Commons:Kahvihuone/Arkistot/2012

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Kekkonen ja muut vanhat kuvat

Hei! Kummastelin äskettäin presidentti Kekkosen englanninkielistä Wikipedia-sivua, jossa oli vallan vähän valokuvia. Lisäsin muutamia Wikimedia Commonsista. Huomasin samalla, että täällä on hyvin vähän kuvia Kekkosesta ja usea kuuluisa kuva puuttuu. Hyvä esimerkki voisi olla kuva Kekkosesta Hawaijilla (http://www.hs.fi/english/picture/1135225174015) tai Kekkosesta juoksukisoissa (http://www.urheilumuseo.fi/Default.aspx?tabid=2947) tai Kekkosesta kiipeämässä palmuun Tunisiassa (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010090212283433_uu.shtml).

En uskaltanut vielä lisätä kuvia, vaikka minulla onkin se käsitys, että nämä ovat Suomen tekijänoikeuslain nojalla vapaata riistaa. Viittaan nyt tähän esimerkkiin, jossa Paavo Nurmi sytyttää olympiatulen: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paavo_Nurmi_sytytt%C3%A4%C3%A4_olympiatulen_1952.jpg

Eikö siis olisi järkevää ladata näitä vanhoja merkittäviä kuvia myös Commonsiin?--Reskelinen (talk) 20:19, 2 January 2012 (UTC)

Lisääthän uudet keskustelut kahvihuoneeseen ja keskustelusivuille aina sivun loppuun, niin pysyvät aikajärjestyksessä. (Siirsin tämän keskustelun sivun loppuun). Seuraavassa on lyhyt vastaus itse kysymykseen.
Pääsääntö Suomen tekijänoikeuslaissa on, että valokuvien, jotka eivät ylitä teoskynnystä, suoja-aika on 50 vuotta kuvan ottamisesta (Tekijänoikeuslaki 49 a §). Teoskynnyksen ylittävien valokuvien (valokuvateosten) suoja-aika taas on 70 vuotta kuvaajan kuolemasta (Tekijänoikeuslaki 43 §). Molemmat ajat lasketaan vuoden lopusta. Vuoteen 1991 saakka "tavallisten" valokuvien suoja-aika oli vain 25 vuotta kuvan julkaisemisesta. Lainmuutos ei koskenut valokuvia, joiden suoja-aika oli jo päättynyt, joten myös kaikki Suomessa ennen vuotta 1966 julkaistut valokuvat, jotka eivät ylitä teoskynnystä, ovat vapaita. (On tärkeä huomata ero vanhan ja uuden lain välillä: vanhassa laissa puhuttiin kuvan julkaisemisesta, uudessa valmistamisesta eli käytännössä ottamisesta. Näin ollen vuosina 1962–1965 otetut valokuvat ovat vapaita vain, jos kuvat on myös julkaistu ennen vuotta 1966.)
Rajanveto siinä, mikä kuva ylittää teoskynnyksen ja mikä ei, on joskus vaikeaa. Aalto-yliopiston kotisivulta löysin yhden määritelmän: "Valokuvateos on itsenäinen ja omaperäinen tekijänsä henkisen luomistyön tulos. Valokuvateoksen tulee ilmentää tekijänsä luovia ratkaisuja ja olla sellainen, ettei kukaan muu päätyisi samanlaiseen lopputulokseen, jos olisi samanlaisen kuvaustehtävän äärellä."[1]
Lisäksi on syytä huomata, että edellä oleva on voimassa vain, jos kuva on otettu Suomessa. Jos kuva on otettu jossain toisessa maassa, noudatetaan pääsääntöisesti kyseisen maan lainsäädäntöä. (Ks. Commons:Licensing ja Commons:Tiedostojen käyttösäännöt.) Näin ollen Havaijilla tai Tunisiassa otettuja kuvia ei voi Commonsiin tallentaa, ellei ko. maiden lainsäädäntö sitä mahdollista. Sen sijaan juoksukilpailukuva todennäköisesti on vapaa, mutta varmasti en voi sitä sanoa. ––Apalsola tc 11:35, 8 January 2012 (UTC)
Tarkennus, jälkimmäistä sivua lainaten: "Alkuperämaalla tarkoitetaan sitä maata, jossa kuvan ensimmäinen julkaisu oli" eli ei se maa, jossa kuva on otettu. Kun suomalainen lehtimies on ottanut kuvan Hawaijilla ja julkaissut sen Suomessa, Suomen lainsäädäntö lienee ratkaiseva. Commonsin sääntöjen lisäksi merkittävää on Suomen laki, koska sen perusteellahan tässä joudumme maksamaan korvauksia, jos sikseen menee. Mutta nuo kuvat siis lienevät vapaita, ainakin jos kuvaaja on Suomesta ja niitä ei heti julkistu muualla. --LPfi (talk) 11:49, 9 January 2012 (UTC)

K3-talomallisto

Suomen Kulttuurirahasto on suunnitteluttanut pientalomalliston, ostanut siihen kaikki oikeudet ja julkaissut malliston vapaaseen käyttöön yksityisessä ja ammatillisessa toiminnassa: ks. käyttölupa. Kuvat voinee lisätä Commonssiin mutta millä mallineella se pitäisi tehdä, jotta turhalta kalabaliikilta vältyttäisiin? Terv. --Riisipuuro (talk) 13:28, 11 January 2012 (UTC)--

No, heitin ensimmääisen mallin kuvat sisään PD-Author-mallineella. Katsotaas kyseleekö kukaan. Terv. --Riisipuuro (talk) 08:36, 14 January 2012 (UTC)--
Lisenssi edellyttää arkkitehdin nimen mainitsemista, joten PD-lisenssin alla noita ei ainakaan voi julkaista. {{Attribution}} saattaisi tulla kysymykseen. ––Apalsola tc 13:04, 21 January 2012 (UTC)
Tuolla mallineella teksti kuuluu:Tämän teoksen tekijänoikeuksien haltija sallii teoksen käytön mihin tahansa tarkoitukseen, edellyttäen että tekijänoikeuksien haltija on asianmukaisesti mainittu. Uudelleenjakelu, muokkaus, kaupallinen käyttö ja muu käyttö on sallittua. Nyt ei kuitenkaan pitäisi mainita tekijänoikeuksien haltijaa, vaan moraalisten oikeuksien haltija, arkkitehti. Muutenhan tuo on olisi oikein hyvä. Miten korjata? Terv. --Riisipuuro (talk) 22:49, 22 January 2012 (UTC)--

Announcing Wikipedia 1.19 beta

Wikimedia Foundation is getting ready to push out 1.19 to all the WMF-hosted wikis. As we finish wrapping up our code review, you can test the new version right now on beta.wmflabs.org. For more information, please read the release notes or the start of the final announcement.

The following are the areas that you will probably be most interested in:

  • Faster loading of javascript files makes dependency tracking more important.
  • New common*.css files usable by skins instead of having to copy piles of generic styles from MonoBook or Vector's css.
  • The default user signature now contains a talk link in addition to the user link.
  • Searching blocked usernames in block log is now clearer.
  • Better timezone recognition in user preferences.
  • Improved diff readability for colorblind people.
  • The interwiki links table can now be accessed also when the interwiki cache is used (used in the API and the Interwiki extension).
  • More gender support (for instance in logs and user lists).
  • Language converter improved, e.g. it now works depending on the page content language.
  • Time and number-formatting magic words also now depend on the page content language.
  • Bidirectional support further improved after 1.18.

Report any problems on the labs beta wiki and we'll work to address them before they software is released to the production wikis.

Note that this cluster does have SUL but it is not integrated with SUL in production, so you'll need to create another account. You should avoid using the same password as you use here. — Global message delivery 00:00, 15 January 2012 (UTC)

MediaWiki 1.19

(Apologies if this message isn't in your language.) The Wikimedia Foundation is planning to upgrade MediaWiki (the software powering this wiki) to its latest version this month. You can help to test it before it is enabled, to avoid disruption and breakage. More information is available in the full announcement. Thank you for your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 14:53, 12 February 2012 (UTC)

Template:PD-EU-no author disclosure ja natsien kuvat

Mallinetta Template:PD-EU-no author disclosure voi käyttää kuvissa joiden tekijää ei ole ilmoitettu EUn alueella ja joiden julkistamisesta on yli 70 vuotta kuten File:Eichmann, Adolf.jpg. Voiko näitä kuvia, esimerkiksi en:File:Müller, Heinrich.jpg, siirtää commonsiin ja varustaa ne tällä mallineella?--RicHard-59 (talk) 14:29, 8 March 2012 (UTC)

Kyllä voi siirtää, tosin tuo 70 vuotta on kalenterivuoden lopusta eli vuonna 1942 julkaistun kuvan saisi merkitä tuolla mallineella vasta ensi vuonna. Voit vielä varmistaa asian tekijänoikeusasioita paremmin tuntevilta kysymällä Commons:Village pump/Copyright. MKFI (talk) 09:21, 9 March 2012 (UTC)
Kysymys tehty.--RicHard-59 (talk) 11:07, 9 March 2012 (UTC)
Eikö URAA:ta koskeva päätös tarkoita, ettei vuoden 1995 jälkeen vapautuneita kuvia voi olla Commonsissa? Ne teokset, joiden tekijänoikeus oli tuolloin voimassa säilyttävät tekijänoikdeutensa USA:ssa (eli Commonsissa) USA:n lakien mukaisesti eli hamaan tulevaisuuteen. --LPfi (talk) 12:02, 9 March 2012 (UTC)
Näyttäisi siltä että kuva pitää siirtää kansalliseen EU-maawikiin ja varustaa sitten ko. mallineella.--RicHard-59 (talk) 14:51, 9 March 2012 (UTC)

Valtion maastokartat ja ilmakuvat tekijänoikeudettomia 1.5.2012 alkaen

Maa- ja metsätalousministriön 21.12.2011 antaman asetuksen mukaan Maanmittauslaitoksen kiintopiste-, laserkeilaus-, ilmakuva- sekä maastotietoaineistojen käyttö muuttuu maksuttomaksi 1.5.2012 alkaen. Ainoana edellytyksenä on lähteen ja vuoden maintseminen.

--/á(!) 18:30, 22 December 2011 (UTC)

Itse asiassa minusta ei ole aivan itsestään selvää, että muutoksen jälkeenkään MML:n aineiston tallentaminen Commonsiin olisi mahdollista. Erityisesti seuraava kohta epäilyttää:
"Käyttäjän on aineistoa tai siitä tehtyjä tuotteita käyttäessään ja edelleen luovuttaessaan:
(— —)
  • Poistettava maininta alkuperäislähteestä, mikäli Maanmittauslaitos sitä erikseen vaatii."
Sivuilla Commons:Licensing ja Commons:Tiedostojen käyttösäännöt ei suoraan oteta kantaa, saako lisenssi sisältää mahdollisuuden tuollaiseen kieltoon, mutta asiasta varmaan kannattaa varmistua, ennen kuin MML:n aineistoa tallennetaan Commonsiin. ––Apalsola tc 15:10, 9 January 2012 (UTC)
CC-lisenssit sisältävät samantapaisen vaatimuksen. MML:n vaatimusta ei voine tulkita kirjaimellisesti (että minun pitäisi kirjaa lukiessani siitä poistaa nämä maininnat!), vaan tätä vastaavasti. Asiasta voinee toki yrittää saada varmistusta. CC-BY-SA 3.0, 4a:
If You create a Collection, upon notice from any Licensor You must, to the extent practicable, remove from the Collection any credit as required by Section 4(c), as requested. If You create an Adaptation, upon notice from any Licensor You must, to the extent practicable, remove from the Adaptation any credit as required by Section 4(c), as requested.
--LPfi (talk) 16:30, 10 January 2012 (UTC)
OK, näyttää siis siltä, että aineistoa hyvinkin voisi käyttää. Aloitin aiheesta kuitenkin vielä keskustelun (ikilinkki) englanninkielisen tekijänoikeuskahvihuoneen puolella. ––Apalsola tc 19:27, 1 May 2012 (UTC)
Lisenssimalline luotu: {{Attribution-FI-NLS-1.0}}. Ainakin jonkinlaista hienosäätöä tarvittaneen vielä. ––Apalsola tc 23:09, 3 May 2012 (UTC)

Sibeliuksen hautamuistomerkki

Kuva Sibeliuksien haudasta ei taidakaan sopia Commonsiin. Lisäsin kuvaukseen tiedot tekijästä, mutta se ei riittäne. Minulla on tosin kuva joka on otettu kauempaa ja jonka resoluutiota voi pudottaa, mutta riittääkö se? Osaako kukaan neuvoa vai positetaanko koko kuva? -Htm (talk) 21:02, 1 April 2012 (UTC)

Käsittääkseni tämä riippuu hyvin pitkälti siitä, ylittääkö hautamuistomerkki teoskynnyksen ts. onko se taiteellinen teos. Jos teoskynnys ylittyy, muistomerkki on tekijänoikeuden suojaama ja kuva pitäisi poistaa Commonsista, kunnes 70 vuotta on kulunut . Jos teoskynnys taas ei ylity, ei kuvaa tarvitse poistaa.
En osaa sanoa, ylittyykö teoskynnys tässä tapauksessa. Muitomerkin teosluonnetta puoltaisi ainakin se, että se on vain kyseiselle haudalle erikseen suunniteltu ja siten ainutkertainen.
Yksi vaihtoehto selvittää asia, olisi tehdä kuvasta poistoesitys, kertoa siinä faktat (ja vaikka viitata tähän keskusteluun, vaikka tämä suomeksi käydäänkin) ja katsoa, kuinka kuvan käy. :-)
Tekijänoikeuksien alainen teoskin voi esiintyä kuvassa, jos se ei ole sen keskeinen elementti (ks. Commons:De minimis). Esim. Helsingin päärautatieaseman julkisuvusta otettu kuva voi olla Commonsissa, vaikka kuvassa näkyykin (vielä tämän vuoden loppuun saakka) tekijänoikeuksien alaiset Lyhdynkantajat-veistokset. Sen sijaan vain Lyhdynkantajista otetut kuvat on poistettu Commonsista. (Ks. esim. Commons:Deletion requests/Images of Lyhdynkantajat ja Commons:Deletion requests/File:Helsinki Central Railway Station - statues.JPG.) Eli tämän perusteella laajempi yleiskuva Sibeliuksen haudasta voisi olla OK, vaikka pelkästä hautamuistomerkistä otettu kuva ei sitä olisikaan. Kuvan resoluutiolla sen sijaan ei käsittääkseni ole merkitystä. ––Apalsola tc 10:26, 4 April 2012 (UTC)

Sama nimi...

Ei toimi kaikissa wiki-sivuissa? ––212.149.207.120 20:39, 18 March 2012 (UTC)

Muokkaukseni

Löytyykö Toolserverilta tai muualta muokkauslaskuri, johon voisi syöttää wikin ja nimen muokkausmäärän ja laskuri antaisi tulokseksi päivämäärän, jona ElmA projektissa Commons sai täyteen 500 muokkausta? Tai tuon tyylisesti. Tai jolla saisi edes nähdä omat muokkaukset sadan välein? –ElmA (TalkMy filesE-mail) 11:02, 28 May 2012 (UTC)

Ainakin X!:n työkalulla (esimerkki) saa kuukausittaiset muokkauslukemat. Ne tosin pitää ensin käydä sallimassa omalla käyttäjäsivun alasivulla. Helpoiten tosin 500 muokkauksen täyttymisajankohta näkyy omista muokkauksista kun valitsee vanhimmat ja laittaa kerralla näytettävien rivien määräksi 500: [2]. Jafeluv (talk) 11:56, 28 May 2012 (UTC)
Kiitos vinkistä. –ElmA (TalkMy filesE-mail) 10:51, 29 May 2012 (UTC)

Update on IPv6

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it, as well as the full version of this announcement on Meta)

The Wikimedia Foundation is planning to do limited testing of IPv6 on June 2-3. If there are not too many problems, we may fully enable IPv6 on World IPv6 day (June 6), and keep it enabled.

What this means for your project:

  • At least on June 2-3, 2012, you may see a small number of edits from IPv6 addresses, which are in the form "2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334". See e.g. w:en:IPv6 address. These addresses should behave like any other IP address: You can leave messages on their talk pages; you can track their contributions; you can block them. (See the full version of this announcement for notes on range blocks.)
  • In the mid term, some user scripts and tools will need to be adapted for IPv6.
  • We suspect that IPv6 usage is going to be very low initially, meaning that abuse should be manageable, and we will assist in the monitoring of the situation.

Read the full version of this announcement on how to test the behavior of IPv6 with various tools and how to leave bug reports, and to find a fuller analysis of the implications of the IPv6 migration.

--Erik Möller, VP of Engineering and Product Development, Wikimedia Foundation 00:48, 2 June 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Käännös suomeksi:

(Pahoittelut, jos tämä viesti ei ole omalla kielellänne. Harkitsethan sen kääntämistä, samoin kuin tämän ilmoituksen täyden version kääntämistä Metassa.)

Wikimedia Foundation aikoo testata IPv6-protokollaa rajoitetusti 2. ja 3. kesäkuuta. Mikäli ongelmia ei ilmene liikaa, saatamme ottaa IPv6:n kokonaan käyttöön maailman IPv6-päivänä (6. kesäkuuta) ja pitää protokollan aktivoituna.

Teidän hankkeenne tapauksessa tämä merkitsee seuraavaa:

  • Ainakin 2. – 3. kesäkuuta 2012 voi näkyä jonkin verran muokkauksia IPv6-osoitteista, jotka ovat muodossa ”2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334”. Lisätietoja löytyy esimerkiksi sivulta w:en:IPv6 address. IPv6-osoitteiden pitäisi käyttäytyä samoin kuin muidenkin IP-osoitteiden: niiden keskustelusivuille on mahdollista jättää viestejä, niiden muokkauksia kyetään jäljittämään ja niitä voidaan estää. (Avaruusestoja koskevat huomiot löytyvät tämän ilmoituksen täydestä versiosta.)
  • Välivaiheen aikana on tarpeen mukauttaa joitakin käyttäjäskriptejä ja työkaluja IPv6-protokollaa varten.
  • Arvelemme, että alkuvaiheessa IPv6:n käyttö tulee olemaan hyvin vähäistä. Niinpä väärinkäytön pitäisi olla hallittavissa. Me myös autamme tilanteen valvomisessa.

Tämän ilmoituksen täydestä versiosta voit katsoa, miten IPv6:n käyttäytymistä voi kokeilla eri työkaluilla ja millä tavoin bugiraporttien jättäminen onnistuu. Sen kautta löytyy myös kattavampi analyysi IPv6-muutoksen seurauksista.

--Erik Möller, VP of Engineering and Product Development, Wikimedia Foundation 2. kesäkuuta 2012 kello 03.56 (EEST) Suomentanut –Ejs-80 2. kesäkuuta 2012 kello 07.17 (EEST).

2011 Picture of the Year competition

македонскиnorskpolski

Dear Wikimedians,

Wikimedia Commons is happy to announce that the 2011 Picture of the Year competition is now open. We are interested in your opinion as to which images qualify to be the Picture of the Year 2011. Any user registered at Commons or a Wikimedia wiki SUL-related to Commons with more than 75 edits before 1 April 2012 (UTC) is welcome to vote and, of course everyone is welcome to view!

Detailed information about the contest can be found at the introductory page.

About 600 of the best of Wikimedia Common's photos, animations, movies and graphics were chosen –by the international Wikimedia Commons community– out of 12 million files during 2011 and are now called Featured Pictures.

From professional animal and plant shots to breathtaking panoramas and skylines, restorations of historically relevant images, images portraying the world's best architecture, maps, emblems, diagrams created with the most modern technology, and impressive human portraits, Commons Features Pictures of all flavors.

For your convenience, we have sorted the images into topic categories.

We regret that you receive this message in English; we intended to use banners to notify you in your native language but there was both, human and technical resistance.

See you on Commons! --Picture of the Year 2011 Committee 18:07, 5 June 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

don't know where else put this

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Purble_Place_Vista.png that is original file. I downloaded it and uploaded it here but i get message about violation of copyrights. i uploadet it here at same name . could someone be nice and fix things cuz i don't know how. --Froghman (talk) 04:41, 5 July 2012 (UTC)

Videopeleistä otetut kuvankaappaukset ovat tekijänoikeuden alaista materiaalia kuten itse videopelikin. Jos teet fi-wikiin artikkelin jostain videopelistä ja haluat liittää siihen kuvakaappauksen pelistä, sinun pitään tallentaa se kaappaus tiedostona fi-wikiin, ei Commonsiin. Suomi-wikin etusivun vasemmassa laidassa olevassa valikossa on kohta "Työkalut", klikkaa sieltä "Tallenna tiedosto", tutustu niihin ja seuraa niitä. Kuvan tekijänoikeustiedot pitää kuitenkin laittaa oikein. Jos jokin mättää, saat luultavasti apua. -Htm (talk) 08:14, 5 July 2012 (UTC)

Kaksi kertaa linkki kahvihuoneeseen

Tuossa sivupalkissa on tällä hetkellä kaksi kertaa linkki tänne, jos käyttöliittymän kielenä on suomi. – linnea (talk) 11:37, 11 July 2012 (UTC)

Toinen voisi viitata Commons:Osallistujaportaaliin, joka kaipaa myös apua käännökseen. – linnea (talk) 11:52, 11 July 2012 (UTC)
No niinpäs näkyy. Nyt on korjattu. Jafeluv (talk) 18:47, 11 July 2012 (UTC)

Kirjoitusvirhe tallennussivulla

Vanhassa tallennussivussa on kirjoitusvirhe. Kun menee osoitteeseen [3], niin siellä lukee lisenssi-kohdassa "ei lisessiä", eli yksi n-kirjain puuttuu. En löytänyt paikkaa, josta noita pystyisi muuttamaan. --Stryn (talk) 09:52, 18 July 2012 (UTC)

Korjattu. Jafeluv (talk) 10:06, 18 July 2012 (UTC)
Hmm, näkyy kyllä edelleen väärin kirjoitettu versio. Lieneekö tuossa joku viive ennen kuin muutos tulee näkyviin... Välimuistin tyhjennys ja purgettaminen ei ainakaan tunnu auttavan. Jafeluv (talk) 18:12, 18 July 2012 (UTC)

Tämäkin kaipaisi fiksausta MediaWiki_talk:Newarticletext/fi :) huutelin irkissä, mutta en tiedä onko kukaan admin paikalla, joten jos Jafeluv keretessäsi korjailet. – linnea (talk) 16:55, 18 July 2012 (UTC)

Korjattu. Kannattaa lätkäistä tuollaisiin muokkauspyyntöihin {{Editprotected}}-malline, jotta sivu tulee näkyviin ylläpitäjien tehtäväjonossa. Niin saa varmaan vähän nopeammin vastauksen, noita MediaWiki-keskustelusivuja kun ei muuten taideta hirveästi seurata :) Jafeluv (talk) 18:12, 18 July 2012 (UTC)

Help decide about more than $10 million of Wikimedia donations in the coming year

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

Hi,

As many of you are aware, the Wikimedia Board of Trustees recently initiated important changes in the way that money is being distributed within the Wikimedia movement. As part of this, a new community-led "Funds Dissemination Committee" (FDC) is currently being set up. Already in 2012-13, its recommendations will guide the decisions about the distribution of over 10 million US dollars among the Foundation, chapters and other eligible entities.

Now, seven capable, knowledgeable and trustworthy community members are sought to volunteer on the initial Funds Dissemination Committee. It is expected to take up its work in September. In addition, a community member is sought to be the Ombudsperson for the FDC process. If you are interested in joining the committee, read the call for volunteers. Nominations are planned to close on August 15.

--Anasuya Sengupta, Director of Global Learning and Grantmaking, Wikimedia Foundation 19:56, 19 July 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Suomennusta kaipaavia sivuja

Ajattelin kerätä tähän listaa sivuista, jotka olisi hyvä suomentaa (edes osittain). Jos törmäätte sivuun, joka olisi hyvä olla suomeksi niin lisätkää listaan vaan. Jos taas joku jopa intoutuu suomentelemaan noita sivuja, niin tästä voi sitten yliviivata niitä. 11:37, 22 July 2012 (UTC)


Seinämaalauskuva Finnetin Tintti-hahmosta

Kävin näppäisemässä valokuvia Oulun keskustassa sijaitsevasta kerrostalosta, jossa on seinämaalaus Finnetin Tintti-hahmosta. Esimerkiksi täältä[4] näkyy millainen hahmo on. Haluaisin ladata kyseisen kuvan Commonsin käyttöön, mutta rupesin pohtimaan että sillä hahmollakin kai on joku tekijänoikeus, että estääkö se lataamasta kuvaa, vaikka hahmo onkin tässä tapauksessa maalattu seinään?? Jos onkin niin, hyvä tietää. Terv. Ville Siliämaa (talk) 13:21, 28 July 2012 (UTC)

Vähän rajatapaus tuo varmasti on, mutta kyllä tuo hahmokin on tekijänoikeuksien alainen, joten sitä ei voi Commonsissa julkaista ilman oikeudenomistajan lupaa. (Korjatkoon muut, jos olen väärässä.) Ks. myös Commons:Copyright, erityisesti Commons:Copyright#Checklist ja Commons:Tiedostojen käyttösäännöt erityisesti Commons:Tiedostojen käyttösäännöt#Tarkistuslista. Suomessa ns. panoraamavapaus koskee vain rakennuksia (ks. COM:FOP#Finland) mutta ei taideteoksia, vaikka ne olisivatkin osa rakennusta. Jos taideteos ei kuitenkaan ole kuvan keskeinen elementti, kuvan voi ladata Commonsiin De minimis -periaatteen nojalla.
Hyvä esimerkki tästä on Helsingin päärautatieaseman pääsisäänkäynnin vierellä olevat Lyhdynkantajat-veistokset ("Kivimiehet"). Näistä veistoksista otetut kuvat on poistettu Commonsista, koska veistokset ovat (vielä tämän vuoden loppuun saakka) tekijänoikeuksien alaisia. Kuitenkin rautatieaseman julkisivusta otetut kuvat ovat OK, koska veistokset eivät tällöin ole kuvan keskeinen elementti. ––Apalsola tc 18:33, 28 July 2012 (UTC)

Poistettava

Kun en tiedä miten poistettava merkitään, pyydän täällä että tämä jostain syystä epäonnistunut tallennus poistettaisiin: File:Turku Art Museum Entrance hall & staircase.jpg --Abc10 (talk) 12:15, 9 August 2012 (UTC)

Poistettu. Poistoa voi muuten pyytää lisäämällä sivulle {{speedydelete|perustelut tähän}}. Jafeluv (talk) 12:29, 9 August 2012 (UTC)
Siellä se nyt kuitenkin kummittelee. Siitä on duplikaatti File:Turku Art Museum Entrance Hall & staircase.jpg, joten turha pitää kahta. --Abc10 (talk) 20:04, 19 August 2012 (UTC)
Äh, tuossa on joku virhetoiminto jonka vuoksi jotkut poistetut tiedostot jäävät välillä näkyviin. Laitoin asiasta viestiä ilmoitustaululle. Jafeluv (talk) 09:21, 20 August 2012 (UTC)

Hei! Olen vahingossa lisännyt kuvia, jotka tulisi poistaa välittömästi, koska itselläni on tullut tulkintavirhe siitä, että kuvat olisivat vapaasti käytettävissä. Asiaa on setvitty keskustelusivullani Wikipedian puolella Kuvat ovat: File:Risto_Jarva_matkakuva.JPG ja File:Ylioppilas Risto Jarva v. 1954.JPG --Ville Siliämaa (talk) 17:08, 14 August 2012 (UTC)

Poistettu. Jafeluv (talk) 19:36, 14 August 2012 (UTC)

Apua kuvan poistamiseen

Hei, kuinka saan poistettua kuvan jonka olen lisännyt ja joka on kuvaamani kuva? Kuvassa oleva henkilö haluaisi sen poistettavan Kuva on http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Matti_Rantonen_Harvester_Rockissa.jpg. Tumi-1983 (talk) 17:43, 24 August 2012 (UTC)

Voit tehdä asiasta poistopyynnön {{Delete}}-mallineella. Tämä onnistuu helpoimmin vasemman reunan Nominate for deletion/Ehdota poistettavaksi -linkillä. Poistopyyntö pitää perustella. ––Apalsola tc 22:23, 24 August 2012 (UTC)
Kiitos! Jospa saisin sen viimein pois. Tumi-1983 (talk) 07:56, 27 August 2012 (UTC)

Yksityisyyden suoja

Jos käytän Wiki Commonissa kuvia ja joissa esiintyy henkilöitä joita en tunne. Käsitykseni mukaan kuvista pitäisi sumentaa kasvoja, jotta yksityisyyden suoja säilyy. Vai onko näin? Riittääkö silmien sumennus vai pitääkö koko kasvot sumentaa? Ehkä hölmö kysymys tuo viimeinen, mutta... --Oltoy (talk) 13:50, 25 July 2012 (UTC)

Käsittääkseni julkisella paikalla saa ottaa kuvia joita voi julkaista, vaikka sitten kuvaan sattuisikin tunnistettava henkilö. Näin ainakin Suomessa ja Yhdysvalloissa (jossa commonsin palvelimet sijaitsevat). Itse olen jossain tapauksissa lisännyt lataamiini kuviin {{Personality rights}} -mallineen. Jos on ihan naamakuvia niin taitaisi ainakin minulta jäädä lataamatta kylläkin. Estormiz (talk) 16:54, 25 July 2012 (UTC)
Komppaan (osittain) edellistä, tosin lähinnä Suomen lainsäädännön näkökulmasta. (Yhdysvaltain lainsäädäntöä en tunne.) Jos kuva on otettu julkisella paikalla, sen voi pääsääntöisesti julkaista. Joitain poikkeuksia kuitenkin on. Esim. halventavan kuvan julkaiseminen (tai sinänsä asiallisen kuvan julkaiseminen halventavassa yhteydessä) voi olla yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen (rikoslaki 24 luku 8 §). Samoin esim. kuvien käyttöön mainoksissa pitää olla kuvissa esiintyvien henkilöiden suostumus.
Ei-julkisella paikalla otettujen kuvien kanssa taas olisin varovainen. Pelkästään ottamalla kuvan (siis vaikka kuvaa ei julkaisisi) kotirauhan suojaamalla alueella olevasta henkilöstä ilman tämän lupaa syyllistyy helposti salakatseluun (rikoslaki 24 luku 6 §).
Käytännössä ongelmia ei kuitenkaan pitäisi tulla, kun vain käyttää tervettä järkeä. Minäkin suosittelen kuitenkin {{Personality rights}} -mallineen käyttämistä; se toimii lähinnä muistutuksena kuvan myöhemmille käyttäjille, että kuvan käytössä saattaa olla yksityisyyden/yksilön suojaan liittyviä rajoituksia. ––Apalsola tc 18:17, 28 July 2012 (UTC)

Laitan tämän tähän, kun liittyy enemmän tai vähemmän aiheeseen: Lisäsin vast'ikään Commonsiin kuvan jonkun kadun varteen, siis julkiselle paikalle, parkkeeraamasta moottoripyörästä. Tehdessäni pian sen jälkeen yksityisomaisuuden kuvaamiseen liittyviä Google-hakuja, tulin vähän siihen tulokseen, että tuollaisessa tilanteessa pitäisi kysyä omistajan lupa, paikasta riippumatta (olisihan se joka tapauksessa ainakin kohteliasta). Kommentteja? --Methem (talk) 09:35, 2 September 2012 (UTC)

Tavaroilla ei ole yksityisyyden suojaa. Rekkari ei näy, joten omistajan yksityisyys on suojattu. IMHO. -Htm (talk) 10:37, 2 September 2012 (UTC)
Kyllä julkisilla paikoilla olevista ajoneuvoista (matkailuautojen jne sisätilat kuulunevat kotirauhan piiriin, diplomaattiautojen sisätilat lähietäisyydeltä ei varmaan suotavaa) voi kuvia ottaa ja ladata ne Commonsiin. –Makele-90 (talk) 20:00, 2 September 2012 (UTC)
Okei. Kiitos vastauksista. --Methem (talk) 04:20, 3 September 2012 (UTC)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)01:50, 6 September 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Wikidata is getting close to a first roll-out

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

  1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
  2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
  3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 13:10, 10 September 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Upcoming software changes - please report any problems

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

  • revision diffs
  • templates
  • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
  • bots
  • PDF export
  • images, video, and sound, especially scaling sizes
  • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 02:46, 16 October 2012 (UTC)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 16:50, 17 October 2012 (UTC)

Piilotuspyyntö /request for hiding

File:Cosmetic Contact Lenses.JPG sisältää tunnistettavan kasvokuvan historiassa. Sen kai voisi piilottaa/poistaa historiasta. Kuvaa cropattu.--RicHard-59 (talk) 22:55, 7 November 2012 (UTC)

Eikös rajatun kuvan pitäisi pikemminkin olla eri nimellä? Jokuhan voi haluta käyttää alkuperäistä. Ymmärtääkseni kuva on kuitenkin julkaistu luvan kanssa, ja kuvaussivulla on vielä erillinen varoitus yksilön suojasta? Jafeluv (talk) 23:19, 7 November 2012 (UTC)
Minäkin olen samaa mieltä, alkuperäinen kuva takaisin ja cropattu uudelle nimelle.--Motopark (talk) 05:04, 8 November 2012 (UTC)
Cropattu laitettu omalle nimelle.--RicHard-59 (talk) 19:10, 12 November 2012 (UTC)

GFDL

Laitoinko tiedostoon File:Finland 1595.jpg oikean GFDL-koodin? Lähteessä mainitaan "Sisältö on käytettävissä lisenssillä GNU Free Documentation License 1.2."--RicHard-59 (talk) 18:48, 12 November 2012 (UTC)

GFDL 1.2:lle on oma malline {{GFDL-1.2}}. (Jos lähteessä sallitaan myös myöhempien lisenssin versioiden käyttö niin kannattaa mieluummin käyttää mallinetta {{GFDL}}.) Korjasin kuvaussivulle. Jafeluv (talk) 19:34, 12 November 2012 (UTC)
Kannattaa muuten olla tarkkana jos meinaat kopioida tuolta sivustolta yhtään mitään. Vaikka alanurkassa lukee että sisältö on käytettävissä GFDL:llä, pikaisella vilkaisulla ainakin tiedostojen tapauksessa tilanne on usein aivan muuta. Sivustolta löytyy mm. sitaattikuvia, kirjasta kopioitua kuvitusta ja omia piirroksia merkinnällä "all rights reserved". Jafeluv (talk) 13:17, 13 November 2012 (UTC)

kuvat jne.

Kiinnostaisi wikipedianpuolelle tehdä monia artikkeleita mm. erilaisista koneista. joitan olen jo tehnyt ja jatkanut muiden aloittamia. oleellisia asioita on kuvat. ottaa päähän kun lähes kaikki kuvat poistetaan täältä!! koska olen suhteellisen yksinkertainen niin noi englanninkieliset selitykset sun muut on sellaisia etten meinaa pysyä kärryillä. viimeksi kun kirjoitin aktiivisesti ja kaikki melkein poistettiin tuli fiilis että pitäkööt perkele tunkkinsa, mitä mä tänne mitään tekisin.

no kiukun laannuttua vois taas harkita kirjoittamista. mutta nuo kuva asiat pitäis saada selvitettyä ensin. eräässä kuvien poistossa viitattiin että (valmet)kuvat on otettu http://tractors.wikia.com sivulta... niin onkin, minä olen nimittäin tehnyt myös lähes kaikki ne artikkelit valmeteista. lisäksi kun käytän valmettien muinaista mainosmateriaalia on suostumuksen siihen annettu valmetin (agro) markkinointipuolelta. --Ks1030 (talk) 07:18, 22 November 2012 (UTC)

Markkinointikuviin tarvitaan varmaan OTRS-lupa, oletko katsonut mitä valmiita kuvia löytyisi Commonsista jos vaikka niissä olisi sopivia.--Motopark (talk) 07:41, 22 November 2012 (UTC)

Tapio Wirkkalan puisto

Voinko lisätä tänne kuvan Tapio Wirkkalan puistosta? Olen jo aiemmin lisännyt kuvia rakenteilla olevasta puistosta, mutta nyt jäin miettimään, onko tämänkaltaisella taideteoksella sittenkin sellaiset tekijänoikeudet, että kuvaa ei voi lisätä. --Elena (talk) 19:53, 24 November 2012 (UTC)

Kinkkinen juttu. Rakennuksia ja rakennelmia esittäviä kuvia saa julkaista myös Commonsissa. Puistossa on varmaan myös elementtejä, jotka voidaan katsoa rakennelmiksi (porttiaihe?), toisaalta esimerkiksi jalalliset kivet ja kivipaadet voitaneen katsoa taideteoksiksi, joiden kuvia ei voi julkaista täällä. Kun pikaisesti selasin viitemateriaalista puiston kuvia, niin tuli sellainen ole, että suurin osa puiston elementeistä sopisi taideteos-kategoriaan. Fi-wikiin voi tietysti tallentaa sitaattioikeudella. Olen itse ottanut kuvia maisemapylväistä ja päätynyt tallentamaan ne fi-wikiin, kun en osannut ratkaista osavatko ne taideteoksia vai sähkötolppia ja päätin kohdella niitä taideteoksina. -Htm (talk) 08:49, 25 November 2012 (UTC)
Jos puistossa on tekijänoikeuden alaisia taideteoksia, voi silti paikasta ottaa yleiskuvia jossa taideteos ei ole pääosassa. Ne kuvat voi tallentaa Commonsiin.
Jos taideteos on kuvan pääaihe, kuvaa ei saa käyttää ansiotarkoituksessa TekijäL 25 a §. Eli yksittäisistä taideteoksista voi ladata kuvan vain Wikipediaan ja TekijäL 25 §:n mukaisesti. –Makele-90 (talk) 04:01, 26 November 2012 (UTC)

Luokittelu: kirkot ja sankarihaudat

Hain Tottijärven kirkon kuvaa ja löysinkin. Se oli olemattomassa luokassa yhdessä Tottijärven sanharihautausmaata esittävän kuvan kanssa. Laitoin ne molemmat luokkaan Nokian kirkot. Onko kauheasti haittaa, jos sanharihautausmaan kuva on kirkkoluokassa (myös), varsin usein ne ovat kirkon välittömässä läheisyydessä, eivät toki aina, mutta ainakin pienemmillä paikkakunnilla. Ajattelen niin, että kuvapareja ei tarvitsisi hajoittaa. -Htm (talk) 12:58, 6 December 2012 (UTC)