Commons:Bybrunnen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Bybrunnen på andra språk:

English | 🌐

Shortcut
COM:BB

Sweden road sign D1-2.svg Se även Wikipedia:Bildfrågor
Välkommen till Wikimedia Commons svenskspråkiga bybrunn
öppen sedan 9 november 2005
Torget Sunhultsbrunn 2006 10 08.JPG

Här kan du

  • ställa frågor om Commons eller om upphovsrätt och licenser
  • ge förslag till förbättringar eller
  • kommentera vad du än vill.

Placera nya inlägg längst ner på sidan och signera med ~~~~.

Bybrunnen finns på andra språk också. Länkar till dessa versioner finns högst upp på sidan. Den engelska är mest aktiv. Du kan också använda Wikipedia:Bildfrågor, som besöks oftare och sannolikt ger snabbare svar på frågor.

Gamla diskussioner finns i arkiven. Aktuellt arkiv är Commons:Bybrunnen/Arkiv/2018.


Mallar[edit]

Ett urval mallar att använda bland annat för olika licenser finns på Commons:Licensmallar. Bland mallarna finns sådana som anger en viss ofta använd källa (såsom Nordens Flora, Svenskt biografiskt handlexikon och olika myndigheter), eller vissa speciella typer av bilder (gamla fotografier, heraldiska vapen). En motsvarande, men mer eller mindre komplett, lista finns på Commons:Copyright tags, på engelska. Se även Commons:Första stegen/Licensering.

Behöver översättas[edit]

Svenska översättningar i behov av kraftig förbättring. Se Commons:Help page maintenance
(Lägg gärna till saker som behövs översättas här. Även systemmeddelanden.). Ta även bort sådant som fixats.

Brott mot din upphovsrätt[edit]

Det är rätt vanligt att bilder från Wikimedia Comons används utan att användningsvillkoren följs. Det är bara upphovsrättsinnehavaren som har rätt att ingripa juridiskt (inte t.ex. WMF eller gemenskapen här). Om dina bilder används utan att man följer villkoren i den licens du valt, och du vill få slut på det, måste du alltså själv ta i saken. Om du är professionell fotograf kan du förstås också låta en juristbyrå sköta övervakningen.

(Om ditt problem är det motsatta, att någon laddat upp dina bilder på Commons mot din vilja och utan att du godkänt den uppgivna licensen, kan du lägga mallen {{copyvio}} på filbeskrivningssidan, eventuellt med ytterligare kommentarer på diskussionssidan. Vid behov får du hjälp här.)

En kort diskussion om problematiken finns på Commons:Enforcing license terms. I korthet:

  • Ofta räcker det att be vackert; folk vet inte vad fria licenser innebär (försäkra dig om att du själv vet det, om du ber mindre vackert).
  • Du kan skicka en räkning: om licensen inte följs har du rimligen rätt till den ersättning du fått om man avtalat med dig om att använda bilden på vanliga (kommersiella) villkor.
  • I vissa länder finns det en formell procedur för att kräva att bilderna tas bort (den för USA beskrivs kort).
  • Om du inte når samförstånd med användaren kan du gå till rätten. Antagligen lönar det sig att först tala med en jurist.

Inlägg[edit]

Tack från Skåneleden[edit]

Hej, har lite svårt att få grepp om Wikimedia commons funktioner etc. Så kan hända att detta är fel ställe att skriva på Vill bara hälsa Jorchr tack för hjälpen med bildtexten! /Cecilia , Skåneleden

— Preceding unsigned comment added by Skåneleden (talk • contribs) 14:56, 13 January 2018 (UTC)

Fel vid uppladdning av bilder[edit]

Någonting är sedan längre tid fel vid uppladdning av bilder med ny kategori. Trots att jag skapar en kategori i förväg får jag uppmaningen: "Det rekommenderas att du anger några kategorier för dina uppladdningar". Om jag uppladdar ändå har varje bild mallen "Denna mediafil är inte kategoriserad". Sedan måste jag (bild för bild) lägga in den nyskapta kategorin vilket är omständlig och tidskrävande. Jag vill betona att jag har laddat upp tusentals bilder till commons sedan 2007 och känner inte igen mig. Hälsningar --Holger.Ellgaard (talk) 14:22, 22 August 2018 (UTC)

Får du samma fel om du anger fler än en kategori vid uppladdningen (vilket ofta är en bra idé hur som helst). Ainali (talk) 16:51, 22 August 2018 (UTC)
Jag brukar för det mesta skapa informationstexten i förhand och sedan klistra in den i det förenklade uppladdningsforumläret. Det är betydligt smidigare om man laddar upp flera bilder från samma tillfälle. /ℇsquilo 07:25, 23 August 2018 (UTC)
Felet uppstår när jag använder mig av "Uppladdningsguiden" och vill skapa en helt ny kategori. Tidigare var det så att när jag uppger en ny kategori så var den rödlänkad. Nu får jag ingen rödlänkad kategori utan mallen "Denna mediafil är inte kategoriserad". Nu senast med Category:Stortorpsparken, Huddinge.--Holger.Ellgaard (talk) 07:40, 23 August 2018 (UTC)

Licensproblem![edit]

Hejhej!

Behöver lite hjälp om hur licensen ska skrivas / väljas om pressbilderna ifrån riksdagen https://www.riksdagen.se/sv/global/om-webbplatsen/bild--och-filmrattigheter/

KLARGÖRANDE:

Det är alltså bilder på ledarmöterna jag är ute efter

— Preceding unsigned comment added by Meol03 (talk • contribs) 16:59, 13 September 2018 (UTC)

Meol03 (talk) 16:12, 13 September 2018 (UTC)

Meol03: Den enda som kan välja en licens är upphovsrättsinnehavaren. Som det står klart och tydligt på sidan du hänvisar till: bilderna får inte återges eller tillgängliggöras för allmänheten utan tillstånd från rättighetshavaren. Bilderna får alltså inte laddas upp här. Och du får självklart inte påstå att du är upphovsrättsinnehavare (vilket du gjorde när du laddade upp File:Birgitta Carlsson (C).jpg). LX (talk, contribs) 21:06, 19 September 2018 (UTC)