Commons:Bybrunnen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Bybrunnen på andra språk:
English  | 🌐
Shortcut
COM:BB
Sweden road sign D1-2.svg Se även Wikipedia:Bildfrågor
Välkommen till Wikimedia Commons svenskspråkiga bybrunn
öppen sedan 9 november 2005
Torget Sunhultsbrunn 2006 10 08.JPG

Här kan du

  • ställa frågor om Commons eller om upphovsrätt och licenser
  • ge förslag till förbättringar eller
  • kommentera vad du än vill.

Placera nya inlägg längst ner på sidan och signera med ~~~~.

Bybrunnen finns på andra språk också. Länkar till dessa versioner finns högst upp på sidan. Den engelska är mest aktiv. Du kan också använda Wikipedia:Bildfrågor, som besöks oftare och sannolikt ger snabbare svar på frågor.

Gamla diskussioner finns i arkiven. Aktuellt arkiv är Commons:Bybrunnen/Arkiv/2018.


Mallar[edit]

Ett urval mallar att använda bland annat för olika licenser finns på Commons:Licensmallar. Bland mallarna finns sådana som anger en viss ofta använd källa (såsom Nordens Flora, Svenskt biografiskt handlexikon och olika myndigheter), eller vissa speciella typer av bilder (gamla fotografier, heraldiska vapen). En motsvarande, men mer eller mindre komplett, lista finns på Commons:Copyright tags, på engelska. Se även Commons:Första stegen/Licensering.

Behöver översättas[edit]

Svenska översättningar i behov av kraftig förbättring. Se Commons:Help page maintenance
(Lägg gärna till saker som behövs översättas här. Även systemmeddelanden.). Ta även bort sådant som fixats.

Brott mot din upphovsrätt[edit]

Det är rätt vanligt att bilder från Wikimedia Comons används utan att användningsvillkoren följs. Det är bara upphovsrättsinnehavaren som har rätt att ingripa juridiskt (inte t.ex. WMF eller gemenskapen här). Om dina bilder används utan att man följer villkoren i den licens du valt, och du vill få slut på det, måste du alltså själv ta i saken. Om du är professionell fotograf kan du förstås också låta en juristbyrå sköta övervakningen.

(Om ditt problem är det motsatta, att någon laddat upp dina bilder på Commons mot din vilja och utan att du godkänt den uppgivna licensen, kan du lägga mallen {{copyvio}} på filbeskrivningssidan, eventuellt med ytterligare kommentarer på diskussionssidan. Vid behov får du hjälp här.)

En kort diskussion om problematiken finns på Commons:Enforcing license terms. I korthet:

  • Ofta räcker det att be vackert; folk vet inte vad fria licenser innebär (försäkra dig om att du själv vet det, om du ber mindre vackert).
  • Du kan skicka en räkning: om licensen inte följs har du rimligen rätt till den ersättning du fått om man avtalat med dig om att använda bilden på vanliga (kommersiella) villkor.
  • I vissa länder finns det en formell procedur för att kräva att bilderna tas bort (den för USA beskrivs kort).
  • Om du inte når samförstånd med användaren kan du gå till rätten. Antagligen lönar det sig att först tala med en jurist.

Inlägg[edit]

Tack från Skåneleden[edit]

Hej, har lite svårt att få grepp om Wikimedia commons funktioner etc. Så kan hända att detta är fel ställe att skriva på Vill bara hälsa Jorchr tack för hjälpen med bildtexten! /Cecilia , Skåneleden

— Preceding unsigned comment added by Skåneleden (talk • contribs) 14:56, 13 January 2018 (UTC)

Carl Henrik Svenstedts bilder är godkända men fortfarande markerade för radering[edit]

Hej! Carl Henrik Svenstedt skickade för två dagar sedan in bevis för upphovsrättigheter till permissions-sv@wikimedia.org angående hans bilder

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Filmaffisch_Approaching_Zero_–_De_lyckliga_ingenjörerna_–_Carsten_Regild.jpg

och

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stefania_%26_Carl_Henrik_Svenstedt.jpg

enligt

https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:E-postmallar

men bilderna är fortfarande markerade för att raderas. Vi vill att hans två bilder ska godkännas eftersom bildlicensen är korrekt och bekräftad.

Örnklippan (talk) 18:33, 24 April 2018 (UTC)

Om han har fått autosvar med OTRS-nummer så ska mallen {{OTRS pending}} användas i stället, men då behövs ärendenummren. /ℇsquilo 10:01, 25 April 2018 (UTC)
Kan man få tag i ärendenumren från Wikipedia? Bearbetas ärendet? Hur går det till att lägga in {{OTRS pending}} och vem bör göra det? Jag har inte sett något ärendenummer eller svar från Wikipedia över huvud taget. Jag var cc på epostet som skickades till permissions-sv@wikimedia.org av Carl Henrik Svenstedt 22 april 2018 13.36. /Örnklippan (talk) 14:36, 25 April 2018 (UTC)
Svaret har nog bara gått till Carl Henrik. Fråga honom ifall han har fått något (auto)svar. /ℇsquilo 06:52, 26 April 2018 (UTC)
Tackar. En person som heter Mattias har nu svarat på licensmedgivandet och bad om en komplettering. Vi försöker lösa det också. /Örnklippan (talk) 17:36, 26 April 2018 (UTC)
Noterar att saken verkar löst: bilderna markerade som granskade. --LPfi (talk) 07:03, 23 May 2018 (UTC)

Länk till Village pump[edit]

Överst på den här sidan finns en länk "Bybrunnen på andra språk" med länk till Commons:Village pump och ingen annanstans. Skall det vara så? Dels ger det intrycket att det inte finns motsvarande sidor på finska, tyska, spanska, ..., dels ger det intrycket att Village pump är ett enspråkigt forum liksom de andra.

Vad jag förstått är Village pump inte ett forum för den engelskspråkiga gemenskapen på Commons, så som Bybrunnen i första hand är för den svenskspråkiga, utan ett forum för hela Commons-gemenskapen, där det är fullt acceptabelt att skriva på andra språk.

Finns det någon policy eller praxis kring hur mallen uppe på sidan används eller hur man skall länka från bybrunnarna?

--LPfi (talk) 06:23, 29 April 2018 (UTC)

AdvancedSearch[edit]

Birgit Müller (WMDE) 14:45, 7 May 2018 (UTC)