User:Donald Trung/Brieven aan Bert Lijnema/Voortgezet

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Op deze pagina staat mijn correspondentie met de heer Bert Lijnema relevant aan zaken die op Wikimedia Commons afspelen en gerelateerd aan het verkrijgen van toestemmingsrechten voor de reproductie van zijn werken, zowel als conversaties gerelateerd aan de inhoud van zijn werken.

Descriptieve teksten (07 D. 01 M. 2019 A.)[edit]

"Moi Bert Lijnema,

Kan jij trouwens ook specificeren als antwoord op Alessio dat jij ook toestemming geeft voor de reproductie van alle descriptieve teksten door jou geschreven op Zeno.ru? In de form van "The permission extends to the descriptive texts, of which I also hold the copyright". Zo verliezen je foto’s niet hun context sinds ik geen expert in bamboegeld ben.

Moi oet Grunn,
Trung Quoc Don

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱."

RE: Wikimedia (03 D. 02 M. 2019)[edit]

"Moi Bert,

Zijn hier trouwens daadwerkelijke bamboestroken tussen?

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bamboo_tally_gaming_tokens

Want anders kan ik gewoon de ganse categorie hernoemen. Bedankt voor de kritiek trouwens, ik ken letterlijk niemand anders die mij iets over Chinese numistroken (een neologisme 😋 van numismatiek + bamboestoken), misschien Dr. Helen Wang maar zij lijkt altijd druk te zijn en Gary Ashkenazy ( גארי אשכנזי) lijkt weinig interesse in samenwerking te hebben. François Thierry lijkt ook een persoon die niet snel veel informatie online gratis vrij wil geven, al heeft hij een eigen website. Experts in dit veld zijn extreem zeldzaam, dus ben ik erg blij dat jij d’r bent, al denk ik dat jij jezelf waarschijnlijk niet als een expert beschouwd, voor iemand als ik die geen toegang heb tot die informatie lijk jij voor mij haast een bamboegod. 😅

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Exonumia_of_China

Hier zijn ook botstroken (mergstroken?) en ivoorstroken in te vinden.

Met vriendelijke groet,
Trung Quoc Don (Donald)

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱.

P.S. (Post-Script) Donald is de naam die op mijn Australische paspoort staat maar in Nederland laat ik mij vaak Donnie noemen. "

RE: RE: Wikimedia (05 D. 02 M. 2019)[edit]

"Moi Bert,

Ik heb het aangepast. Trouwens ik heb nog geen tijd gehad om je afbeeldingen naar Wikimedia Commons te importeren, ik ben nu nog druk bezig met het importeren van alle afbeeldingen en informatie van de website van Scott Semans (CoinCoin.com) wat echt EEN HELE HOOP is. Ik ben nu nog steeds met Kèpèng-munten bezig maar ga daarna aan de slag met munten uit Zuid-Azië (India) en Afrikaanse exonumia en prothonumia.

Ik denk dat ik daarna met bankbiljetten aan de slag ga en het importeren van numismatische boeken en daarna kan ik pas met jouw werken aan de slag. Ik heb het idee dat ik de enige ben die op Wikimedia Commons werkt om al die dingen te preserveren dus duurt het langer dan als ik wat hulp had. Op Wikipedia ben ik trouwens klaar en de vruchten van mijn arbeid zijn heel mooi opgesomd op deze pagina:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_cash_coins_by_inscription

Als ik meer vrije tijd had, had ik meer kunnen doen (of het tenminste sneller). 😅😅😅

Gelukkig nieuwjaar,
Donnie

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱."

RE: RE: RE: Wikimedia (05 D. 02 M. 2019)[edit]

"Moi Bert,

Waarschijnlijk heb je het niet door maar iets meer dan een jaar geleden stonden er op de Nederlandstalige Wikipedia een groot aantal artikelen over Chinese Kèpèngs die door een aantal van die moderators uit de encyclopedie waren verplaatst puur omdat één van die moderators ruzie met mij zocht. Om eerlijk te zijn heb ik weinig met “de gemeenschappen” van Wikimedia websites zoals Wikipedia (in welke taal dan ook) of Wikimedia Commons, ik deed mee aan de afzettingsprocedure tegen MoiraMoira dat was opgezet door Jürgen Eissink en stemde voor het afzetten en neem daar om eerlijk te zijn trots in, de reden dat je over de schoenenwinkels van Bristol niets op de Nederlandstalige Wikipedia kan lezen is puur omdat MoiraMoira die pagina jaren geleden heeft verwijderd zonder discussie, op Wikimedia Commons is het over het algemeen niet beter maar mensen erkennen dat er nog werk is. Ondertussen op de Engelstalige Wikipedia zijn er een groot aantal administratoren die geloven dat “de encyclopedie af is” en de verwijderridders hebben het daar even goed in handen als in de Nederlandstalige Wikipedia. De meeste Wikimedianen die je tegenkomt zijn best aardig en collegiaal, maar het zijn juist het type mensen die zich met dingen zoals verwijderdiscussies en vandalismebestrijding en alles met het moderatorschap te maken die erg vijandig zijn.

Een vriend vroeg een aantal maanden geleden aan mij of ik het hem zou aanraden om voor Wikipedia te schrijven en ik schreeuwde “Nee!!!”, Wikipedia artikelen schrijven op zich is erg leuk, vooral het onderzoek en je eigen kennis verrijken is een mooi iets, maar bijna elk persoon die een bericht op je overlegpagina achterlaat is passief agressief en het zijn hun slachtoffers die van de platform voorgoed verbannen worden, het is een mooi platform voor de masochist, maar niet voor de rationeel-denkenden onder ons. Op Wikimedia Commons lijkt het haast een sport om bestanden voor verwijdering te nomineren als je niet begrijpt waar het over gaat.

Ik ben zelf Inclusionist en heb in de jaren een groot aantal artikelen van verwijdering kunnen redden maar helaas een nog groter aantal niet. Objectiviteit is het eerste slachtoffer van een verwijderingsnominatie.

Maar ja, ik schrijf geen artikelen voor andere Wikipedianen en ik upload bestanden ook niet alleen voor andere Wikimedianen, ik doe dit voor de lezers en de mensen die hun kennis willen verrijken. Ik heb mijn artikelen gedeeld om internationale muntenfora en daar werden zij geprezen, zelfs Scott Semans heeft de lijst van Chinese Kèpèng-munten gesorteerd op inscriptie aan zijn “favorieten” toegevoegd en mensen zoals Dr. Helen Wang en Vladimir Belyaev hebben het geprezen. Ik hoop dat de verzamelaar en de numismatische onderzoeker iets aan mijn werken hebben, ik schrijf het voor hun. Toen ik begon met Kèpèng-munten verzamelen waar er bijna nergens informatie online te vinden en thuis in Haiphong kon ik geen boeken over het onderwerp vinden, in Hanoi kende ik een aantal andere verzamelaars en toen ik naar Australië verhuisde zag ik alleen maar “toeristenexemplaren” (“toeristenkèpèngs”) in kleins boekjes vol valse informatie.

Het internet is flink gegroeid en ik zie het als mijn missie om al die informatie over Chinese numismatiek op één plek te zetten. Mijn bijdragen aan Wikimedia websites zijn een natuurlijke evolutie van dit: http://sportstune.com/chinese/coins/index.html

John Ferguson heeft die website opgericht omdat hij toen nergens in Schotland informatie over Kèpèng-munten kon vinden, ik heb alles naar Wikimedia Commons geïmporteerd. Dr. Luke Roberts deed hetzelfde en nu kan je alles van zijn website op Wikipedia en Wikimedia Commons vinden.

Is Zeno.ru nog erg actief? Ik zie nog wat posts maar volgens mij is het al een aantal jaren “minder explosief”, ik probeer zoveel mogelijk mensen van Zeno.ru om hun afbeeldingen te doneren naar Wikimedia Commons. Ik heb het idee dat de meeste ontwikkelingen rondom Chinese numismatiek offline zijn, daarom probeer ik ALLES op het internet naar Wikimedia websites over deze onderwerpen te porten zodat het moment dat nieuwe informatie ook weer online bekend wordt dat het infrastructuur er al is om het makkelijk op te nemen.

Helaas worden bamboestroken altijd gezien als “trivia” voor de websites die vandaag zich met Chinese numismatiek houden (Primaltrek, Charm.ru, Etc.), maar als er een hele database van in de toekomst komt kunnen zij jouw afbeeldingen gebruiken. Helaas op Wikipedia zijn bamboestroken ook nog steeds maar “trivia” (een klein artikeltje).

Gelukkig nieuwjaar,
Donnie

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱."

RE: RE: RE: RE: Wikimedia (08 D. 02 M. 2019)[edit]

"Moi Bert,

Niet alleen kèpèngs… maar voornamelijk wel. 😅 Ik denk dat ik ook alle noodbiljetten van Duitse steden na de Grote Krijg (Eerste Wereldkrijg) en Brits-Indische prinselijke staten wil importeren maar de lijst wordt alleen maar langer.

Eet u wel eens bamboe? Sinds ik in Nederland ben heb ik het niet meer gegeten maar ik heb het wel bij de Albert Heijn te koop gezien dus vraag ik mij af of jij een bamboevoor bent? 😜🎋🥢

Met vriendelijke groet,
Donnie

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱."

RE: RE: RE: RE: RE: Wikimedia (05 D. 03 M. 2019)[edit]

"Moi Bert,

Joa, alles is goud hier in Grunn, aaltemit is het nait zo goud mit mie want mainstekaans het ik de griep. (of is ‘t “woarschienlek het ik de griep”?)

Ja, ik heb een hele grote bibliotheek... Op m’n phablet, ik ken een groot aantal websites waar ik buiten de wet om gescande kopieën van boeken kan verkrijgen. Ik heb de hele bibliografie van David Hartill zonder dat ik er ooit een Eurocent aan heb uitgegeven, ik mag niet zeggen dat ik hier trots op ben maar als ik elke boek die ik gebruikt moest kopen dan koste mijn hobby mij een fortuin dat ik toch liever aan munten en bankbiljetten zelf wil uitgeven. 😅 Een aantal van François Thierrys werken staan ook op Acedemia.edu trouwens.

Concernce “https://www.zeno.ru/showphoto.php?photo=25477&cat=all&ppuser=625”, Schröder refereert hier waarschijnlijk naar Albert Schröder wiens boek uit 1905 dateert en dus in het openbaar domein is en gratis online vekrijgbaar is, zie:

https://books.google.nl/books?id=oGYCAAAAYAAJ&redir_esc=y&hl=nl

Thierry hier refereert naar François Thierrys Chinese amuletten catalogus (afbeelding: https://coincoin.com/bThierAmchV.jpg), deze is auteursrechtelijk beschermd... Maar er zijn altijd wat mensen die het boek scannen en dan naar het internet uploaden. Ik verzamel al jaren geen fysieke boeken meer (sterker nog ik geef ze vaak gratis weg) maar “koop” ze (gratis) online, ik doe hetzelfde met muziek, films, TV-series, stripboeken, Etc. Ik geef mijn geld eerst uit aan mijn kinderen, dan mijn vrouw, dan mensen die het nodig hebben, dan spaargeld, dan heel wat meer en dan wat er overblijft aan mijn geschiedenisverzameling (munten, bankbiljetten, penningen, casino fiches, spaarzegels van supermarkten, winkelwagenmuntjes, Etc.) dus ik niet veel over voor boeken, mijn “nieuwste” (fysieke) Nederlandse muntalmanak komt uit 2012 en was een cadeau van m’n vrouw (toen sprak ik nog geen Nederlands en gebruikte zij dat om mij met m’n Nederlands te helpen).

Over je amulet, deze amuletten zijn voor mensen die aan de Confuciaanse keizerlijke examens mee deden, tijdens de examens droegen veel deelnemers amuletten voor geluk, omdat het slagingspercentage op 1% (één procent) lag gaven de ouders van de deelnemers vaak een amulet of tien mee in de hoop dat het geluk zal brengen. De karakter “福” (Phúc) geeft weg dat het de drager geluk zal moeten brengen. In China en Viëtnam kon theoretisch iedereen een Mandarijn (Gronings: Mandarien) worden maar omdat de keizerlijke examens zo moeilijk waren behaalde maar een kleine percentage van de bevolking deze zeer gewilde elite status.

De meeste Chinese en Viëtnamese amuletten hebben inscripties die verwijzen naar de wensen om een hoge rang te behalen (dus goed doen op de keizerlijke examens en een Mandarijn te worden), veel kinderen te krijgen, of lang te leven (壽, thọ). Een vaak voorkomend symbool op dit soort amuletten zijn “drie ronde” dingen (三元, tâm nguyên) afgebeeld die de drie rondes van het examen symboliseerde en wenste dus voor succes in elke ronde. Persoonlijk vindt ik het allemaal dom bijgeloof maar ik vindt de geschiedenis achter dit soort amuletten erg interessant.

Moi,
Donnie

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱."

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Wikimedia (06 D. 03 M. 2019)[edit]

"Moi Bert,

Bedankt om mij te herinneren aan de gratis griepprik, ik heb net een afspraak gemaakt bij de GGD Groningen. 😄💉

Chinese amuletten worden al sinds de Han-Dynastie geproduceerd maar in tegenstelling tot Chinese Kèpèngs worden deze vandaag de dag nog steeds gemaakt. Sterker nog ik ken een oude Chinese dame in Winschoten aan de Torenstraat die moderne Chinese amuletten verkoopt en een andere “oude” Chinese dame (Xuemei) in Delft die ze nog zelf maakt, sterker nog mijn vrouw sliep vorig jaar in één van haar vriends appartementen. Omdat Chinese amuletten vandaag de dag nog steeds gemaakt worden is het moeilijk om precies te weten hoe oud ze zijn. Maar persoonlijk denk ik dat jou amulet uit de Mantsjoe Qing-Dynastie (1644-1912) komt.

Het boek van Schröder staat al op Wikimedia Commons, voor een afbeelding hiervan zie graag:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Albert_Schroeder%2C_Annam%2C_%C3%89tudes_numismatiques_-_cover_and_sample_page_%28MDCCCCV_-_1905%29.jpg

En voor jou specifieke munt/amulet kan je hem hier vinden:

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Annam_Etudes_Numismatique_Pic_Pt._2.pdf&page=27

(Schröder #606, helemaal bovenaan de pagina.)

Ja, ik heb dit bestand van Craig Greenbaum verkregen en alhoevel hij specifiek tegen het herdelen van deze scans was en hij het irritante berichtje "Copyright 2010 C. Greenbaum For Personal Use Only" op elke pagina schrijft is het auteursrecht van dit bestand niet van de heer Craig Greenbaum maar van de heer Albert Schröder, onder Frans auteursrecht komt een Franse werk in het openbaar domein 70 (zeventig) jaar na de dood van de auteur. Sinds het auteursrecht van Schröder (Fransoos) is en niet van Greenbaum (Amerikaan) moet het boek aan beide wetten voldoen. Het boek stond in Greenbaums Box-account (zoiets als Dropbox maar dan met 10 GB (tien gigabytes) aan gratis opslag in plaats van 2 (twee,),), als Craig Greenbaum vandaag dood 💀 zou gaan was deze scan over een jaar verloren, daarom importeer ik dus dit soort bestanden naar Wikimedia Commons.

Ik ga later nog zoeken naar François Thierrys boek voor #200.

Moi,
Donnie

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱.

P.S. (Post-Script)

Ik realiseerde mij laatst dat “Annam and its minor currency” (1882) werd geschreven door een Spaanse (Catalaanse) Egyptoloog in Shanghai over Viëtnamese Kèpèngs in het Engels. Best internationaal.

Sent 📩 from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱."

Geraadpleegde communicatie methoden[edit]