Commons:Bybrunnen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Bybrunnen på andra språk:

English | 🌐

Shortcut
COM:BB
Välkommen till Wikimedia Commons svenskspråkiga bybrunn
öppen sedan 9 november 2005
Torget Sunhultsbrunn 2006 10 08.JPG

Här kan du

  • ställa frågor om Commons eller om upphovsrätt och licenser
  • ge förslag till förbättringar eller
  • kommentera vad du än vill.

Placera nya inlägg längst ner på sidan och signera med ~~~~.

Bybrunnen finns på andra språk också. Länkar till dessa versioner finns högst upp på sidan. Den engelska är mest aktiv.

Gamla diskussioner finns i arkiven. Aktuellt arkiv är Commons:Bybrunnen/Arkiv/2015.

Skriv ett nytt inlägg


Mallar[edit]

Ett urval mallar att använda bland annat för olika licenser finns på Commons:Licensmallar. Bland mallarna finns sådana som anger en viss ofta använd källa (såsom Nordens Flora, Svenskt biografiskt handlexikon och olika myndigheter), eller vissa speciella typer av bilder (gamla fotografier, heraldiska vapen). En motsvarande, men mer eller mindre komplett, lista finns på Commons:Copyright tags, på engelska. Se även Commons:Första stegen/Licensering.

Behöver översättas[edit]

Svenska översättningar i behov av kraftig förbättring. Se Commons:Help page maintenance
(Lägg gärna till saker som behövs översättas här. Även systemmeddelanden.). Ta även bort sådant som fixats.

Brott mot din upphovsrätt[edit]

Det är rätt vanligt att bilder från Wikimedia Comons används utan att användningsvillkoren följs. Det är bara upphovsrättsinnehavaren som har rätt att ingripa juridiskt (inte t.ex. WMF eller gemenskapen här). Om dina bilder används utan att man följer villkoren i den licens du valt, och du vill få slut på det, måste du alltså själv ta i saken. Om du är professionell fotograf kan du förstås också låta en juristbyrå sköta övervakningen.

(Om ditt problem är det motsatta, att någon laddat upp dina bilder på Commons mot din vilja och utan att du godkänt den uppgivna licensen, kan du lägga mallen {{copyvio}} på filbeskrivningssidan, eventuellt med ytterligare kommentarer på diskussionssidan. Vid behov får du hjälp här.)

En kort diskussion om problematiken finns på Commons:Enforcing license terms. I korthet:

  • Ofta räcker det att be vackert; folk vet inte vad fria licenser innebär (försäkra dig om att du själv vet det, om du ber mindre vackert).
  • Du kan skicka en räkning: om licensen inte följs har du rimligen rätt till den ersättning du fått om man avtalat med dig om att använda bilden på vanliga (kommersiella) villkor.
  • I vissa länder finns det en formell procedur för att kräva att bilderna tas bort (den för USA beskrivs kort).
  • Om du inte når samförstånd med användaren kan du gå till rätten. Antagligen lönar det sig att först tala med en jurist.

Inlägg[edit]

Vad är okej kring logotyper?[edit]

Jag har en fråga om logotyper. Enligt vad jag kan se på [om det] så verkar det solklart, man får inte ladda upp logotyper. Så långt inget konstigt, men när jag sedan besöker olika sidor så ser jag likväl logotyper på dem. De finns i två varianter:

  1. Exakt logotyp (typiskt från vektor eller högupplöst bild)
  2. Fotograferad logotyp

Den första har ett exempel på sidan för Moderaterna och den senare på sidan för LO. Jag misstänker att Moderaternas inte får finnas på sidan egentligen, är det korrekt? Och om man istället har fotograferat den i det vilda som hos LO så är det okej, stämmer det? Eller är även detta en styggelse som ska raderas?

Och om det är okej att fotografera i verkligheten, var går då gränsen? Om logotypen sitter på en husvägg som är helt vit och man fotograferar den och beskär på vanligt vis, är den då acceptabel trots att den i praktiken är väldigt lik den exakta logotypen?

Sandebert (talk) 11:15, 3 July 2015 (UTC)

Du får ladda upp en logotyp om den är så enkel att den inte anses uppnå verkshöjd, t.ex. om den består av av enbart bokstäver eller enkla geometriska figurer. Moderaternas logga som består av ordet "nya" och ett "m" kan alltså anses inte uppnå verkshöjd, medan Socialdemokraternas ros (som brukar liknas vid en krossad tomat) är så pass komplicerad att den kan anses uppnå verkshöjd. Någon exakt gräns mellan det som uppnår och det som inte uppnår verkshöjd finns givetvis inte, utan det blir ofta en bedömningsfråga. Att fotografera en logotyp som är permanent sittande på en husfasad är ett sätt att utnyttja rätten till panoramafrihet, d.v.s. att allt som finns på offentlig plats får man fotografera och ladda upp. I fallet med LO-loggan så kan man alltså argumentera att den dels är fri genom att vara så enkel att den inte uppnår verkshöjd och dels sitter permanent på en husfasad och därmed ingår i panoramafriheten. / Achird (talk) 00:23, 4 July 2015 (UTC)
Är inte reglerna om de minimis relevanta i det här fallet? Att en bild på en husfasad där en ofri logga ingår kan vara okej; men om man klipper den bilden så att nästan bara loggan syns, så är det inte längre okej? boivie (talk) 09:04, 8 July 2015 (UTC)
Eftersom vi åtnjuter panoramafrihet i Sverige så är det tillåtet att fotografera och publicera bilder på alla verk som är "stadigvarande placerade på eller vid allmän plats utomhus". /ℇsquilo 08:06, 16 July 2015 (UTC)

Vad gör jag för fel med mallen[edit]

Jag har försökt lägga in mallen

Sevärd.svg

This is a photo of a protected building in Sweden, number 21420000028325 in the RAÄ buildings database.

i File:SjömärkeHammarö.JPG, men när man sen klickar på nummer i mallen kommer inte rätt sida upp, utan man får error 404, tanken är väl att man skall komma till [1]

, Janee (talk) 11:56, 16 July 2015 (UTC)

Enligt den här redigeringskommentaren ska kulturarvsdata-länkarna vara mer beständiga än bebyggelseregistret-länkarna. Med tanke på att Riksantikvarieämbetet själva hävdar att http://kulturarvsdata.se/raa/bbra/html/21420000028325 borde funka känns det som att det är något fel som är trasigt i deras ände. Kanske någon sommarjobbare som lagat sönder något? LX (talk, contribs) 16:47, 16 July 2015 (UTC)

Mall för Lantmäteriets öppna data[edit]

Med anledning av att Lantmäteriet släppt vissa data fria kunde det kanske vara tillfälle att skapa en särskild mall för kartor som innehåller sådana data. Även kategorier för dessa kartor kan behövas. Exempel File:Tätort Övik.jpg Edaen (talk) 20:55, 16 July 2015 (UTC)

Unclear copyright status/FOP related[edit]

Hi! Sorry to write in English but I need some (expert) help in analyzing the copyright status (may be FOP related) of File:Britney Spears Circus promo.jpg (taken in Sweden, containing a derivated work: advertising poster) which I proposed for deletion at Commons:Deletion requests/File:Britney Spears Circus promo.jpg. If possible, please comment only there. Thx a lot! Gunnex (talk) 17:15, 22 July 2015 (UTC)

Proposal to create PNG thumbnails of static GIF images[edit]

The thumbnail of this gif is of really bad quality.
How a PNG thumb of this GIF would look like

There is a proposal at the Commons Village Pump requesting feedback about the thumbnails of static GIF images: It states that static GIF files should have their thumbnails created in PNG. The advantages of PNG over GIF would be visible especially with GIF images using an alpha channel. (compare the thumbnails on the side)

This change would affect all wikis, so if you support/oppose or want to give general feedback/concerns, please post them to the proposal page. Thank you. --McZusatz (talk) & MediaWiki message delivery (talk) 05:08, 24 July 2015 (UTC)