Commons:Bybrunnen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Bybrunnen på andra språk:

English | 🌐

Shortcut
COM:BB
Välkommen till Wikimedia Commons svenskspråkiga bybrunn
öppen sedan 9 november 2005
Torget Sunhultsbrunn 2006 10 08.JPG

Här kan du

  • ställa frågor om Commons eller om upphovsrätt och licenser
  • ge förslag till förbättringar eller
  • kommentera vad du än vill.

Placera nya inlägg längst ner på sidan och signera med ~~~~.

Bybrunnen finns på andra språk också. Länkar till dessa versioner finns högst upp på sidan. Den engelska är mest aktiv.

Gamla diskussioner finns i arkiven. Aktuellt arkiv är Commons:Bybrunnen/Arkiv/2015.

Skriv ett nytt inlägg


Mallar[edit]

Ett urval mallar att använda bland annat för olika licenser finns på Commons:Licensmallar. Bland mallarna finns sådana som anger en viss ofta använd källa (såsom Nordens Flora, Svenskt biografiskt handlexikon och olika myndigheter), eller vissa speciella typer av bilder (gamla fotografier, heraldiska vapen). En motsvarande, men mer eller mindre komplett, lista finns på Commons:Copyright tags, på engelska. Se även Commons:Första stegen/Licensering.

Behöver översättas[edit]

Svenska översättningar i behov av kraftig förbättring. Se Commons:Help page maintenance
(Lägg gärna till saker som behövs översättas här. Även systemmeddelanden.). Ta även bort sådant som fixats.

Brott mot din upphovsrätt[edit]

Det är rätt vanligt att bilder från Wikimedia Comons används utan att användningsvillkoren följs. Det är bara upphovsrättsinnehavaren som har rätt att ingripa juridiskt (inte t.ex. WMF eller gemenskapen här). Om dina bilder används utan att man följer villkoren i den licens du valt, och du vill få slut på det, måste du alltså själv ta i saken. Om du är professionell fotograf kan du förstås också låta en juristbyrå sköta övervakningen.

(Om ditt problem är det motsatta, att någon laddat upp dina bilder på Commons mot din vilja och utan att du godkänt den uppgivna licensen, kan du lägga mallen {{copyvio}} på filbeskrivningssidan, eventuellt med ytterligare kommentarer på diskussionssidan. Vid behov får du hjälp här.)

En kort diskussion om problematiken finns på Commons:Enforcing license terms. I korthet:

  • Ofta räcker det att be vackert; folk vet inte vad fria licenser innebär (försäkra dig om att du själv vet det, om du ber mindre vackert).
  • Du kan skicka en räkning: om licensen inte följs har du rimligen rätt till den ersättning du fått om man avtalat med dig om att använda bilden på vanliga (kommersiella) villkor.
  • I vissa länder finns det en formell procedur för att kräva att bilderna tas bort (den för USA beskrivs kort).
  • Om du inte når samförstånd med användaren kan du gå till rätten. Antagligen lönar det sig att först tala med en jurist.

Inlägg[edit]

Bildhöjd och Bildbredd förväxlade i avsnittet metadata på bildbeskrivningssidan?[edit]

Om jag klickar på Visa utökade detaljer under avsnittet Metadata på en bildbeskrivningssida hittar jag för många bilder uppgifter om Bildhöjd och Bildbredd. Dessa verkar dock vara förväxlade så att bredden står i rutan för bildhöjd och höjden i rutan för bildbredd. Hur gör man för att rätta till eller felrapportera detta? --Larske (talk) 11:32, 2 August 2015 (UTC)

Nu har du ju inte nämnt några exempel på filer som uppvisar det här problemet, men jag skulle gissa att det inte är något fel på Mediawikis återgivning av informationen. Det känns mer sannolikt att det är ett resultat av att filerna tagits med en kamera och/eller behandlats med något program som sparat informationen på det sättet (eller inte uppdaterat den när bilden roterats). LX (talk, contribs) 14:48, 2 August 2015 (UTC)
Här är två exempel:
Den andra bilden har jag laddat upp själv så den vet jag att den inte är roterad.
Exif Viewer i Firefox visar rätt information för Image Width och Image Height för dessa bilder, så frågan kvarstår: Varför är det omvänt på wikimedia commons filbeskrivningssida? Ordningen är dock den vanliga, data om bredden kommer före data om höjden, så det verkar som om det är texterna "Bildbredd" och "Bildhöjd" som har blivit omkastade. Det är samma problem när jag testar med engelsk och svensk språkinställning, så det är inte bara ett översättningsfel från engelska till svenska. --Larske (talk) 18:04, 2 August 2015 (UTC)
Det där såg onekligen lite skumt ut, och här ser det lite förvirrat ut i Mediawiki-koden. Rätt ställe att rapportera är i Phabricator. LX (talk, contribs) 19:42, 2 August 2015 (UTC)
Det är rätt i api:et men fel i gränssnittet oavsett språk vad det verkar, så det är inget fel i översättningen. Det är något som är på tok med Mediawiki skulle jag tippa. Nasko (talk) 20:39, 2 August 2015 (UTC)
Felet är rapporterat nu i Phabricator, se https://phabricator.wikimedia.org/T107717 --Larske (talk) 21:29, 2 August 2015 (UTC)

How can we improve Wikimedia grants to support you better?[edit]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) through MediaWiki message delivery. 00:08, 19 August 2015 (UTC)