Commons:Projekt témája

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Project scope and the translation is 92% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Project scope and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: COM:PS • COM:SCOPE • COM:OOS • OOS

A Wikimédia Commons egy médiafájltár, ami mindenkinek elérhetővé tesz közkincs és szabad licencű ismeretterjesztő médiatartalmakat (képeket, hangfelvételeket és videóklipeket). A Wikimédia-projektek közös tárolójaként működik, de tartalmát bárki, bárhol, bármilyen célra használhatja.

Ez a lap szükségszerűen elég hosszú. Ha csak egy gyors áttekintésre van szükséged, lásd a Commons:Projekt témája/Összefoglaló lapot.

A Wikimédia Commons célja

A Wikimédia Commons célja egy médiafájltár biztosítása, amely

 • a közkincs, illetve szabad licencelésű ismeretterjesztő anyagokat mindenki számára elérhetővé teszi, és
 • a Wikimédia Alapítvány projektjei számára egy közös tárhelyként működik.

The expression "educational" is to be understood according to its broad meaning of "providing knowledge; instructional or informative".

A Commons témái

Ahhoz, hogy egy fájl a Wikimédia Commonsban maradhasson, meg kell felelnie a Commons témái egyikének. Minden más feltöltött tartalmat törölni fognak OOS-ként (Out Of Scope, ’témán kívüli’).

Ismeretterjesztési kivételek

Bizonyos tartalmak nem a Commonsra valók – nem azért, mert nem szolgálják az ismeretterjesztési célokat, hanem mert a Wikimédia Alapítványnak vannak ezen tartalmak számára sokkal megfelelőbb projektjei. Ez médiafájlokra és szövegekre is vonatkozik.

Ilyen kivétel például:

 • Az enciklopédiába való szócikkek (ezeket jobb a Wikipédiára feltölteni).
 • Hírek (ezek a Wikihírekbe valók), általános időjárás-jelentések és hasonló aktualitások.
 • Nyers szövegen kívül más ismeretterjesztő tartalommal nem rendelkező fájlok. Receptek, útmutatók, versek és egyéb irodalmi alkotások, idézetek, szószedetek, óratervek vagy oktatási anyagok és hasonló jellegű szövegek elhelyezésére célszerűbb más helyet találni: Wikikönyvek, Wikidézet, Wikiszótár, Wikiegyetem (angolul) vagy Wikiforrás.

A Commonsra feltölthetők ilyen anyagok abban az esetben, ha olyan megosztható médiafájlban vannak, amelyet más Wikimédia-projekteknél is lehet használni, így létező szövegek más Wikimédia-projektek hasznára váló (pl. megbízható, ellenőrizhető forrásként használható) szkennelt változatai megfelelnek a Commons témájának. Szintén jöhetnek a nyers szövegnél többet nyújtó anyagok, például szerzői jogi védelem alá már nem tartozó könyvek, újságok és hasonló anyagok beszkennelt változatai, amelyeknél megmarad az eredeti tördelés, tipográfia illetve képi világ.

Első rész: fájlok

A feltöltött fájloknak az alábbi feltételek mindegyikének meg kell felelniük:

 • Médiafájl legyen.
 • Engedélyezett, szabad formátumban legyen.
 • Közkincs vagy szabad licencű legyen.
 • Ismeretterjesztési célra beláthatóan hasznos legyen.
 • Ne tartalmazzon kizárólag ismeretterjesztési kivételt.

A feltételekről bővebben lásd alább.

Médiafájl legyen

A Commons csak médiafájlokat tárol: fényképeket, beszkennelt képeket, rajzokat, animációkat, hangfájlokat (például zenét vagy beszédet), valamint videófájlokat. Ha a fájlokban vannak métaadatok, akkor azokat is megjelenteti. A fájl leíró oldalán csak annyi szöveg engedélyezett, amennyi megfelel a Commons céljainak, és nem ismeretterjesztő kivétel.

Az alábbi fájlok nem tekinthetők médiafájloknak, ezért nem tárolhatók itt:

 • Bármilyen formátumú számítógépes program, beleértve a bináris fájlokat és a nyers forráskódot. Ahol releváns, a fájlleírás vagy a metaadatok tartalmazhatnak forráskódot, például egy képfájl leírásként tartalmazhatja az előállításához használt kódot.
 • Csupán nyers szöveget bemutató fájlok (például ASCII fájlok, nyers forráskód-listák stb.).

Engedélyezett, szabad formátumban legyen

Csak szabadon hozzáférhető formátumokban lehet médiafájlokat feltölteni. Zárt formátumokat, például Word- és Excel-dokumentumokat, valamint AAC-, WMA-, MPEG-, AVI-, Flash- és hasonló fájlokat nem lehet feltölteni. Általánosságban elmondható, hogy ha egy fájl lejátszásához nem szabad program vagy szabadalmi oltalom alatt álló kodek szükséges, akkor azt nem lehet feltölteni.

A jelenleg engedélyezett fájlformátumok listáját a Commons:Projekt témája/Engedélyezett fájlformátumok oldal tartalmazza.

Közkincs vagy szabad licencű legyen

A Commons kizárólag szabad tartalmat tárolhat, azaz szabad licencű fájlokat vagy közkincset. Egy fájl akkor tekinthető közkincsnek, ha a szerzői jogvédelem ideje lejárt, illetve ha a szerző saját akaratából, visszavonhatatlanul lemondott szerzői jogairól, és művét közkinccsé nyilvánította. A szerző jogvédelmet nem kapható fájlt is közkincsnek tekintjük.

Minden Commonson tárolt fájlt szabad licenccel kell ellátni vagy közkincsként megjelölni. A fájlnak egyszerre kell megfelelnie az Egyesült Államok ide vonatkozó törvényeinek és a származó ország törvényeinek, ha a kettő nem ugyanaz. A licencelésről bővebben lásd a Commons:Licencfeltételeket.

Szükséges licencfeltételek

Ahhoz, hogy egy fájlt szabad licencelésűnek lehessen tekinteni, a szerzői jog tulajdonosának a művet visszavonhatatlanul egy olyan licenc alá kell helyeznie, amely:

 • Engedélyezi a mű minden célú újrafelhasználását (beleérte a kereskedelmi jellegű hasznosítást is), és
 • Engedélyezi a származtatott művek létrehozását.

Tiltott licencfeltételek

Az alábbi licencfeltételek mellett nem lehet egy fájlt a Commonsba feltölteni:

 • Kizárólag nem kereskedelmi vagy ismeretterjesztési jellegű felhasználása engedélyezett.
 • Korlátozza a származtatott művek létrehozását (kivétel ez alól a copyleft).
 • Kötelezővé teszi a használat utáni fizetést, illetve értesítést (a fájl engedélyezett lehet, ha a kötelezettség helyett lehetőséget ír elő: lehet érte fizetni vagy a használatáról értesítést küldeni, de nem kötelező).
 • Korlátozza a mű felhasználási területeit (például csak a Wikipédián használható).

Amennyiben egy mű kettős vagy többes licenccel rendelkezik, és a licencek egyike nem tartalmaz a fenti tiltások közül egyet sem, úgy a fájlt fel lehet tölteni.

A csak méltányos használatot (fair use-t) engedélyező „licencek” nem engedélyezettek. A méltányos használat joga nem a szerzői jog tulajdonosa által licencben engedélyezhető jog, és egyébként is soha nem engedélyezett a Commonson.

Megengedett licencfeltételek

Az alábbi feltételek megengedettek:

 • Kötelezettség a szerzői jog tulajdonosának megnevezésére („attribution”).
 • Kötelezettség a származtatott művek az eredetivel megegyező feltételek melletti továbblicencelésére („share-alike”/„copyleft”).

A licencelési feltételekről bővebben lásd a Commons:Licencfeltételeket.

Bizonyítékok

A feltöltő felelőssége, hogy megfelelő bizonyítékokkal támassza alá a fájl közkincs státuszát, illetve a szellemi jog tulajdonosa által megadott, a Commons számára megfelelő licenc meglétét. Ez azt jelenti, hogy legalább a fájl forrását meg kell adni, illetve származtatott mű esetében a származás forrását is. A szellemi jog tulajdonosát tisztán meg kell adni, amennyiben ismert vagy kideríthető. Felmerülő kérdés esetén így meg lehet keresni a szellemi jog tulajdonosát, hogy ő valóban a megadott licenc alá helyezte-e a kérdéses fájlt.

Amennyiben a fájl egy fénykép vagy film, amelyen egy azonosítható személy látható, a körülményektől függően az azonosítható személyekről készült fénykép irányelv szerint a személy jóváhagyására is szükség lehet.

Minden esetben tehát a feltöltő felelőssége az alábbiak bizonyítása:

 • a fájlt a Commons számára elfogadható módon licencelték (vagy a fájl közkincs), és
 • a fényképen/filmen látható személy(ek) hozzájárultak a képhez.

In the case of an old file, date and country of publication can help determine if the file is in the public domain due to age.

Notes

Előzetes óvatossági elv

A Commons felhasználóinak az a célja, hogy jóhiszeműen építsenek fel és tartsanak karban egy olyan médiafájl-tárhelyet, amely a legjobb ismereteik szerint szabad vagy szabadon licencelt tartalmat tárol. Az előzetes óvatossági elv szerint ha egy fájl szabad voltával szemben jelentős kétely merül fel, a fájlt törölni kell.

Az alábbi gondolatok a Commons céljaival szemben állnak:

 1. A szerzői jog tulajdonosa úgysem akar beperelni, vagy nincs is rá pénze.
 2. A szerzői jog tulajdonosa úgysem fog rájönni.
 3. A szerzői jog tulajdonosát úgysem zavarja, vagy még örülhetne is neki, hogy segítettünk a művét minél szélesebb réteghez eljuttatni.
 4. Senki sem tudja, hogy ki a szerzői jog tulajdonosa, ezért ez már nem is számít.
 5. A fájl egyértelműen köztulajdon. Az Interneten egy csomó helyen megtalálható, és senki sem panaszkodott.

Shortcuts

Ismeretterjesztési célra beláthatóan hasznos legyen

The expression "educational" is to be understood according to its broad meaning of "providing knowledge; instructional or informative".

A lenti bekezdésekben a nem jóhiszemű felhasználás nem számít felhasználásnak – például ha egy képet csak egy vitalapon használnak egy érv alátámasztására, de szócikkben nem, akkor kizárható.

Használatban van más Wikimédia-projektben

Az már elég, ha egy fájlt a Wikimédia Alapítvány egy vagy több projektjében használnak, még akkor is, ha az a fájl csak egy sablonban van. Egy ilyen fájlt nem lehet letörölni csak azért, mert rossz minőségű.

The uploading of small numbers of images (e.g. of yourself) for use on a personal user page of Commons or another project is allowed as long as that user is or was an active participant on that project.

It should be stressed that Commons does not overrule other projects about what is in scope. If an image is in use on another project (aside from use on talk pages or user pages), that is enough for it to be within scope.

Csak a Commonson használt kép

Egy amúgy ismeretterjesztési szempontból haszontalan kép nem válik automatikusan hasznossá azáltal, ha az a Commons egyik kategóriájában vagy galériájában található, illetve ha az valakinek a szerkesztői lapján van. Szokás szerint azonban feltölthető egy pár kép (pl. saját magadról) a commonsos szerkesztői lapodon való használatra. A Wikimédia Alapítvány projektjeivel vagy eseményeivel kapcsolatos képeket fel lehet tölteni a Commonsra (ilyenek például a szerkesztőtalálkozók fotói).

Használaton kívüli fájl

Egy olyan médiafájl, amely

 • beláthatóan nem hasznos ismeretterjesztési szempontból, és amelyet
 • a fentiek szerint nem használnak engedélyezetten,

az nem tartozik a Wikimédia Commons témájába.

A hangsúly itt a belátható hasznosságon van, akár egy Wikimédia projektről, akár bármilyen más, ismeretterjesztő szempontról is legyen szó. Nem minden kép beláthatóan hasznos ismeretterjesztő célra. Egy kép nem lesz varázslatos módon hasznos egy olyan érv alapján, hogy „az X témájú Wikipédia-szócikkben lehetne majd használni”, csak azért, mert X történetesen a fotó témája.

Példának okáért egy homályos fényképet elvileg lehetne a „Fényképezés gyakori hibái” című szócikkben használni, de ez nem azt jelenti, hogy akkor az összes homályos képet meg kell tartani. Egy barátodról készült, máshol nem használt fényképpel elvileg lehetne a „Portréfényképezés” szócikket illusztrálni, de ettől a Commons még nem fog minden ismeretlenekről készült fényképet megtartani. Egy nem használt pornográf képet ugyanígy lehetne elvileg egy pornográfiáról szóló szócikkben használni, de ez nem azt jelenti, hogy az összes gyenge minőségű pornográf képet meg is kell tartani (lásd még: #Cenzúra).

Excluded from this policy are files in different formats and files which are similar but not exact duplicates in cases where they are needed to keep the file history for legal reasons.

Példák

Ismeretterjesztési szempontból beláthatóan nem hasznos példák:

 • Magánkép-gyűjtemények, például fotók rólad, a házibulidról és barátaidról vagy a nyaralásodról. Az interneten vannak erre a célra sokkal megfelelőbb tárhelyek, például a Flickr. Ezek a magángyűjtemények attól még nem lesznek hasznosak, ha egy commonsos vagy más felhasználói lapon galériákba rendezik őket.
 • Artwork without obvious educational use, including non-educational artwork uploaded to showcase the artist's skills
 • Vandalizmus vagy támadás céljából készített vagy feltöltött fájlok. Ha egy létező jelképet nacionalista, vallási vagy fajgyűlölő céllal készítettek, vagy azzal azonosítják, a jelkép maga még elfogadható lehet a Commonson – még akkor is, ha ezen mások megsértődhetnek. Ha a kép megfelel a Commons témájának és legálisan tárolható (például mert egy gyűlöletkeltő csoportról szóló lapot illusztrál), akkor megmaradhat.
 • Reklám vagy önreklám.
 • Olyan fájlok, amelyek semmi újat nem adnak hozzá a témát már bemutató más képekhez, különösen ha ezek a fájlok rossz minőségűek vagy alacsony felbontásúak.


Megbeszélés

A Commonson számos magas felbontású kép található beazonosított fajtájú madarakról, ezért belátható ismeretterjesztési haszon egy kicsi, homályos, rosszan megkomponált, azonosítatlan és azonosíthatatlan madárról készült fényképből nem származik. Természetesen mindig van hely egy másik, ismeretterjesztési szempontból különböző kép számára, például egy madár olyan viselkedéséről, amelyet eddig a Commons még nem mutatott be – még akkor is, ha az a kép esetleg nem csúcsminőségű.

Időnként számos, egymással ismeretterjesztési szempontból azonos képet tárol a Commons ugyanarról a témáról azért, hogy legyen miből válogatni, de semmi értelme nincsen több tucat vagy akár több száz lényegében egyforma, rossz minőségű, belátható haszon nélküli kép tárolásának.

Új, ismeretterjesztő célra hasznos kivételes minőségű képekre a Commonsnak mindig is szüksége lesz, és az is elképzelhető, hogy az új kép egy régebbi, rosszabb minőségű képet ismeretterjesztési szempontból feleslegessé tesz. A fentebb említettek szerint azonban egy Wikimédia-projektben jóhiszeműen használt kép mindig ismeretterjesztési szempontból kielégítőnek számít, ezért ha a rosszabb minőségű képet már használják, akkor az nem törlendő még akkor sem, ha később az adott témát magasabb minőségben bemutató kép elérhetővé válik a Commonson.

A rossz minőségű képek a témájuktól és a témát bemutató többi képünktől függően lehetnek ismeretterjesztési szempontból hasznosak. Ha a téma ritka vagy nehezen fényképezhető, akkor még egy rossz minőségű képnek is lehet kiemelkedő ismeretterjesztési értéke – különösen ha a Commonson kevés vagy egyáltalán nincs hasonló témájú kép. A gyakran előforduló és könnyen fotózható témákról készült rossz minőségű képeknek azonban nincsen ismeretterjesztési értékük – különösen ha a Commonsban már található azonos vagy jobb minőségű és hasonló témájú kép.

A képminőség csak egy a kép hasznosságát korlátozó szempontok közül; ilyen még az alacsony felbontás vagy egy nehezen eltávolítható vízjel.

PDF és DjVu formátumok

Bár a PDF és DjVu formátumok használata megengedett, csakis indokolt esetben használandók. A formátumválasztásnak meg kell felelnie a Commons céljainak, illetve az összes többi fenti szabálynak.

Egy PDF vagy DjVu formátumú fájl törlésén gondolkodó adminnak el kell döntenie, hogy a formátum mennyire felel meg a Commons céljainak, illetve hogy milyen összefüggésben és miért használják. Egy egyetem által kiadott PDF formátumú disszertáció megfelelő lehet, egy felhasználó által készített, saját kutatást tartalmazó, a Commonst ingyenes tárhelyként használó cikk PDF-je már nem.

Az egy vagy több Wikimédia projektben, például Wikiforrásban és Wikikönyvekben használható fájlt érdemes megtartani. A törléshez annyi nem elég, hogy a fájlt ezen projektek egyikére is fel lehetne tölteni. Minden olyan médiafájl, amely beláthatóan hasznos vagy akár egyetlen Wikimédia-projekt témájának megfelel, a Commonsba is felölthető.

Remember that Wikisource often needs PDF or DjVu files in order to proofread or create source texts: Therefore, scans of suitable editions of notable public domain works are almost always within scope for this reason. That said, remember that editorial decisions involved in preparing a text from several sources may result in a new copyright, so the editions used must be out of copyright themselves.

Megengedhető indokok a PDF és DjVu formátumok használatára

 • A formátumot a nyomtatás kényelmessé tételének érdekében választották.
 • A formátumot a különleges karakterek megtekintésének vagy nyomtatásának érdekében választották (például magas szintű matematikai vagy nyelvészeti dokumentumoknál).
 • A fájl egy másik Wikimédia-projekt témájába tartozna, ha ugyanabban a formátumban oda lenne feltöltve, például:
 • Egy PDF vagy DjVu fájl egy kiadott és lektorált munkáról a Wikiforrás témájába tartozik, ezért a Commons témájába is tartozik. A témába vágó dokumentumokra példa egy kiadó által kiadott könyv (de az önkiadású könyvek nem), a lektorált tudományos munkák, illetve egyetemi disszertációk.
 • A fájl egy történelmi vagy egyéb szempontból lényeges dokumentum beszkennelt változata (például szerzői jogi védelem alá nem tartozó könyvek, beszámolók, újságok stb.)
 • A fájlt ellenőrizhető forrásként felhasználhatja a Wikiforrás vagy a Wikikönyvek.
 • A formátum legalább még egy Wikimédia-projekt számára műszaki jellegű előnyt nyújt.

Nem megfelelő indokok a PDF és DjVu formátumok használatára

 • A formátumot az író vagy a feltöltő vélhetően a származtatott művek elkészítésének megakadályozására vagy nehezítésére választotta. Ez ellenkezik a Commons céljaival. A tartalom ilyen nem megfelelő rögzítésébe beletartozik egy saját kiadású cikk vagy egy saját készítésű kép, amit a szerző PDF-ként töltött fel, hogy másoknak megnehezítse származékos művek készítését.
 • A tartalom gyakorlatilag nyers szöveg; ez nem tekinthető médiafájlnak. Létező, történelmi vagy egyéb szempontból lényeges, szerzői jogi védelem alá nem eső könyvek, beszámolók, újságok stb. beszkennelt másolatai nem számítanak nyers szövegnek – még akkor sem, ha a beszkennelt oldalakon nincsenek képek.
 • A fájl tartalmát más formátumban sem engedné a Commons (például a reklámanyagok formátumtól függetlenül nem tartoznak a Commons témájába).

Második rész: lapok, galériák és kategóriák

Lásd: Commons:Projekt témája/Lapok, galériák és kategóriák.

Néhány szó pár fontos témáról

Cenzúra

Minden olyan anyagot, amelyek a Commons virginiai szerverein való tárolása törvénybe ütközik (beleértve a szerzőijog-sértéeseket), azonnal törölni fognak – még akkor is, ha az a fentebb leírt Commons-céloknak még megfelel. A Commonsban azonban nincsen cenzúra, és teljesen jogszerűen találhatók rajta olyan anyagok, amelyeket az olvasók egy része megkérdőjelezhetőnek vagy támadó jellegűnek találhat. A cenzúra hiánya azt is jelenti, hogy a törvényesen tárolt, a Commons céljainak megfelelő fájlt nem fogják csak azért letörölni, mert nem „gyerekbarát”, vagy mert az sérti egy olvasó morális, vallásos, társadalmi vagy egyéb érzéseit.

A „Commonsban nincsen cenzúra” viszont nem azt jelenti, hogy a Commons céljainak meg nem felelő fájlt ne lehetne törölni. Meztelenséget, illetve férfi és női nemi szerveket bemutató képeket néha nem ismeretterjesztési célból töltenek fel, és ezek a képek sem kivételek a szabály alól. Ha a képek láthatóan rosszabb minőségűek vagy ismeretterjesztési szempontból semmit nem adnak a már meglévő képekhez, elbukhatnak a ismeretterjesztési szempontból beláthatóan hasznosság kérdésében.

Egyensúlyt kell találni az engedélyezett, ismeretterjesztő tartalmú, de egyesek által esetleg támadó jellegűnek talált médiafájlok befogadása között és aközött, hogy ne engedjük a Commons általános célú médiatárhelyként való (a Flickrhez, Photobuckethoz, YouTube-hoz stb. hasonló), a projekt céljait semmibe vevő használatát. A Commons célja az, hogy médiatárként szolgáljon, hasznos, szabad licencű médiatartalom megbízható forrásaként; rendezetten és átfogó lefedettséggel (pontos leírásokkal/információkkal), ismeretterjesztő céllal, mind a Wikimédia-projekteknek, mind egy bárki által elérhető nyilvános szolgáltatásként.

„Semleges nézőpont”

Lásd a Commons:Projekt témája/Semleges nézőpont lapot további információkért a Commons és a Wikipédia közötti különbségekről a semleges nézőponttal és a saját kutatással kapcsolatban.

Lásd még