Commons:GYIK

From Wikimedia Commons, the free media repository
(Redirected from Commons:GYIK)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:FAQ and the translation is 38% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:FAQ and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut

Ezen az oldalon a Wikimédia Commonsban gyakran intézett kérdéseket (GYIK) találhatod meg egy rövid válasszal és hivatkozással a bővebb információkat tartalmazó háttéranyagokra.

Kérdések a projektről

Mi ez a webhely?

A Wikimédia Commons (röviden csak Commons) egy olyan médiafájl tárhely, amelyet önkéntesek töltenek fel anyagokkal és tartanak karban. A Wikimédia Commons név a Wikimédia számos projektjére utal, a Commons pedig arra, hogy fájlokat az összes Wikimédia projektből egy közös helyen lehet elérni. A Commons tehát egy központi tárhely a szabad licencelésű fényképek, ábrák, animációk, felolvasott szövegek, zeneművek, mozgófilmek és egyéb médiafájlok számára.

Mi való a Commonsba?

Lásd Commons:Projekt témája. Az angol nyelvű Commons:What Commons is not abban is segíthet, hogy mi nem való a Commonsba.

Én is feltölthetek ide anyagokat?

Persze! Sőt, mi is ezt szeretnénk. Ehhez bővebben lásd az első lépéseket!

Milyen anyagokat szabad feltöltenem?

Bármilyen szabad licencelésű médiafájlt, ami hasznos lehet egy Wikimédia projekt számára. A licencfeltételeknek meg kell engedniük a kereskedelmi jellegű felhasználást és származtatott művek készítését.

Feltölthetek olyan Flash vagy Java kisalkalmazásokat, amelyek egy fogalom meghatározásában vagy tanításában segíthetnek?

Általában nem. Lásd Commons:Projekt témája és Commons:Fájltípusok... A Commons nem szoftverek tárolására jött létre, hanem médiafájlokéra. A szoftvered megosztásához léteznek megfelelőbb projektek, például a SourceForge. A Java egyértelműen szoftvernek számít, még ha a Flash esetében nehéz eldönteni, hogy hol a határ szoftver és médiafájl között.

Feltölthetek saját készítésű szöveget?

A Commons multimédia tartalomról, képekről, filmekről és hangfájlokról szól, nem pedig szövegről. A szöveg tartalma és formátuma szerint egy másik Wikimédia projektbe jobban illene, például a Wikipédiába, a Wikiforrásba vagy a Wikikönyvbe. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy bármelyik projektbe is töltöd fel a szöveged, az vagy közkinccsé, vagy GFDL szabad licencelésűvé válik. Ahhoz, hogy bármilyen weboldalról használhass szöveget, még akár saját weboldalról is, a weboldalnak egyértelműen közkinccsé vagy GFDL licencelésűvé kell az adott szöveget tennie.

Mire jók a 'gallery' kezdetű szócikkek?

Ezek galériák, a kategóriákat kiegészítő szócikkek, amelyek más gyűjtésben mutatnak be médiafájlokat, mint a kategóriák. Segítségükkel a médiafájlokat el lehet látni feliratokkal, nagyobb méretben vagy táblázatban lehet őket megjelentetni, stb. Ezekbe a lapokba interwiki linkeket kell beszúrni, és mindegyik galéria lapnak legalább egy kategóriába kell tartoznia.

The files should be followed by interwiki links (also generated by Sum-it-up) and at least one category. Gallery pages must be in at least one category.

Új galéria létrehozásához célszerűbb egy másik, hasonló galéria forrását megnézni, és azt átírni az új lap kívánalmai szerint. Az élőlények galérialapjai például más felépítésűek, mint az országok vagy városok.

Melyiket használjam: galériát vagy kategóriát?

A képeket elsősorban a megfelelő kategóriába kell felvenni, mert ha csak galériába kerülnek, akkor onnan könnyen ki lehet őket törölni, és akkor elvesznek. A kategóriákba általában egy adott téma összes képe kerül be, ömlesztve. A galériákba viszont az adott szócikkel kapcsolatos leglátványosabb, legérdekesebb és leghasznosabb képeket szokták rakni. Érdemes például a Tennis szócikk galériáját összehasonlítani a Category:Tennis. A galérialapok tartalmát hierarchikus elrendezés szerint is el lehet készíteni, lásd: Pronunciation of Dutch municipality namesés United States.

This is just advice for if you feel totally lost. Some topics have specific guidelines for the organisation of media, such as plants and animals which fall under the WikiProject Tree of Life. Unless you are interested in helping out with such projects, don't worry too much about finding out what the 'rules' are until someone tells you -- the people who take part in the project will fix things up.

Szerzői jogi kérdések

Milyen licenc alatt tölthetem fel a médiafájljaimat?

Bármit is töltesz fel, annak vagy közkincsnek, vagy valamilyen szabad licencelésűnek kell lennie (például GFDL vagy a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-SA). Bővebben lásd: Commons:Licencfeltételek és Commons:Licencsablonok. Arra kérünk, hogy ne jelölj meg valótlan licencet. Az Interneten a legtöbb dolog nem szabad licencelésű, hanem szerzői jogvédelem alatt áll. Hacsak kifejezetten nem mondják, hogy szabad a licenc, akkor nem az. Saját munkád feltöltésénél azt közkinccsé teheted - ehhez a Commons:Upload feltöltési oldalon kattints a saját alkotás hivatkozásra.

Feltölthetek beszkennelt képeket, vagy mások olyan képeit, amelyeket megváltoztattam?

Csak az alkotás eredeti szerzője licencelheti az alkotást (illetve valaki, akit az alkotó megbízott a licenceléssel). A beszkennelt vagy megváltoztatott alkotás attól még nem lesz a tiéd, hogy te is foglalkoztál vele. Ez azt is jelenti, hogy egy Interneten talált képet attól még nem helyezhetsz GFDL vagy CC licenc alá, hogy te töltötted fel.

Miért nem lehet fair use képeket feltölteni a Commonsba?

A Wikimédia Commons egyik alappilére az, hogy az ide feltöltött médiafájlokat bárki, bárhol és bárhogyan felhasználhassa, akár csak a GFDL licencelésű Wikipédia szócikkeket. Ez egyben szabad tartalmakra is korlátoz mindenkit. A fair use használat tartalomfüggő, ezért egy médiatárban nem alkalmazható. A fair use jogi szabályozása országról országra változik - Magyarország például ezt a felhasználási formát nem ismeri el. A fair use tartalmakat ezért az USÁ-n kívül nem nagyon lehet használni.

A Commons tartalmát a Wikimédián kívüli helyeken is felhasználhatom?

Igen. Előtte azonban meg kell nézni a kép leíró oldalán, hogy az milyen licenc alá tartozik. A legtöbb esetben a képet fel lehet használni, amennyiben lemásolod az alkotó és a licencfeltételek információt, és ezeket a képpel együtt publikálod.

Mit írjak be a kép leíró oldalába?

Erről lásd az első lépések jól megírt fájlleírás szakaszát.

Hogyan jelölnek meg engem a képeim szerzőjeként?

A Commonsban elfogadott licencek egy részénél lehet forrásmegnevezést is kikötni. Ilyenkor a kép minden egyes használatánál külön fel kell tüntetni, hogy kitől származik a kép. Ha ilyen licencet választasz, akkor a kép leíró oldalán add meg a teljes nevedet. Wikipédia szócikkeknél például ez a név akkor jelenik meg, ha valaki rákattint a szócikkben a képre.

Mi történik akkor, ha egy Flickr kép licence megváltozik?

See also: Commons:Flickr images.

A Creative Commons licencelésű képek szerzői megváltoztathatják a képeik licencfeltételeiket, de visszamenően nem vonhatják vissza. Ha egy Flickr feltöltést a Commonsban ellenőriztek, és akkor a Flickr-en CC-BY vagy CC-BY-SA licenc alatt volt, akkor a kép a Commonson maradhat még akkor is, ha időközben a Flickr-en a licenc megváltozott.

I have uploaded an image, can I revoke the license later?

The short answer is "No".

Free licenses are designed in such a way that once you release the work under them, you cannot later demand that people stop using that particular license to distribute the work. This is done to protect the users from putting their time and energy making what you upload better or developing something around that work, only to find out later than their work cannot be distributed at all because you have changed your mind. Also see the official Creative Commons FAQ topic “What if I change my mind about using a CC license?”, more info.

Please think hard before you upload images to Wikimedia Commons.

Having said that, on some occasions, such as when it is clear that a mistake was made, and the uploader requests the deletion right after the upload, images are deleted. But this is not a loop-hole that you can use if your upload has resided on Commons for a week or more.

I am not the author, but I have permission

If you are not the author but you have their permission to distribute under a free license (COM:L) please see Commons:Volunteer Response Team#Licensing images: when do I contact VRT?"

Műszaki jellegű kérdések

Does Commons use a special wiki engine?

No. It is the same MediaWiki as for most other Wikimedia sites, but with galleries instead of articles in the main namespace (see the question above). But this site has many heavily customized gadgets and most templates are unique to Commons and developed locally.

Milyen felbontásban töltsem fel a képeket?

See also: Commons:Preparing images for upload.

A lehető legmagasabban. Nem kell attól tartanod, hogy elfogy a szerver tárhelye, vagy hogy a képet megmutató oldalak túl lassan jelennek meg - a szerver szoftvere automatikusan a megfelelő méretű képeket is legyártja, neked ezzel nem kell foglalkoznod.

Bizonyos esetekben azonban nagyon nagy képeknél az átméretezés túl sok időt vagy memóriát vesz igénybe, és ilyenkor vagy a kép nem jelenik meg, vagy pedig a teljes nagyságú képtől lefagy a böngésző. Ez általában a 12 megapixelnél nagyobb PNG képeknél, illetve egyes nagyon nagy progresszív kódolású JPEG képeknél szokott előfordulni. JPEG képeknél haszáld a baseline kódolást.

Ha a feltöltött képet a mérete miatt a szerver szoftver nem kezeli jól, akkor ugyanazon a néven tölts fel egy kisebb változatot (6 megapixel körülit). A kisebb kép felülírja a nagyobbikat, de a laptörténetből még elérhető a nagy.

Hogyan tudom a képeket a Wikipédiában használni?

Mintha egy helyi kép lenne, tehát a magyar Wikipédiában [[Kép:Fájlnév.jpeg]] vagy [[Fájl:Fájlnév.jpeg]].

How do I link to an image without showing it?

Use [[:File:Example.jpg]]. That shows up as: File:Example.jpg

Hogyan tudok egy képet áttölteni a Wikipédiából a Commonsba?

See also: Commons:Moving files to Commons.

Ha a kép szabad licencelésű, akkor a teljes méretű képet töltsd le a gépedre, majd tölsd fel a Commonsra. A feltöltésnél add meg a megfelelő licencet, másold át a kép leírását (és ha lehet, akkor angolul is add meg, hogy mi látszik a képen), töltsd ki a szerző vagy a forrás mezőket és a kép létrejöttének dátumát. Szintén írd be a kép wikipédiás címét és az eredeti feltöltő nevét. A képet jelöld meg a megfelelő licencsablonnal.

Hogyan tudok egy médiafájlt átnevezni?

See also: Commons:File renaming.

2009. március óta csak adminisztrátorok nevezhetnek át képeket. Ha mindenképpen át kell nevezned egy képet, akkor kérj meg egy barátságos adminisztrátort, hogy segítsen.

If you are not the uploader, check if the reason matches one outlined in Commons:File renaming. If yes, use {{Rename}} as well, stating the corresponding reason.

Gallery and userspace pages can be moved by logged in users by using the "move" link usually shown at the top of the page (this depends on the skin you use). Note that this feature may not be available to new users; if needed, just ask someone to do it for you.

Hogyan tudok egy kategóriát átnevezni

Lásd angolul: Commons:Kategóriák átnevezése.

Hogyan veszek fel egy képet vagy oldalt egy kategóriába?

Az adott kép leíró oldalát illetve a kérdéses oldalt kell szerkesztened, és a lap aljára beírni a [[Category:Foo]] szöveget.

Hogyan tudom a képeimet legjobban kategorizálni?

The Golden Gate Bridge is a bridge in San Francisco, United States. However, Category:Bridges, Category:San Francisco and Category:United States are too general. Look at Category:Golden Gate Bridge instead. As this is further subdivided, Category:Golden Gate Bridge from Fort Point is best suited for the above picture.

Categorization should answer "W-questions", most importantly: What is it? Where is it? A file should be put in the most specific category/categories that fit(s). We don't use general keyword tags like "nature" or "architecture" to organize files.

There are several ways to find appropriate categories (or gallery pages).

  • Look at Main page and at the categories given there, and go to the one that best fits your picture. Then look at subcategories and pages in that category, and again choose the one that fits best. Repeat until you find no more specific place that fits your picture.
  • Type the name (or location, or a short description) of the depicted motif into the search box. In the search results, look for a suitable category or pictures of the same motif that have already been properly categorized.
  • If your picture is suitable to illustrate a specific Wikipedia article, find out if there is a link to the corresponding Commons category (or gallery) in the article's "In other projects" or "External links" sections, and follow that link.

If unsure, choose a more general category. However, unless a picture has additional important elements to it that are currently missing their own subcategories, avoid categorizing pictures into both a subcategory and one of this subcategory's more general parent categories. See Commons:Kategóriák for more information.

Why might a category list not be up to date?

Sometimes, pages are placed in categories not manually by Commons editors, but by means of a special editing tool called a template, which can be used to place identical information (including category membership information) on many different pages at once. When the information on such a template is edited, the pages containing that template are not necessarily updated immediately. This means that pages might not always appear in the most current categories. However, this problem usually affects project maintenance categories rather than the categories used for browsing.

Various other temporary delays may sometimes mean that lists of category members or subcategories, or the page counts given, are not completely up to date. So if you are editing Commons and find that your page hasn't yet shown up in a category or been removed from an old category, don't panic! The problem will probably resolve itself within minutes, or after a longer time in rare cases.

Hogyan kategorizáljam a kategóriákat?

See also: Commons:Categories.

Próbáld meg új kategóriák létrehozatala nélkül, a már létező kategóriákat használni. Mindegyik kategóriának legyen legalább egy felsőbb szintű kategóriája. Különösen állatfajok és országok esetében fontos, hogy a már kialakított struktúrát kövesd.

Hogyan tudok galériát csinálni a saját képeimből?

Galériát akár a saját allapra is tehetsz (például a User:KovácsPisti/galéria oldalra), vagy külön kategóriába gyűjthetsz (Category:Pictures by KovácsPisti). Mindegyik felhasználói galériát a Category:User galleries alá kell tenni. Az összes feltöltött képedet megnézheted a feltöltési naplóban vagy az automatikus Galériában (a wiki nevét változtasd át commons.wikimedia.org-ra és írd be a felhasználói nevedet).

Hogyan tudok galériát csinálni?

Why is the old picture and not the new uploaded picture on my screen? (Or-- my thumbnail is wrong.)

Commons uses "caching" to display pages more quickly, which occasionally makes it show copies of pages and thumbnails which are not up to date. "Purging" is a way to force Commons to recreate a page from its database, rather than relying on the cached version of the page.

See Help:Purge, en:WP:BYPASS, and en:WP:PURGE for more details.

Can I upload video and/or audio?

Yes! Take a look at our guides about video and audio.

Miért nem látok bizonyos képeket?

Lehet, hogy egy reklám-blokkoló program tiltja le a képet. Az Image:D-fructose.png-t meg tudod nézni? Ha nem, akkor valószínűleg ez lesz a bajod. A kép URL-je http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/D-fructose.png, és ebben szerepel az /ad/ szövegrész. A reklám-blokkolód valószínűleg úgy van beállítva, hogy minden /ad/ elérési utat tartalmazó fájlt reklámnak tekintsen. A reklámszűrődben állítsd be, hogy ne szűrje a .wikipedia.org és .wikimedia.org tartományokat.

The file may be too large to give a thumbnail (e.g., a large JPG in progressive mode). See: Commons:Fájltípusok#Size and scaling.

Hogyan találok meg képeket?

Kezdd a Special:Search oldalon, és onnan kövesd a hivatkozásokat. Más Wikipédiákon is megnézheted, hogy a kapcsolódó szócikkekben milyen Commons képek vannak, és azok a Commonson milyen kategóriába tartoznak.

How will the software be adapted for this project?

Sok médiafájlom van. Muszáj egyenként feltöltenem, vagy lehet egyszerre is?

See also: Commons:Upload tools.

Yes. The UploadWizard allows you to upload a batch of files at the same time.

Lehet egyszerre is. A Commonist egy grafikus felülettel rendelkező, Javában megírt program, ami jól működik Linux és MacOS, és talán néha Windows alatt is.

If you use Lightroom, Darktable or Digikam, there are even extensions for directly uploading (batches of) images from within your editing software available.

Létezik egy script azoknak, akik eligazodnak a Unix-parancssorban. A scriptet Perl-ben írták, és működik többféle Unix, Linux és OSX alatt.

Át kell nevezni egy fájlt vagy egy oldalt. Lehet?

Szócikket: igen. A négy napnál régebbi szerkesztők a lap tetején található "move / átnevezés" füllel tudják a lapot átnevezni.

Fájlokat: igen, de csak adminisztrátorok tudják.

Kategóriákat: nem. A rosszul elnevezett kategóriát a {{Category redirect}} sablonnal kell megjelölni, és a kategóriába tartozó képeken kézzel kell beállítani az új kategóriát. Műszaki korlátok miatt a kategórianeveknek angolul kell lenniük.

Kép feltöltésénél ezt a hibát kapom: "." is not an allowed file format. See Commons:File types for more information.

A feltöltött fájlnak valószínűleg nincs kiterjesztése, vagy nem az engedélyezett fájlformátumok egyike. A fájlnév és a kiterjesztés pontja között ne legyen szóköz.

A Destination filename / Célnév: mezőben is kell fájlkiterjesztés: "Orange grove in summer.jpg", nem csak "Orange grove in summer".

What does the upload error This file contains HTML or script code that may be erroneously interpreted by a web browser. mean?

The file you tried to upload contains some HTML code in its metadata. Most likely, you tried to upload a JPG file, and the HTML is contained in the file's Exif data. Because of security concerns, such files cannot be uploaded.

You'll have to remove the HTML code from the file's metadata. You will need to have access to software that allows you to edit such metadata. One way to do this is via exiftool. This is a very powerful command-line program to edit image metadata. If you're using a computer running the Windows operating system, there is also a graphical user interface to that tool called ExiftoolGUI.

If the file you tried to upload is from Flickr, you can view (but not edit) the metadata on Flickr. For instance, this Flickr image does have HTML in its metadata and will thus provoke this error message. You can view the metadata by appending "/meta" to the URL: this image's metadata. The "Caption-Abstract" metadata entry contains HTML-code: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Napier,_New_Zealand#1931_earthquake">Wikipedia</a>. That's the bit you'd need to remove. (Yes, that's just a harmless link. But with HTML, one could try to do more nefarious things, and thus our software simply forbids any HTML in image metadata.) Download the Flickr file to your computer and then remove the HTML from the metadata.

Once you have removed the HTML from the image's metadata, you should be able to upload the file. (Do not upload this sample file from Flickr, though, it already exists as File:Central Hotel, Napier 05.jpg.)

Szeretnék egy Commons fájlt használni, de a wikimben már van egy ugyanolyan nevű fájl, és azt látom. Hogyan láthatom helyette a Commons fájlt?

Az egyik megoldás az, hogy a helyi wikiből kell kitörölni az azonos nevű fájlt, vagy a Commons fájlt kell új néven a Commonsba feltölteni. A másik megoldás, hogy vagy helyi wikiben vagy a Commonsban átnevezteted a fájlt.

Hogyan tudom egy fájl új változatát feltölteni?

Először is csak akkor, ha már legalább négy napja vagy szerkesztő.

Secondly, consider uploading to a separate file unless the changes are relatively minor. See Commons:Overwriting existing files.

Az új változat a gépeden van. A Commonsban nyisd meg a régi változat lapját. A "File history / Fájltörténet" bekezdés alatt van egy "Upload a new version of this file / Új változat feltöltése" link, arra kattints és keresd meg a gépeden az új fájlt. Szerkesztési összefoglalódba csak annyit írj (lehetőleg angolul), hogy mitől más az új fájl: "hi-res version", "removed background noise" vagy "fixed colour balance". Utána kattints az "Upload file / Fájl feltöltése" gombra. Kapsz egy figyelmeztetést, hogy egy létező fájlt fogsz felülírni, de te pont ezt akarod, úgyhogy kattints a folytatásra.

Avoid overwriting images with different images of the same topic.

Where can I see where my file is being used?

Below the "File history" section are two "file usage" sections, one titled File usage on Commons and another titled File usage on other wikis. These two sections will list all instances on Wikimedia Foundation projects where your file is currently in use.

Why is the text of my new uploads corrected soon after upload?

In last couple of years Wikimedia Commons has been working hard on localization or internationalization (aka. i18n) of most of the text a user might see on any page. The goal is to show the content in the language of the user's choice. The current upload process, which creates a lot of new text visible on each page, was written before the current push for internationalization and creates all the headers and other standard texts in the language of the uploader, and since the software supports many different languages, new images are created daily with text in all those languages. In order to correct the problem, some automatic processes (aka bots) patrol new uploads, changing the text to code which will automatically show the text in the language of the user's choice. Some of the changes you might expect to see on files uploaded (using English language for these examples) are:

  • Summary{{int:filedesc}}
  • [[Commons:Copyright tags|Licensing]]{{int:license}}
  • Own work{{Own}}

Some discussions on the subject can be found here and here.

Can't the upload process be fixed so it creates the correct wiki-text?

As explained in the above section, the wiki-text of the new file uploads is created directly by the server-side upload program (a php script). It can only be fixed by changing the Mediawiki code. The problem is well known, but it is unclear if there are plans to fix it (as of Nov 2009). Some recent discussions on the subject can be found here.

Why did my image rotate after I uploaded it?

This is most likely the result of an error in the file's EXIF data (also called its "metadata"). See Commons:Rotation for information about fixing this problem.

How do I fix the orientation of an image?

If your image appears upside down or needs to be turned by 90°, click on the Edit tab on the top of the file page. Then scroll down and type {{Rotate}} somewhere in the edit window. This will add a "rotation" template to your file (if you know exactly how you would like the image rotated, add that information to the template per the instructions below). Finish by clicking Save page at the bottom of the page. After a couple of hours, a bot will automatically rotate the image (losslessly, if possible).

RotateLink is a default gadget to add a link “( request rotation)” to file pages, which allows you to easily (automatically) request any rotation.

Manual way:

Template Rotation
{{rotate|90}} 90 degrees clockwise
{{rotate|180}} 180 degrees
{{rotate|270}} 270 degrees clockwise (90° anticlockwise)

If you request a rotation by another value (e.g. 5°), the image will be placed in Category:Images requiring rotation for processing by humans. Maybe an editor will take the time to rotate it – can take some longer time.

My camera puts a timestamp on photos. Good?

No. Not good. Turn it off. It's much better to just let your camera store things like this in the file's Exif data – most devices will do that automatically.

What are the strangely named components in file paths?

And how are they computed?

If you go to some file on a MediaWiki installation, say File:Spelterini Blüemlisalp.jpg, and you click to view the full version, you may discover that the file resides at the URL https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Spelterini_Bl%C3%BCemlisalp.jpg. (The "%C3%BC" part is just the result of url-encoding the Umlaut "ü".)

Where does that "/a/ae" part come from?
The "a" and "ae" denote some subdirectories that are used to avoid problems with directories containing too many files. Imagine all the millions of files at the Commons in one directory! Some operating systems have problems dealing with directories with many files. (Try working with a folder containing a few thousand files on Windows…)
Can it be calculated from the file name?
Yes. It's the first and the first two characters of the MD5 hash of the filename (blanks replaced by underscores) without namespace part. The file name "Spelterini_Blüemlisalp.jpg" has the MD5 hash "ae1a26d34d6a674d4400c8a1e6fe73f8".
MediaWiki installations can be configured on how to generate these filenames and directory structures. Any MediaWiki installation has one or more file repositories, which may be local or not. First, such subdirectories are used only if the global server-side configuration setting $wgHashedUploadDirectory is true (or $wgHashedSharedUploadDirectory for shared repositories). Then, for each file repository, there is a property called hashLevels that determines how deep the directory structure shall be. If zero, no such intermediary directories are used. If set to e.g. 3, three levels of directories are used; for the example above, one would get "/a/ae/ae1".
This method of storing files has been in MediaWiki since version 1.1 (and possibly even earlier), though it became a bit more configurable over time; initially, it was hardcoded to use two hash levels.
You can check what the file URL for a given file name will be at Special:FilePath. The file path can also be queried through the MediaWiki API using e.g. a query like https://commons.wikimedia.org/w/api.php?action=query&titles=File:Spelterini_Bl%C3%BCemlisalp.jpg&prop=imageinfo&iiprop=url. Both these methods, however, work only for existing files.
Online MD5 calculators differ in the way they treat UTF-8 input. Two that return values consistent with the way MediaWiki hashes UTF-8 strings are helloacm.com/md5/ and md5.cz.

How do I translate the subtitles on a video?

You can create a copy of the timed text page containing the transcribed subtitles, changing the language code in the timed text page to your language code. Then you simply translate the text. See Commons:Timed Text#Internationalization.

Internal error: bad token

When uploading a file you may see an Internal error: Bad token. error message. This will usually be fixed by logging out of Commons, closing your browser, and starting again. If not, you may additionally delete all cookies (or just the wikimedia.org cookie) and purge your browser's cache before trying again. If this still does not solve the issue, try turning off ad blockers or network filters (sometimes the token could look like an advert URL).

How do I close my account?

If you want to stop using Commons, then no special procedure is needed: simply stop visiting the site. Accounts cannot be removed completely, but some measures can be taken for privacy. See Right to vanish.

How do I request file deletion?

See the pages listed at Commons:Deletion.

Why can't I upload?

In some cases, uploads can be blocked by Commons:Vandálszűrő.

Kérdések a Commons közösségéről

Mi az az adminisztrátor, és hogyan lehetek én is az?

Lásd angolul: Commons:Adminisztrátorok.

Hol tudok kérdéseket feltenni?

Commons:Kocsmafal.

How does Commons work with similar projects?

Commons is very interested in working with projects that have similar aims. See Commons:GLAM for details.

What should I do if a page or file needs deleting?

Miért nem egyenesen ide töltenek fel a többi Wikimédia projektből is?

Egyes Wikipédiáknál kevésbé szigorúak a licencelési előírások, mint a Commonson, ezért amit oda még fel lehet tölteni, azt ide már nem. A Commonsra például nem lehet fair use felhasználást engedélyező anyagokat feltölteni, míg az angol Wikipédiára igen.

Magyarul vagy angolul írjak?

A Commons:Kocsmafalra magyarul, máshova lehetőleg angolul. A képek leírását megadhatod csak magyarul is, de ha azt szeretnéd, hogy mások is tudják mit ábrázol, angolul is írd be. Műszaki okokból a kategóriák nevét csak angolul lehet megadni.

Sajnos az angolul kevésbé jól beszélők számára a Commons használata néha nehézségekbe ütközhet. A Commons:Kocsmafalon nagyon szívesen segítünk mindenkinek magyarul, és a lehető legtöbb Commons irányelvet és fontos oldalt magyarra is lefordítottuk.

References