Commons:Benvingut

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 78% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Què és Wikimedia Commons?

Wikimedia Commons (La Comuna de Wikimedia) és un dipòsit de multimèdia creat i mantingut no per artistes pagats, sinó per voluntaris. El nom "Wikimedia Commons" està format pel nom del projecte principal "Wikimedia", que gestiona tots els projectes de Wikimedia, i del plural del vocable anglés common (en català: comú) ja que el seu contingut és compartit per tots els projectes de Wikimedia, en diversos idiomes i de diverses classes. Commons proveeix, llavors, un dipòsit centralitzat per a fotografies, diagrames, dibuixos animats, música, veu gravada, vídeo, i arxius multimèdia lliures de qualsevol tipus que són útils per a qualsevol projecte de Wikimedia.

Wikimedia Commons utilitza la mateixa tecnologia wiki i per això pot ser fàcilment editat per qualsevol persona directament usant el seu navegador sense requerir un coneixement tecnològic avançat. A diferència d'arxius pujats a altres projectes de Wikimedia, els arxius pujats a Commons poden ser utilitzats en totes les pàgines de tots els projectes de Wikimedia sense que siga necessari pujar-les per separat a cada projecte.

El projecte va ser llançat el 7 de setembre del 2004 i va acumular 100,000 pujades per al 24 de maig del 2005 i actualment té 100.819.635 arxius i $2 galeries (la coma és usada com a separador de milers en aquestes xifres). Més informació detallada sobre el projecte es pot trobar en el seu article a la Viquipèdia i a Meta.

A diferència dels dipòsits multimèdia tradicionals, Commons és lliure. Es permet que qualsevol arxiu s'usi, es copiï, i es modifiqui mentre es citi la font i els autors i mentre allibereu les vostres còpies/millores en el mateix sentit. La base de dades de Commons en sí i els seus texts estan sota la llicència de documentació lliure GNU. Les condicions de llicència de cada arxiu es poden trobar en la pàgina de descripció d'aqueix arxiu. Més informació sobre condicions d'ús...

Participeu

Podeu fer Commons contribuint amb allò que faceu millor:

Contribuïu amb les vostres obres

Si sou bons fotògrafs, dibuixants, músics o artistes de pel·lícules/teatre no dubteu a publicar els vostres treballs d'obres lliures ací. Abans podeu mirar les sol·licitud d'imatges que es demanen per a les Viquipèdies i altres projectes.

Contribuïu amb la vostra habilitat

No cal que pugeu els vostres propis arxius. Hi ha prou treball important en altres àrees:

Contribuïu amb el vostre temps

No cal tan sols que sigueu bons per a crear obres d'art o escriure textos d'ajuda. Si us sentiu com a casa posant ordre al caos, ens convé que ens dónes una mà!

Tour

Registreu-vos

Per a poder pujar arxius a Commons, necessiteu estar registrat. Podeu registrar-vos fent clic a l'enllaç "Log in / create account" del cantó dret superior i posant un nom d'usuari que serà usat a totes les vostres càrregues i edicions en imatges i texts. No obstant, si només voleu editar pàgines no necessiteu estar registrat (encara que s'aconsella).

Tutorial de primers passos

Les pàgines primers passos i PMF us serviran de molt després de registrar-vos. En elles es troba un explicació de com personalitzar la interfície (l'idioma, per exemple), com pujar arxius i sobre la nostra política bàsica de llicències. No necessiteu coneixements tècnics per a col·laborar ací. Sigueu valents col·laborant ací i presumiu bona fe de les intencions d'altres. Açò és un wiki - és molt fàcil.

Més informació està disponible en el Portal comunitari. Pots fer preguntes a La Taverna, al taulell de consultes o pel canal IRC #wikimedia-commons webchat.

Els arxius a Commons estan organitzats en categories i galeries. Un resum de les categories existents està en la Pàgina principal.

Put Babel boxes on your user page so others know what languages you can speak and indicate your graphic abilities. All your uploads are stored in your personal gallery. Please sign your name on Talk pages by typing ~~~~. If you're copying files from another project, be sure to use the FileImporter.

Programari i serveis addicionals

No obstant, si encara penseu que és un procés massa complicat o si voleu pujar una quantitat gran de les vostres obres, el programa Commonist us serà d'ajuda. Si necessiteu informació específica sobre eines per a veure o editar el nostre contingut vegeu, si us plau, la pàgina sobre programari.

Esperem que us divertiu i que gaudiu de Commons.

Viquipèdia Viquipèdia
Enciclopèdia
Viquinotícies Viquinotícies
Notícies
Viccionari Viccionari
Diccionari i tesaurus
Viquillibres Viquillibres
Llibres i manuals
Viquidites Viquidites
Dites i citacions
Viquiespècies Viquiespècies
Directori d'espècies
Viquiversitat Viquiversitat
Aprenentatge
Viquitexts Viquitexts
Documents
Wikidata Wikidata
Base de dades de coneixement
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coordinació
MediaWiki MediaWiki
Programari Wiki