolina vestida de fallera. Fotografia il·luminada de Laura Canet Lozano (Alginet, 23 de juliol de 1925 - 19 de març de 2006)

Fars[edit]

Far de Portopí de matinada

Flors[edit]

Xicoia (Taraxacum officinale)
Xicoia.jpg
Rosella (Papaver rhoeas)
Flors d'echinopsis.jpg

Fotografia d'estudi en blanc i negre de Laura Canet Lozano[edit]

María Consuelo Latorre Calatayud i Ángeles Sanjuan, 1964
Fotografia il·luminada
Cartell de l'exposició Núvies, 2013

Grafit (art)[edit]

Graffiti a Algemesí
Graffiti a Alginet
Graffiti a Algemesí, 1.jpg
Graffiti in Alginet.jpg
Graffiti a Alginet, 6.jpg

Grafits d'artistes a Sollana[edit]

Elvis Presley a Sollana
Grafit de Marilyn Monroe
Michael Jackson (Art urbà al País Valencià)

Història[edit]

Història de Mallorca[edit]

Família Guerola Planells (Mallorca, maig de 1939), Guerra Civil espanyola.

Història del País Valencià[edit]

Escola de la Federació Obrera El Movimiento, 1925. Director Josep Antoni Vives.
Senyera del País Valencià, 13-07-1981, al Palau fortalesa del senyoriu d'Alginet

Segona Germania[edit]

Escut de la família Almúnia, picat durant la Segona Germania. El Ràfol d'Almúnia (Marina Alta)
Tauler Informatiu

Segona República[edit]

Columna Durruti (Alginet, Ribera Alta) 1936. Sis joves segadors amb corbelles a les mans i un gos. Són els membres del sindicat de llauradors d'Alginet abans d'entrar a formar part dels milicians anarquistes de la columna de ferro no identificats per la seva unitat de combat? Reproducció d'Ismael Latorre Mendoza
Servei d'autobusos requisat per CNT-UGT durant la Guerra Civil (País Valencià, 1936)[99]
Escuela Nacional Graduada de niños‎[edit]
1931
1934
1933
1933
1934
1931
Institut Obrer de València[edit]
Document 22-03-1938
Document 28-10-1937
Document 27-10-1937
Documents republicans[edit]
1a. Documents d'Arxiu. Segona República.jpg
Ejército de Levante. Utiel, 27-11-1938
Paper moneda republicà d'Alginet. Una pesseta, 1937.
Moneda local republicana. Comité de Enlace Ejecutivo CNT-UGT (Alginet, País Valencià)
Mestre Emilio Luna[edit]
El mestre republicà Emilio Luna amb el seu alumnat. (curs 1932-33, País Valencià)[100]
Negatiu d'Emilio Luna, tinent de la II República, 1937
Correspondència en temps de guerra[edit]
1. Carta de Justiniano a Ismael
2. 15-05-1938
Final de la carta d'Irene (València, Institut Obrer de València, 01-09-1938. Veure tota la carta, aquí
Carta d'Emilio Ortiz, 14-02-1939

En Memòria de Joan Andrés i Córdoba. Mauthausen-Gusen[edit]

En Memòria de Joan Andrés i Córdoba (País Valencià - Mauthausen-Gusen).jpg
Placa en memòria de Joan Andrés i Córdoba (País Valencià - Mathausen-Gusen).jpg

Veus de Guadassuar, 09-11-2018[edit]

Veus de Guadassuar, 3 (País Valencià, 09-11-2018).jpg
Veus de Guadassuar, 2 (País Valencià, 09-11-2018).jpg
Veus de Guadassuar, 6 (País Valencià, 09-11-2018).jpg

Presentació del documental Veus de Guadassuar: la guerra civil i la postguerra a Guadassuar i La Ribera. Un projecte de l'IES Guadassuar del curs 2014/15.

 • Organitzadors: IES Guadassuar, Ajuntament de Guadassuar i Arxiu Ismael Latorre Mendoza.
 • Col·labora: Guadassuar per la República.

CONTINGUT DEL DOCUMENTAL:

 • Gravacions dels estudiants: testimonis de la gent de Guadassuar que va viure la guerra i la postguerra; Vicent Torrent (Al Tall); testimoni d'Ismael Latorre d'Alginet en el front de Terol (fragment del documental Latorre); Quico Martínez López, guerriller.
 • Arxius fotogràfics de La Ribera del Xúquer: Arxiu Ismael Latorre Mendoza (Alginet), Arxiu Fotogràfic Familiar Nàcher (Algemesí), Arxiu Municipal de Guadassuar, fotografies d'en Rafa Oriola. Fotografies fetes sobretot a Guadassuar, Alginet, Alzira i Picassent.
 • Música: Lament, del Poema a Lluís Companys (Vicenç Salvador Torres Guerola) i Tio Canya (Al Tall)
 • Edició: Carolina Latorre Canet.

Notícia de la projecció:

Horts[edit]

Horts d'Algemesí[edit]

Hort del Cadirer
Hort de Massans

Horts d'Alginet[edit]

0.1. Horts d'Alginet (País Valencià).jpg
La Torre Luengo, mirador de la Ribera
Hort del Cubà
Hort dels catalans
0.4. Horts d'Alginet (Ribera Alta, País Valencià).jpg

Infantesa (Col·lecció infància)[edit]

Xiquets treballant al rajolar de Tinarro. (Alginet, País Valencià, 1954)
Xiqueta i xiquet de Zanskar, 1988
Xiqueta de Srinagar, 1988. El 27 de juny de l'any 1989, es va projectar a Benimaclet el treball Dones i Paisatges (L'Índia)

Exposició Xiquetes i xiquets del Carrer, 1993 (fotografies de Carolina Latorre Canet)[edit]

Xiquetes i xiquets del Carrer, 2 (València, País Valencià, 1993).jpg
(València, 1993)
María

Infraestructura hidràulica[edit]

Presa d'aigua del Pantà de Llauset

Jocs[edit]

Jocs tradicionals de Pasqua, 1955, Carlet (Ribera Alta-País Valencià)

Manifestació[edit]

Manifestació feminista (Madrid, 1986)

Mar Mediterrània[edit]

Es Vedrà (vessant migjorn - Eivissa)

Mitologia[edit]

Mitoloxía. Asturianu. [edit]

El Cuélebre
Les Serenes
El Diañu burlón

Carteles dedicaos a los seres mitolóxicos asturianos nel Paséu de la Grúa de Ribeseya

Molins[edit]

Moniato[edit]

Papes de moniato (País Valencià, 1951)

Muixeranga[edit]

Muixeranga (Algemesí, País Valencià).jpg
Capella d'Algemesí

Objectes de l'Arxiu[edit]

A l'Arxiu s'hi troben documents, materials, partitures, objectes i instruments dels diferents oficis familiars: fotografia, sastreria, música i feines agrícoles.

ANACA
Linhof super Technika V
ANACA

Oficis[edit]

Francesc Vera Casas: ...he anat trobant un món que fins ara només podia rememorar però del que no en tenia memòria, és a dir imatges nítides i detallades com les que aquest corpus fotogràfic ha estat capaç de donar-me. El granerer, el llanterner, el paraigüer, l'aiguader..., personatges desdibuixats pel temps, han tornat... [103]

El Granerer, 1967[104][105]
Fent geladores (Alginet, 1949)
Venedor d'herba, Alginet (col·lecció d'oficis antics - País Valencià, 1965)
Tornant a Cullera
Pescador a l'Estany Gran de Cullera (Ribera Baixa)
Pastissera, Ciutat Vella de València, 1987

PAÍS VALENCIÀ[edit]

Les Palmeres, ceràmica (Sueca-País Valencià).jpg

Camp de Morvedre[edit]

Sagunt[edit]

Siderúrgia[edit]

Horta Oest[edit]

Alaquàs[edit]

Església de la Mare de Déu de l'Olivar
Palau dels Aguilar
Església de l'Assumpció d'Alaquàs

Aldaia[edit]

Teatre Auditori Municipal d'Aldaia (TAMA)
Església de l'Anunciació d'Aldaia

Horta Sud[edit]

Venta, Molí i Torre Espioca, Picassent[106][107]

Torre Espioca[edit]

Marina Alta[edit]

La Xara[edit]

Passeig Joan Baptista Basset

Parc Natural de l'Albufera de València[edit]

Llacuna del Samaruc[edit]

Llacuna de Sant Llorenç, a Cullera[edit]

1. Llacuna de Sant Llorenç (Parc Natural de l'Albufera, País Valencià).jpg

Mirador del Favat, gola del Mareny[edit]

Muntanyeta dels Sants[edit]

Platja del Dosser[edit]

1. Platja del Dosser (Cullera, País Valencià).jpg

Port de Catarroja[edit]

Port de Silla[edit]

Portet i gola del Perelló[edit]

Portet de Sollana[edit]

Séquia de Sant Llorenç, a la Ribera Baixa[edit]

Ullals d'Albalat de la Ribera[edit]

Ullals de Sueca[edit]

Ullal de Baldoví[edit]