User:MichellevL (WMNL)/Wikimedia Commons 20 years birthday celebration

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search


This page is a work in progress page, not an article or policy, and may be incomplete and/or unreliable.
Please offer suggestions on the talk page.

Wikimedia Commons 20 jaar: wat wil jij geven?

[edit]
afbeelding van driedimensionaal rood cadeau met een paarse strik - Wat wil jij dat Wikimedia Commons krijgt?
Wat wil jij dat Wikimedia Commons krijgt?

Hiep hiep hoera voor Wikimedia Commons! Op 7 september 2024 wordt onze geliefde mediabank 20 jaar. Deze mijlpaal verdient cadeaus. Willen jullie ons helpen met de verlanglijst? Welke foto, video, audio of andere bestand geschikt voor Wikimedia Commons zou jij tot je beschikking willen hebben (b.v. om dat ene Wikipedia artikel mee te illustreren) maar zit nog achter de muren van een (culturele) organisatie? Welke collectie zou een mooie toevoeging zijn aan de vrij beschikbare media?

Zet in de verlanglijst hieronder welk bestand je graag op Wikimedia Commons wilt terugzien en de collectie waarin het zich bevindt. Inclusief een korte motivatie waarom (dat helpt ons een organisatie te overtuigen het bestand vrij te geven). Wikimedia Nederland neemt dan contact op met de organisatie om hen te vragen het te doneren voor de 20e verjaardag van Wikimedia Commons.

Onderteken je bijdrage ook even zodat wij eventueel contact met je kunnen opnemen bij vragen.

Verlanglijst

[edit]

Vul hier de afbeelding of media in die je graag op Wikimedia Commons zou willen terugvinden en de collectie of organisatie waarin deze zich bevindt en WMNL neemt contact met hen op!

  • Ik heb jaren geleden de RCE beeldbank op Commons gezet. Op dat moment waren alleen foto's in lagere resolutie beschikbaar. Nu jaren later zijn de hoge resolutie foto's ook beschikbaar. Ik heb de bestanden waarvan we de hogere resolutie nog niet hebben in Category:Images from the Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed higher resolution available (455.000 bestanden) gezet met het plan om deze te gaan vervangen met de hogere resolutie versies. De website is weer eens aangepast. Dus vanaf File:" Zicht " op molen - Nieuw-Wehl - 20369797 - RCE.jpg kom ik op [1] en als ik dan wil downloaden kom ik op dit menu. Dit is helemaal gebouwd om robots buiten te houden. Kom ik wellicht wel weer doorheen, maar dit doe ik liever in samenwerking met de RCE. Daarnaast is de beeldbank van de RCE flink gegroeid (879.000 nu) en die afbeeldingen zou ik ook wel graag op Commons willen hebben. Lijkt me een mooie mogelijke samenwerking. @Basvb, Vysotsky, and Spinster: ^ Multichill (talk) 11:01, 2 June 2024 (UTC)
Goed voorstel. 26.000 afbeeldingen uit de RCE-collectie worden 53.000 keer gebruikt op Wiki, dus de collectie is blijkbaar in trek. Massale vervanging is niet mijn sterkste kant, maar uiteraard ben ik bereid om mee te denken. En die 425.000 nieuwe afbeeldingen klinkt ook erg interessant. Vysotsky (talk) 20:01, 2 June 2024 (UTC
Hi @Multichill, dank voor deze goede suggestie! @Spinster: Heb jij wellicht een connectie binnen RCE die we hierover zouden kunnen benaderen? MichellevL (WMNL) (talk) 17:40, 11 June 2024 (UTC)
@MichellevL (WMNL): @Multichill: Ja zeker, ik weet waar het verzoek naartoe kan (en welke collega's we best meenemen). Ik stel voor om de foto's meteen te uploaden met structured data (dat is erg nuttig voor de Linked Data voorziening van de RCE en zal hopelijk een extra argument voor hen zijn om even wat moeite te doen). Als iemand dit dan ook met OpenRefine wil uploaden, dan adviseer ik graag. Zullen we verder via e-mail afstemmen? Spinster (talk) 09:00, 15 June 2024 (UTC)
Ik heb jullie een e-mail gestuurd! MichellevL (WMNL) (talk) 12:45, 16 July 2024 (UTC)
  • Ik wil graag foto's en portretten zien van de verzetsvrouwen waar afgelopen jaren artikelen over zijn geschreven @Kattiel: lijkt jou dat ook wat? ThamaraGroenleer (talk) 14:58, 14 June 2024 (UTC)
Dat lijkt mij zeker een goed plan. Maar bedoelde je met je vraag ook of ik daar een lijst van wil maken? Dat is nogal een klus... Kattiel (talk) 15:09, 14 June 2024 (UTC)
Ik ben benieuwd bij hoeveel vrouwen dit mogelijk zal zijn. Vaak zullen foto's (als ze er al zijn) nog auteursrechtelijk beschermd zijn, door onbekende fotografen gemaakt, en in diverse collecties te vinden. Netwerk Oorlogsbronnen aanspreken? WMNL heeft daar zeer nauwe contacten via Lizzy. Wat lijsten betreft, hier is een Wikidata-lijst van vrouwelijke verzetsstrijders met een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia; afbeelding staat erbij als het Wikidata-item een afbeelding heeft. Mogelijks niet volledig, maar het is een begin. En zie ook deze lijst van vrouwen beschreven in de publicatie 101 vrouwen en de oorlog. Spinster (talk) 09:35, 15 June 2024 (UTC)
Rianne Oosterom heeft onderzoek gedaan naar honderd vrouwelijke leden van de Trouwgroep en weet misschien iets over foto's. CWILK71 heeft contact met haar opgenomen en is door haar doorverwezen naar iemand bij de VU die meer kan vertellen. Kattiel (talk) 12:40, 15 June 2024 (UTC)
Rianne Oosterom verwees mij voor een verslag van een koerierster naar Myrthe Bleeker (m.i.bleeker@vu.nl), Conservator Archieven & contactpersoon archieven HDC. Het archief van de illegale trouw is ondergebracht bij het Historisch Documentatiecentrum Protestantisme van de VU. Mogelijk bevat dit archief ook foto's van verzetsvrouwen van Trouw.CWILK71
@Kattiel: Nee, ik ging uit van de artikelen die tijdens of na afloop van de verzetsvrouwen bijeenkomsten geschreven zijn, om mee te beginnen. Maar, dank aan @Spinster: voor een volledige lijst! ThamaraGroenleer (talk) 10:44, 17 June 2024 (UTC)

Spelregels

[edit]
  • Het bestand voldoet aan de projectdoelstellingen van Wikimedia Commons ( is auteursrechtelijke geschikt voor Wikimedia Commons (CC-BY-SA, CC 0 of Publiek Domein) o.a.:
  • Het bestand bevindt zich binnen de collectie van een (Caribisch of Europees) Nederlandse organisatie.

Oproep: wil jij meehelpen als upload coach?

[edit]

Omdat we de jarige job zoveel mogelijk mooie cadeaus willen geven, zijn we nog op zoek naar mensen die een of meerdere organisaties willen ondersteunen bij het toevoegen van hun media aan Wikimedia Commons. Dus heb jij enige ervaring met het uploaden van afbeeldingen (al dan niet in bulk) en lijkt het je leuk om een museum, archief, bibliotheek of andere organisatie te helpen als uploadcoach? Mail Michelle (vanlanschot@wikimedia.nl) of Germien (cox@wikimedia.nl).

Suggesties of vragen?

[edit]

Laat ze achter op de overlegpagina of stuur een berichtje naar Michelle van Lanschot, projectleider WMNL, vanlanschot@wikimedia.nl!