Commons:OTRS/sl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Uporabniški vmesnik prostovoljca OTRS
Ena od slik, ki so prek OTRS prejele dovoljenje za uporabo

OTRS pomeni odprtokodni sistem zahtevkov. Na Zbirki njegova uporaba v splošnem pomeni, da je bilo prek e-pošte prejeto dovoljenje za prosto uporabo licence in da ga je (ali ga bo) potrdil uporabnik z OTRS-dostopom. V drugih projektih Wikimedije se lahko nanaša tudi na vprašanja javnosti in tiska v različnih jezikih.

»Predložiti kaj OTRS« pomeni poslati e-pismo na naslov permissions-commons@wikimedia.org, kjer ga bo nato pregledal eden od prostovoljcev OTRS.

Da boste našli prostovoljca OTRS, pojdite na stran Category:Commons OTRS volunteers ali uporabite Obvestilni seznam OTRS. OTRS je pogosto v zaostanku, zato lahko odgovor vzame do mesec dni. Če je vaše e-pismo/zahteva v obdelavi že dolgo časa, kontaktirajte katerega od prostovoljcev in ga povprašajte o njem.

OTRS-prostovoljci obravnavajo tudi poročila o kršitvah avtorskih pravic. Pri obdelavi e-pisem je pomoč vedno dobrodošlja. Če bi želeli sodelovati pri obdelavi zahtevkov, uporabite stran m:OTRS/volunteering.

Navedba licence: kdaj kontaktirati OTRS?[edit]

Prejel sem dovoljenje za objavo slike v Zbirki.
Prosimo, pošljite dovoljenje na zgoraj navedeni naslov. Imetnik avtorskih pravic je moral v njem jasno izraziti, da objavlja sliko pod prosto licenco. Da ne bi prihajalo do zmede ali nerazumevanj, vas prosimo, da uporabite eno od e-pisemskih predlog. Dano dovoljenje mora izrecno navajati dovoljenje za objavo pod prosto licenco in ne sme biti le dovoljenje za objavo v Zbirki ali v Wikipediji. Če ste sliko v Zbirko že naložili, sledite navodilom na strani Template:OP.
Sem imetnik avtorskih pravic, moja slika pa je bila že objavljena.
Prosimo, pošljite nam jasno izjavo o objavi svoje slike (s povezavo) pod izrecno navedeno prosto licenco. Za primerne obrazce glejte stran Commons:Email templates.
Sem imetnik avtorskih pravic, moja slika pa je v Zbirki objavljena brez dovoljenja.
Pošljite nam e-pismo (na naslov permissions-commons@wikimedia.org) s kolikor je le mogoče podatki, npr. o tem, kdo ste in kje je bil dokument objavljen.

Kdaj je stik z OTRS nepotreben?[edit]

Sliko sem posnel sam in pred tem še ni bila objavljena.

Preprosto sledite navodilom na strani Commons:Upload/sl.

Nimam dovoljenja za sliko, ki še ni bila objavljena pod prosto licenco

Zbirka sprejema samo slike pod prosto licenco ali v javni lasti.

Sliko sem našel v Flickru, kjer je bila objavljena pod prosto licenco.

Take slike se v Zbirki obravnavajo po posebnem postopku. Prosimo, glejte Commons:Flickr images.

Če niste imetnik avtorskih pravic[edit]

Če sami niste imetnik avtorskih pravic in delo ni v javni lasti ali dostopno pod prosto licenco, ki je skladna z Zbirko, morate kontaktirati imetnika avtorskih pravic:

 1. Preden datoteko naložite v Zbirko, kontaktirajte imetnika avtorskih pravic in ga prosite, da objavi svoje delo pod prosto licenco.
  • Imetnik avtorskih pravic mora izbrati eno od licenc, ki jih sprejema Zbirka. Pri tem je posebej pomembno, da omejitev uporabe na Wikipedijo ali projekte Wikimedie ni sprejemljiva. Za priporočeni odgovor avtorja glejte Commons:Email templates.
 2. Ko prejmete odgovor, se prepričajte, da je licenca, ki jo je navedel imetnik avtorskih pravic, skladna z Zbirko. Če je tako, sliko naložite v Zbirko in jo označite s predlogo {{subst:OP}}, da se doda datirano obvestilo o čakanju na potrditev s strani OTRS.
 3. Potem pošljite e-pismo z jasno avtorjevo izjavo o dovoljenju na naslov permissions-commons@wikimedia.org. Pismo mora vsebovati celoten naslov, predhodno korespondenco z imetnikom avtorskih pravic in povezavo na sliko v Zbirki.
  • Poskrbite, da bosta v njem podatek o izvoru slike (vir) in potrjena licenca (ki mora biti v e-pismu).
 4. Eden od prostovoljcev bo pozneje e-pismo v OTRS preveril, da se prepriča ali je v zvezi z dovoljenjem, ki ga je poslal avtor, vse v redu. Če bo prejeto dovoljenje ustrezalo, bo oznako {{OTRS pending}} zamenjal z oznako {{PermissionOTRS}}.

(Če ste imetnik avtorskih pravic, ki piše zaradi potrditve licence o svojem predhodno objavljenem delu, ki ste ga naložili sami, morate seveda pismo z dovoljenjem poslati sami.)

Izjava o soglasju za vsa vprašanja[edit]

العربية | català | English | español | euskara | فارسی | français | Հայերեն | Bahasa Indonesia | italiano | 日本語 | norsk (bokmål) | norsk (nynorsk) | polski | русский | sicilianu | slovenščina | svenska | українська | اردو | 中文(简体)‎ | 中文(繁體)‎ | 中文(台灣)‎ | +/−
Zaradi številnih dvoumnih odgovorov na vprašanja v zvezi z dovoljenjem za ponovno uporabo slik, besedil in podobonega (kot npr. »Wikipediji dovoljujem uporabo svojih slik«) priporočamo, da v e-pismu uporabite standardno izjavo o privoljenju. Predložite jo v e-pismu, da jo lahko avtor/imetnik avtorskih pravic v svojem odgovoru vrne izpolnjeno. Kadar je treba, spodnji zgled dopolnite s potrebnimi dodatnimi podatki. Upoštevajte, da se »DELO« in »LICENCA« v odgovoru ne smeta pojaviti, saj ju morajo nadomestiti podrobnosti o sliki in licenci. Če povezava na datoteko na spletu ni na razpolago, jo lahko naložite z oznako {{OTRS pending}} in prosite avtorja, da v izjavi o privoljenju uporabi povezavo nanjo.

To besedilo morate spremeniti na treh mestih: spletni naslov (URL) vašega dela (slike/zvoka/videa), licenca ter datum in ime. Poleg tega vas prosimo, da v e-pismu uporabite spletni naslov (URL), ki ga ima slika, za katero želite dovoljenje, v Wikimedijini Zbirki.

To: permissions-sl@wikimedia.org


Na tem mestu izjavljam, da IZBERITE ENO: [sem jaz, (ime),] ALI [je (ime imetnika avtorskih pravic)] avtor in izključni imetnik avtorskih pravic na [TU DOLOČITE DELO - podrobno opišite delo, ki ga želite objaviti, pripnite delo k e-pismu ali navedite spletni naslov (URL) dela, če je dostopno v Spletu]

Strinjam se z objavo dela pod dovoljenjema STANDARDNA IZBIRA; ZA VEČ PODATKOV O VRSTI LICENCE GLEJTE SPODAJ: [objavo tega dela pod prostima licencama "Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0" (unported) in GNU Free Documentation License.]

Zavedam se, da pod pogoji licence in upoštevanja vseh drugih relevantnih zakonov vsakomur dajem pravico do uporabe dela tudi v pridobitni namen in do njegovega spreminjanja v skladu s svojimi potrebami.

Zavedam se, da to privoljenje ni omejeno le na Wikipedijo ali njena sorodna spletišča, ter se lahko pod enakimi pogoji uporablja tudi zunaj Wikipedije in njenih sorodnih spletišč.

Zavedam se, da kljub temu obdržim avtorske pravice in pravico do navedbe mojega avtorstva v skladu z izbrano licenco. Spremembe, ki jih bodo na delu napravili drugi, ne bodo pripisane meni.

Zavedam se, da se prosta licenca nanaša samo na avtorske pravice in si pridržujem pravico ukrepanja proti vsakomur, ki bi to delo uporabil na žaljiv način ali bi z njegovo uporabo kršil pravice osebnosti, pravice na blagovni znamki itd.

Zavedam se, da tega privoljenja ne morem preklicati in da se delo lahko stalno hrani v katerem od projektov Wikimedije ali pa tudi izbriše iz njega.

[IME IN PODATKI O POŠILJATELJU (za zagotovitev preverljivosti istovetnosti)]
[POLOŽAJ POŠILJATELJA (Imetnik avtorskih pravic, direktor, predstavnik itd.)]
[DATUM]

Vrsta licence

V zgornjem zgledu je dana dvojna licenca: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 (licenca Creative Commons Pripis Dovoljenja-Razširjanje pod enakimi pogoji 3.0) in GNU Free Documentation license (Dovoljenje GNU za rabo proste dokumentacije).

Iz našega seznama prostih licenc lahko izberete vsaj eno vrsto licence. Vse licence, ki jih uporabljamo, imajo podoben namen. Licenco morate izrecno določiti: CC-BY-SA version 3.0 ali Creative Commons Attribution-Share-Alike 3.0 je zadosti natančno, medtem ko npr. Licenca Creative Commons, Creative Commons Attribution-ShareAlike ali CC-BY-SA (brez številke različice) ni. Pri slikah uporaba dvojnih licenc ni obvezna.

POMEMBNO: NAVESTI MORATE VRSTO LICENCE, KI JO LAHKO UPORABIMO, SICER TA IZJAVA NE BO VELJAVNA.

E-poštni naslov

E-pisma z dovoljenji pošiljajte naši ekipi za odziv na e-pošto (»OTRS«) na naslov permissions-sl@wikimedia.org.

E-pismo, ki ga boste poslali, mora izvirati iz e-poštnega naslova, ki ga lahko prepoznamo. Če gre npr. za slike z ene od spletnih strani, mora biti vaš e-poštni naslov povezan s spletno stranjo ali naveden na kontaktni strani spletišča. Če objavljate delo, ki na spletu ni dostopno, boste morda morali predložiti dokaz o svoji istovetnosti. Če objavljate delo v imenu imetnika avtorskih pravic boste morda morali predložiti dokaz o pooblastilu za delo v imenu imetnika avtorskih pravic.

Predloge za uporabo na straneh slik[edit]

 • Uporabniki, ki so OTRS poslali pismo, potrditve o njegovi ustreznosti pa še niso prejeli, lahko to označijo s predlogo {{subst:OP}}.
 • Prostovoljci OTRS lahko v primeru, da je bilo dovoljenje prejeto, vendar je potrebno dodatno pojasnilo ali pogovor, uporabijo oznako {{subst:OR|id=številka}}.
 • Prostovoljci OTRS lahko po prejemu in arhiviranju dovoljenja v OTRS uporabijo oznako {{PermissionOTRS|id=številka}}.

Glej tudi[edit]