Commons:Bybrunnen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Shortcut
COM:BB
Välkommen till Wikimedia Commons svenskspråkiga bybrunn
öppen sedan 9 november 2005
Torget Sunhultsbrunn 2006 10 08.JPG

Här kan du

  • ställa frågor om Commons eller om upphovsrätt och licenser
  • ge förslag till förbättringar eller
  • kommentera vad du än vill.

Placera nya inlägg längst ner på sidan och signera med ~~~~.

Bybrunnen finns på andra språk också. Länkar till dessa versioner finns högst upp på sidan. Den engelska är mest aktiv.

Gamla diskussioner finns i arkiven. Aktuellt arkiv är Commons:Bybrunnen/Arkiv/2015.

Skriv ett nytt inlägg


Mallar[edit]

Ett urval mallar att använda bland annat för olika licenser finns på Commons:Licensmallar. Bland mallarna finns sådana som anger en viss ofta använd källa (såsom Nordens Flora, Svenskt biografiskt handlexikon och olika myndigheter), eller vissa speciella typer av bilder (gamla fotografier, heraldiska vapen). En motsvarande, men mer eller mindre komplett, lista finns på Commons:Copyright tags, på engelska. Se även Commons:Första stegen/Licensering.

Behöver översättas[edit]

Svenska översättningar i behov av kraftig förbättring. Se Commons:Help page maintenance
(Lägg gärna till saker som behövs översättas här. Även systemmeddelanden.). Ta även bort sådant som fixats.

Brott mot din upphovsrätt[edit]

Det är rätt vanligt att bilder från Wikimedia Comons används utan att användningsvillkoren följs. Det är bara upphovsrättsinnehavaren som har rätt att ingripa juridiskt (inte t.ex. WMF eller gemenskapen här). Om dina bilder används utan att man följer villkoren i den licens du valt, och du vill få slut på det, måste du alltså själv ta i saken. Om du är professionell fotograf kan du förstås också låta en juristbyrå sköta övervakningen.

(Om ditt problem är det motsatta, att någon laddat upp dina bilder på Commons mot din vilja och utan att du godkänt den uppgivna licensen, kan du lägga mallen {{copyvio}} på filbeskrivningssidan, eventuellt med ytterligare kommentarer på diskussionssidan. Vid behov får du hjälp här.)

En kort diskussion om problematiken finns på Commons:Enforcing license terms. I korthet:

  • Ofta räcker det att be vackert; folk vet inte vad fria licenser innebär (försäkra dig om att du själv vet det, om du ber mindre vackert).
  • Du kan skicka en räkning: om licensen inte följs har du rimligen rätt till den ersättning du fått om man avtalat med dig om att använda bilden på vanliga (kommersiella) villkor.
  • I vissa länder finns det en formell procedur för att kräva att bilderna tas bort (den för USA beskrivs kort).
  • Om du inte når samförstånd med användaren kan du gå till rätten. Antagligen lönar det sig att först tala med en jurist.

Inlägg[edit]

Universal Language Selector will be enabled by default again on this wiki by 21 February 2014[edit]

On January 21 2014 the MediaWiki extension Universal Language Selector (ULS) was disabled on this wiki. A new preference was added for logged-in users to turn on ULS. This was done to prevent slow loading of pages due to ULS webfonts, a behaviour that had been observed by the Wikimedia Technical Operations team on some wikis.

We are now ready to enable ULS again. The temporary preference to enable ULS will be removed. A new checkbox has been added to the Language Panel to enable/disable font delivery. This will be unchecked by default for this wiki, but can be selected at any time by the users to enable webfonts. This is an interim solution while we improve the feature of webfonts delivery.

You can read the announcement and the development plan for more information. Apologies for writing this message only in English. Thank you. Runa

HTTPS[edit]

22:01, 19 June 2015 (UTC)

Vad är okej kring logotyper?[edit]

Jag har en fråga om logotyper. Enligt vad jag kan se på [om det] så verkar det solklart, man får inte ladda upp logotyper. Så långt inget konstigt, men när jag sedan besöker olika sidor så ser jag likväl logotyper på dem. De finns i två varianter:

  1. Exakt logotyp (typiskt från vektor eller högupplöst bild)
  2. Fotograferad logotyp

Den första har ett exempel på sidan för Moderaterna och den senare på sidan för LO. Jag misstänker att Moderaternas inte får finnas på sidan egentligen, är det korrekt? Och om man istället har fotograferat den i det vilda som hos LO så är det okej, stämmer det? Eller är även detta en styggelse som ska raderas?

Och om det är okej att fotografera i verkligheten, var går då gränsen? Om logotypen sitter på en husvägg som är helt vit och man fotograferar den och beskär på vanligt vis, är den då acceptabel trots att den i praktiken är väldigt lik den exakta logotypen?

Sandebert (talk) 11:15, 3 July 2015 (UTC)

Du får ladda upp en logotyp om den är så enkel att den inte anses uppnå verkshöjd, t.ex. om den består av av enbart bokstäver eller enkla geometriska figurer. Moderaternas logga som består av ordet "nya" och ett "m" kan alltså anses inte uppnå verkshöjd, medan Socialdemokraternas ros (som brukar liknas vid en krossad tomat) är så pass komplicerad att den kan anses uppnå verkshöjd. Någon exakt gräns mellan det som uppnår och det som inte uppnår verkshöjd finns givetvis inte, utan det blir ofta en bedömningsfråga. Att fotografera en logotyp som är permanent sittande på en husfasad är ett sätt att utnyttja rätten till panoramafrihet, d.v.s. att allt som finns på offentlig plats får man fotografera och ladda upp. I fallet med LO-loggan så kan man alltså argumentera att den dels är fri genom att vara så enkel att den inte uppnår verkshöjd och dels sitter permanent på en husfasad och därmed ingår i panoramafriheten. / Achird (talk) 00:23, 4 July 2015 (UTC)