Commons:Dobro došli

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Šta je Vikimedijina ostava?[edit]

Vikimedijina Ostava je skladište za medijske datoteke gde se može naći slobodan medijski sadržaj koji se nalazi u javnom vlasništvu (vizuelni, zvučni i video materijali) koji je svima dostupan na svom maternjem jeziku. Služi kao zajedničko skladište za razne projekte Vikimedijine Fondacije, ali vi ne morate da budete član nijednog od tih projekata da biste mogli da ih koristite. Ostavu su stvorili i održavaju je volonteri, a ne plaćeni arhivisti. Čemu služi Ostava može se videti na ovim stranicama.

Vikimedijina Ostava koristi istu viki tehnologiju kao i Vikipedija, i svako može da je uređuje. Za razliku od datoteka koje se šalju na druge projekte, datoteke koje se pošalju na Ostavu mogu se koristiti na stranicama bilo kog Vikimedijinog projekta bez potrebe da se ponovo šalje na taj određeni projekat.

Od svog osnivanja, 7. septembra 2004. godine, pa do 30. novembra 2006, na Vikimedijinu Ostavu poslato je milion medijskih datoteka, a trentno ona sadrži 82,978,376 datoteka i 81,042,532 kolekcija medijskih datoteka. Više o istoriji Vikimedijine Ostave i samom projektu možete videti u tekstu opšteg odricanja odgovornosti, u Vikipedijinom članku o Ostavi i na Meti.

Za razliku od tradicionalnih skladišta medija, Vikimedijina Ostava je slobodna. Svako može slobodno da kopira, koristi, menja bilo koju datoteku. Jedini uslov je da se slede uslovi koje je autor naveo, što obično podrazumeva navođenje autora i širenje kopija i izmenjenih datoteka pod istom slobodnom licencom. Licenca svake pojedinačne datoteke može se naći na njenoj stranci s opisom. Baza podataka Vikimedijine Ostave i tekstovi u njoj licencirani su pod Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Više informacija o korišćenju slobodnog materijala s Ostave može se naći na Commons:Reusing content outside Wikimedia i Commons:First steps/Reuse.


Učestvujte

Vikimedijinoj Ostavi možete doprineti najbolje ako radite ono što radite najbolje:

Doprinesite svojim radom[edit]

Ako ste dobar fotograf, ne oklevajte i dajte nam vaše najbolje fotografije. Ako ste dizajner, pogledajte koji su dijagrami i animacije preko potrebni. Ako ste dobar muzičar ili filmski/pozorišni umetnik, objavite ovde svoje snimke i nastupe pod slobodnom licencom .

Doprinesite svojim umećem[edit]

Ne morate da šaljete samo svoje slike. ima dosta drugog veoma važnog posla da se obavi:

Doprinesite svojim vremenom[edit]

Ne morate biti ni dobar umetnik niti dobar pisac tekstova pomoći. Ako ste vešti u organizovanju stvari i unošenju reda u haos, zaista bi nam dobro došla vaša pomoć!

Otvorite nalog

Da biste mogli da šaljete datoteke na Ostavu, morate biti prijavljeni. Nalog možete otvoriti na linku "Prijavi se / Otvori nalog" koji se nalazi u gornjem desnom uglu, i unesite korisničko ime koje ćete koristiti prilikom svakog slanja datoteke ili izmene na slikama i tekstovima. Ukoliko želite samo da vršite izmene na stranicama, ne morate biti prijavljeni (iako je bolje da se prijavite). Ako ste iskoristili prednosti objedinjenog naloga, onda već imate otvoren nalog na Ostavi.

Uputstva za prve korake

Stranica na kojoj se nalaze uputstva za prve korake i najčešće postavljana pitanja mogu vam dosta pomoći nakon otvaranja naloga. Na njima se objašnjava kako da prilagodite interfejs (npr. jezik), kako da pošaljete datoteke, kao i neka naša osnovna pravila o licenciranju. Ne morate da budete tehnički ekspert da biste mogli da doprinosite. Budite odvažni, i pretpostavite najbolju nameru kod drugih. Ovo je wiki — zaista je lako.

Više informacija možete naći na Portalu zajednice. Takođe možete postaviti pitanja na Trgu ili na IRC-ju #wikimedia-commons.

Datoteke na Vikimedijinoj Ostavi organizovane su u kategorije i galerije. Pregled kategorija koje mi koristimo dostupan je na Glavnoj strani.

Dodatne usluge i softver

Ako želite da pošaljete veliki broj slika, program Commonist vam može biti od pomoći. Ako su vam potrebne dodatne informacije o alatima za pregledanje ili uređivanje naših sadržaja, pogledajte stranicu o softveru.

Nadamo se da ćete uživati ovde i da ćete se lepo zabavljati.