Commons:OTRS/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
De OTRS-interface
Een afbeelding waarvoor de toestemming is ontvangen via OTRS

De afkorting OTRS staat voor Open-source Ticket Request System en is een softwaresysteem dat gebruikt wordt om e-mails te ontvangen, behandelen en bewaren. Op Commons betekent dit meestal dat toestemming voor vrij gebruik van een afbeelding ontvangen is en is geverifieerd door een gebruiker met OTRS-toegang, of in afwachting is hiervan. Op andere Wikimedia-projecten kan het ook duiden op contact met het publiek of de pers.

"Verificatie via OTRS" betekent het zenden van een mail aan permissions-nl@wikimedia.org en de afhandeling van een vrijwilliger aldaar.

Als u uw toestemming bevestigen moet[edit]

  1. Neemt u, voordat u een bestand naar Commons uploadt, contact op met de rechthebbende en vraag een vrijgave van het werk onder een vrije licentie.
    • De rechthebbende moet een licentie kiezen die is toegestaan op Commons; toestemming voor Wikipedia- of Wikimedia-projecten alleen is onvoldoende. Zie voor een voorbeeld van een verklaring van toestemming hier.
  2. Als u een antwoord ontvangen heeft, controleer of de toestemming die u van de rechthebbende ontvangen heeft voldoet. Vervolgens kunt u het bestand uploaden naar Commons met het sjabloon {{OTRS pending}}.
  3. Stuur de ontvangen e-mail met de expliciete verklaring van toestemming van de rechthebbende door aan permissions-commons@wikimedia.org, inclusief de volledige header, de voorafgaande mailuitwisseling en een link naar de afbeelding op Commons.
    • Voeg ook eventuele informatie over de bron van het bestand toe (bijvoorbeeld een weblink).
  4. Een vrijwilliger zal de mail op OTRS controleren en verifiëren dat de toestemming ook daadwerkelijk door de rechthebbende verstuurd is. Als alles in orde is, zal {{OTRS pending}} vervangen worden door {{PermissionOTRS}}.

Om een OTRS-vrijwilliger te vinden, kijk in Category:Commons OTRS volunteers. Mocht het antwoord op een mail verzonden aan OTRS te lang op zich laten wachten, neem dan contact op met een van deze gebruikers. OTRS-vrijwilligers behandelen ook berichten over auteursrechtschendingen.

Meer hulp bij het afhandelen van toestemmingsmails is altijd welkom: ben je geïnteresseerd in het helpen bij Commons gerelateerd OTRS-werk, kijk dan op m:OTRS/volunteering of neem contact op met guillom.

E-mailsjabloon voor Verklaring van Toestemming[edit]

Wegens het grote aantal voor meer uitleg vatbare antwoorden met betrekking tot toestemming voor gebruik van een mediabestand of tekst, is het aan te raden om aan uw e-mail een gestandaardiseerde verklaring van toestemming toe te voegen (en er naar te verwijzen in de e-mail), die kan worden teruggestuurd door de auteur of rechthebbende in het antwoord. Voeg, voor zover van toepassing, het volgende toe, met de gevraagde informatie ingevuld:

Ik verklaar hierbij dat ik de auteur en/of de enige eigenaar van de exclusieve auteursrechten ben op NAAM-WERK [ voeg link of locatie toe ]

Ik verklaar hierbij dit werk te publiceren onder de vrije licentie KIES-LICENTIE [ kies minstens een van deze vrije licenties ]

Ik verklaar dat ik eenieder het recht geef om het werk te gebruiken in een commercieel product en het te wijzigen naar behoefte.

Ik ben me ervan bewust dat ik altijd de rechten van mijn werk behoud en het recht behoud om met mijn naam vermeld te worden volgens de gekozen licentie.

Ik ben me ervan bewust dat de vrije licentie alleen auteursrechten betreft en behoud mij het recht voor om actie te ondernemen tegen eenieder die met het gebruik andere restricties schendt, zoals handelsmerkrestricties of portretrechten, dan wel gebruik voor smadelijke doeleinden e.d.

Ik ben me ervan bewust dat ik deze verklaring niet in kan trekken, en dat het werk permanent kan worden bewaard op een Wikimedia-project.

DATUM, NAAM VAN RECHTHEBBENDE

Sjablonen voor bestands- of afbeeldingspagina's[edit]

  • Gebruikers die een toestemming hebben gestuurd aan OTRS, maar nog geen bevestiging ontvangen hebben, kunnen gebruik maken van {{OTRS pending}} om anderen duidelijk te maken dat men in afwachting van een reactie is.
  • OTRS-vrijwilligers kunnen {{PermissionOTRS|ticket=URL}} of {{PermissionOTRS-ID|nummer}} gebruiken als de toestemming geaccepteerd en gearchiveerd is in het Wikimedia-OTRS-systeem.

Zie ook[edit]