Commons:Добро дошли

From Wikimedia Commons, the free media repository
(Redirected from Commons:О нама)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 83% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Шта је Викимедијина остава?

Викимедијина Остава је складиште за медијске датотеке где се може наћи слободан медијски садржај који се налази у јавном власништву (визуелни, звучни и видео материјали) који је свима доступан на свом матерњем језику. Служи као заједничко складиште за разне пројекте Викимедијине Фондације, али ви не морате да будете члан ниједног од тих пројеката да бисте могли да их користите. Оставу су створили и одржавају је волонтери, а не плаћени архивисти. Чему служи Остава може се видети на овим страницама.

Викимедијина Остава користи исту вики технологију као и Википедија, и свако може да је уређује. За разлику од датотека које се шаљу на друге пројекте, датотеке које се пошаљу на Оставу могу се користити на страницама било ког Викимедијиног пројекта без потребе да се поново шаље на тај одређени пројекат.

Од свог оснивања, 7. септембра 2004. године, па до 30. новембра 2006, на Викимедијину Оставу послато је милион медијских датотека, а трентно она садржи 103.675.658 датотека и $2 колекција медијских датотека. Више о историји Викимедијине Оставе и самом пројекту можете видети у тексту општег одрицања одговорности, у Википедијином чланку о Остави и на Мети.

За разлику од традиционалних складишта медија, Викимедијина Остава је слободна. Свако може слободно да копира, користи, мења било коју датотеку. Једини услов је да се следе услови које је аутор навео, што обично подразумева навођење аутора и ширење копија и измењених датотека под истом слободном лиценцом. Лиценца сваке појединачне датотеке може се наћи на њеној странци с описом. База података Викимедијине Оставе и текстови у њој лиценцирани су под Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Више информација о коришћењу слободног материјала с Оставе може се наћи на Commons:Коришћење садржаја ван Викимедије и Commons:First steps/Reuse.

Учествујте

Викимедијиној Остави можете допринети најбоље ако радите оно што радите најбоље:

Допринесите својим радом

Ако сте добар фотограф, не оклевајте и дајте нам ваше најбоље фотографије. Ако сте дизајнер, погледајте који су дијаграми и анимације преко потребни. Ако сте добар музичар или филмски/позоришни уметник, објавите овде своје снимке и наступе под слободном лиценцом .

Допринесите својим умећем

Не морате да шаљете само своје слике. има доста другог веома важног посла да се обави:

Допринесите својим временом

Не морате бити ни добар уметник нити добар писац текстова помоћи. Ако сте вешти у организовању ствари и уношењу реда у хаос, заиста би нам добро дошла ваша помоћ!

Tour

Отворите налог

Да бисте могли да шаљете датотеке на Оставу, морате бити пријављени. Налог можете отворити на линку "Пријави се / Отвори налог" који се налази у горњем десном углу, и унесите корисничко име које ћете користити приликом сваког слања датотеке или измене на сликама и текстовима. Уколико желите само да вршите измене на страницама, не морате бити пријављени (иако је боље да се пријавите). Ако сте искористили предности обједињеног налога, онда већ имате отворен налог на Остави.

Упутства за прве кораке

Страница на којој се налазе упутства за прве кораке и најчешће постављана питања могу вам доста помоћи након отварања налога. На њима се објашњава како да прилагодите интерфејс (нпр. језик), како да пошаљете датотеке, као и нека наша основна правила о лиценцирању. Не морате да будете технички експерт да бисте могли да доприносите. Будите одважни, и претпоставите најбољу намеру код других. Ово је wiki — заиста је лако.

Више информација можете наћи на Порталу заједнице. Такође можете поставити питања на Тргу или на IRC-ју #wikimedia-commons webchat.

Датотеке на Викимедијиној Остави организоване су у категорије и галерије. Преглед категорија које ми користимо доступан је на Главној страни.

Put Babel boxes on your user page so others know what languages you can speak and indicate your graphic abilities. All your uploads are stored in your personal gallery. Please sign your name on Talk pages by typing ~~~~. If you're copying files from another project, be sure to use the FileImporter.

Додатне услуге и софтвер

Ако желите да пошаљете велики број слика, програм Commonist вам може бити од помоћи. Ако су вам потребне додатне информације о алатима за прегледање или уређивање наших садржаја, погледајте страницу о софтверу.

Надамо се да ћете уживати овде и да ћете се лепо забављати.

Википедија Википедија
Енциклопедија
Викиновости Викиновости
Отворено новинарство
Викиречник Викиречник
Речник и тесаурус
Викикњиге Викикњиге
Уџбеници и приручници
Викицитат Викицитат
Цитати
Викиврсте Викиврсте
Директоријум врста
Викиверзитет Викиверзитет
Алати за учење
Википутовање Википутовање
Водич за путовање
Викизворник Викизворник
Изворни текстови
Википодаци Википодаци
База знања
Метавики Метавики
Координација
Медијавики Медијавики
Развој вики РС