Commons:Bybrunnen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Bybrunnen på andra språk:

English | 🌐

Shortcut
COM:BB

Sweden road sign D1-2.svg Se även Wikipedia:Bildfrågor
Välkommen till Wikimedia Commons svenskspråkiga bybrunn
öppen sedan 9 november 2005
Torget Sunhultsbrunn 2006 10 08.JPG

Här kan du

  • ställa frågor om Commons eller om upphovsrätt och licenser
  • ge förslag till förbättringar eller
  • kommentera vad du än vill.

Placera nya inlägg längst ner på sidan och signera med ~~~~.

Bybrunnen finns på andra språk också. Länkar till dessa versioner finns högst upp på sidan. Den engelska är mest aktiv. Du kan också använda Wikipedia:Bildfrågor, som besöks oftare och sannolikt ger snabbare svar på frågor.

Gamla diskussioner finns i arkiven. Aktuellt arkiv är Commons:Bybrunnen/Arkiv/2018.


Mallar[edit]

Ett urval mallar att använda bland annat för olika licenser finns på Commons:Licensmallar. Bland mallarna finns sådana som anger en viss ofta använd källa (såsom Nordens Flora, Svenskt biografiskt handlexikon och olika myndigheter), eller vissa speciella typer av bilder (gamla fotografier, heraldiska vapen). En motsvarande, men mer eller mindre komplett, lista finns på Commons:Copyright tags, på engelska. Se även Commons:Första stegen/Licensering.

Behöver översättas[edit]

Svenska översättningar i behov av kraftig förbättring. Se Commons:Help page maintenance
(Lägg gärna till saker som behövs översättas här. Även systemmeddelanden.). Ta även bort sådant som fixats.

Brott mot din upphovsrätt[edit]

Det är rätt vanligt att bilder från Wikimedia Comons används utan att användningsvillkoren följs. Det är bara upphovsrättsinnehavaren som har rätt att ingripa juridiskt (inte t.ex. WMF eller gemenskapen här). Om dina bilder används utan att man följer villkoren i den licens du valt, och du vill få slut på det, måste du alltså själv ta i saken. Om du är professionell fotograf kan du förstås också låta en juristbyrå sköta övervakningen.

(Om ditt problem är det motsatta, att någon laddat upp dina bilder på Commons mot din vilja och utan att du godkänt den uppgivna licensen, kan du lägga mallen {{copyvio}} på filbeskrivningssidan, eventuellt med ytterligare kommentarer på diskussionssidan. Vid behov får du hjälp här.)

En kort diskussion om problematiken finns på Commons:Enforcing license terms. I korthet:

  • Ofta räcker det att be vackert; folk vet inte vad fria licenser innebär (försäkra dig om att du själv vet det, om du ber mindre vackert).
  • Du kan skicka en räkning: om licensen inte följs har du rimligen rätt till den ersättning du fått om man avtalat med dig om att använda bilden på vanliga (kommersiella) villkor.
  • I vissa länder finns det en formell procedur för att kräva att bilderna tas bort (den för USA beskrivs kort).
  • Om du inte når samförstånd med användaren kan du gå till rätten. Antagligen lönar det sig att först tala med en jurist.

Inlägg[edit]

Tack från Skåneleden[edit]

Hej, har lite svårt att få grepp om Wikimedia commons funktioner etc. Så kan hända att detta är fel ställe att skriva på Vill bara hälsa Jorchr tack för hjälpen med bildtexten! /Cecilia , Skåneleden

— Preceding unsigned comment added by Skåneleden (talk • contribs) 14:56, 13 January 2018 (UTC)

Hur hanterar man att Location i en fils EXIF-data är felaktig?[edit]

Jag tog igår bort mallen {{Location}} från beskrivningssidan för ett antal bilder eftersom koordinaterna var felaktiga. Det var uppenbarligen inte rätt sätt att hantera detta fel eftersom en robot raskt var där och återställde mallen med felaktiga data från EXIF. Se historiken.

Dessa data är felaktiga och beror antagligen på att den GPS-försedda kameran inte har fått någon ny synk med satelliterna efter en förflyttning på ett antal kilometer och därför lägger in latitud och longitud för den tidigare platsen. Detta torde vara ett mycket vanligt problem. Se även User_talk:Dschwen#Koordinaten.

Är det någon som vet hur man på rätt sätt hanterar sådana fel i EXIF-informationen? Finns det någon mall man kan använda för att tala om för robotar och människor att de INTE ska lägga in mallen Location med data från EXIF i de fall att EXIF-informationen inte stämmer? Man kan antagligen lägga in en Location mall med korrekt latitud och longitud och hoppas på att den inte skrivs över av en robot, men det är inte alltid man har kunskap om vad som är rätt, bara att det som står i EXIF med säkerhet är fel.

@AleWi: Du kanske vill se till att dina septemberbilder från Nynäsbanan får korrekta Locations och därmed hamnar på rätt ställe på kartorna för diverse verktyg som använder data från Commons filbeskrivningssida. Jag har själv ingen kamera med GPS, men du kanske vet om det finns någon inställning där man kan välja om kameran ska lagra position i EXIF-data bara om den har satellitkontakt eller lagra senaste position om den inte har någon satellitkontakt. Det bästa vore om kameran inte använde GPS-data som är äldre än till exempel 5 minuter eller åtminstone "högljutt varnade" om den gör det. Helst borde det framgå av EXIF-data om positionen är den "aktuella" eller en "gammal". Vid inomhusfotografering är det förstås ett problem. --Larske (talk) 09:16, 24 September 2018 (UTC)

  1. Ladda ner bilden.
  2. Klipp bort GPS-informationen från EXIF-blocket.
  3. Ladda upp bilden på nytt.
Precis som jag gjorde med File:AndersWesterlund.jpg. /ℇsquilo 12:14, 24 September 2018 (UTC)
Det finns helt klart ett behov av en mall i still med {{Invalid Exif date}}, men den skulle behöva skapas, och sedan skulle alla relevanta robotar behöva uppdateras för att ta hänsyn till den. Det är naturligtvis möjligt, men någon behöver ta initiativet. Just DschwenBot ska man kunna hindra genom att lägga in {{Bots|deny=DschwenBot}}, men det känns inte som en klockren lösning här. Ett annat alternativ är att lägga in {{Location}} med en grov uppskattning och ett högt värde i prec-parametern. LX (talk, contribs) 16:27, 25 September 2018 (UTC)

Ladda upp logotyp[edit]

Hej!

Hur laddar man upp en företagslogotyp? Har sett att många företagslogotyper har fått licensen nedan men jag begriper inte vilken av licenserna jag ska välja i uppladdningsverktyget... Och måste själva bild-filen vara i ett särskilt format/storlek/kvalitet för att kunna gälla under licensen nedan? Med andra ord två frågor: 1. Vilket format ska filen vara? 2. Hur laddar man upp den och vilken licens väljer man?

"Den här bilden består endast av enkla geometriska former och/eller text. Den uppfyller inte den verkshöjd som behövs för att upphovsrättsskydda den, och är därmed allmän egendom. Även om den är fri från upphovsrättsbegränsningar kan bilden fortfarande omfattas av andra begränsningar. Se WP:PD#Fonts eller Template talk:PD-textlogo för mer information."

ZewBoy (talk) 07:54, 13 October 2018 (UTC)Zewboy

Hej!
Jag tror att du har större chans att få svar på din fråga på sv:Wikipedia:Bildfrågor. /ℇsquilo 09:58, 19 October 2018 (UTC)