User:Teemeah/MediaWiki:Uploadtext/fromflickr

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Ez az oldal kifejezetten a Flickr-ön talált képek feltöltésére szolgál, amennyiben a képet nem te, hanem valaki más készítette. Ha nem a Flickr-ről, hanem valahonnan máshonnan származó képet szeretnél feltölteni, más feltöltőoldalt kell választanod.

A Flickr-képek oldalán lévő, „This photo is public (ez a kép publikus)“ kijelentés NEM SZERZŐI JOGI INFORMÁCIÓT HORDOZ! Csak azt közli, hogy a képet bárki megtekintheti. A licenc logója és linkje az "Additional Information" (További információk) szakaszcím alatt helyezkedik el. A Flickr-útmutatónk részletes segítséget nyújt a feltöltéssel kapcsolatban (mit szabad és hogyan). Lásd még a kapcsolódó figyelmeztetéseket is. Ha azonnali segítségre van szükséged, a Commons:Help desk oldalon bátran kérdezhetsz.

A Flickr-ön szereplő képek 7 különféle licenc alatt lehetnek. Található egy közkincs gyűjtemény is a Flickr: The Commons címen, melyet résztvevő szervezetek hoztak létre. A Creative Commons (CC) licencek közül a Wikimédia Commons-on kettőt lehet használni:

A kép oldalán található felirat. Licenc Használhatom itt?
© All rights reserved Jogvédett Stop hand.svg NEM
Cc-by new white.svgCc-nc white.svgCc-nd white.svg Some rights reserved CC-BY-NC-ND Stop hand.svg NEM
Cc-by new white.svgCc-nc white.svgCc-sa white.svg Some rights reserved CC-BY-NC-SA Stop hand.svg NEM
Cc-by new white.svgCc-nc white.svg Some rights reserved CC-BY-NC Stop hand.svg NEM
Cc-by new white.svgCc-nd white.svg Some rights reserved CC-BY-ND Stop hand.svg NEM
Cc-by new white.svg Some rights reserved CC-BY Green check.png IGEN
Cc-by new white.svgCc-sa white.svg Some rights reserved CC-BY-SA Green check.png IGEN
No known copyright restrictions. Public Domain Green check.png IGEN
A Cc-by new white.svg "BY" ikon jelentése: a kép licence szerint a szerzőt meg kell nevezned. Az Cc-sa white.svg SA ikon jelentése: "Így add tovább!". Az NC (Cc-nc white.svg - "ne add el") vagy ND (Cc-nd white.svg - "ne változtasd!") ikonnal ellátott művek ide nem tölthetőek fel. Ha ilyen jellegű licenceket találsz a kép mellett, megpróbálhatod megkérni a szerzőt, hogy tegye a képét olyan szabad licenc alá, mint például a CC-BY (Creative Commons - Nevezd meg!), vagy a CC-BY-SA (Creative Commons - Nevezd meg! - Így add tovább!). Lásd még: Commons:OTRS.
A Flickr-ön lehetőség van search licenc szerinti keresésre. Kattints a "see more" linkre, hogy többet megtudhass az egyes képek licencéről. A Flickr advanced search opciója is segítségedre lehet, a Creative Commons-licencek szerinti keresési opciók az oldal alján találhatóak.

Ne felejtsd el kategorizálni a képet és töltsd ki a Leírás részt is (mi látható a képen?) lehetőleg minél pontosabban. A destination filename pontban adj olyan értelmes nevet a képnek, amiről könnyen azonosítható és kiderül, mit ábrázol. Ügyelj, hogy a Flickr-ről mindig az Original size (eredeti méret) megjelölésű képet töltsd fel, ne legyen ennél kisebb a méret!


Figyelj arra is, hogy a Flickr-felhasználók sem mindig vannak tisztában a szerzői joggal. Ha felmerül a gyanú, hogy a Flickr-ön található képet nem az készítette, aki oda feltöltötte, itt törölni fogjuk a képet. Ne tölts fel képet olyan felhasználóktól, akiknek neve szerepel ebben a listában: Commons:Questionable Flickr images.

Ha a kép rendben van, a Flinfo eszköz használata megkönnyíti a kép átvételét, mert elkészíti a kép információs sablonját. Ha a Flinfo eszközt használod, akkor ne itt, hanem az egyszerűsített feltöltési oldalon töltsd fel a képet. Kísérleti jelleggel a Flickr feltöltő bot is használható, mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy könnyedén áttölthessék a Flicr-képeket ide. Alternatív lehetőségként Magnus Manske botjának segítségével is lehet áttölteni képeket. Jó tudnod, hogy ezek az eszközök nem mindig működnek stabilan.