Commons:Dobrodošlica

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search

Što je Wikimedijin Zajednički poslužitelj?[edit]

Wikimedijin Zajednički poslužitelj (Wikimedia Commons) je skladište datoteka koje omogućava da sadržaj u javnom vlasništvu i slobodnolicencirani obrazovni sadržaj (slike, zvukovi i video zapisi) bude dostupan svima. To je zapravo repozitorij za različite projekte Wikimedia Foundationa, s tim da ne morate biti član niti jednog da biste koristili datoteke postavljene ovdje. Stvorili su ga i održavaju ga volonteri. Ciljeve ovog projekta možete pročitati na ovim stranicama.

Zajednički poslužitelj koristi istu wiki-tehnologiju kao i Wikipedija i svatko ga može uređivati. Za razliku od postavljanja na drugim projektima, datoteke postavljene na Zajednički poslužitelj mogu se koristiti na stranicama svih Wikimedijinih projekata bez potrebe za postavljenjem na njima.

Od početka rada, 7. rujna 2004., Zajednički poslužitelj dosegnuo je 1,000.000 postavljenih datoteka 30. studenoga 2006. a trenutačno sadrži 37,337,895 datoteka i 124,529 kolekcija medijskih datoteka. Više informacija o samom projektu Zajedničkog poslužitelja možete naći na stranicama općeg odricanja od odgovornosti, na Wikipedijinoj stranici o Zajedničkom poslužitelju te na stranici na Meti.

Za razliku od drugih repozitorija, Zajednički poslužitelj je slobodan. Svatko može slobodno kopirati, koristiti i mijenjati bilo koje datoteke sve dok navodi izvor i autora i objavljuje dalje pod istom licencijom. Baza Zajedničkog poslužitelja i tekstovi na njoj su licencirani pod licencijom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0. Licencija svake posebne datoteke može se naći na njezinoj opisnoj stranici. Više informacija o ponovnom korištenju možete naći na Commons:Reusing content outside Wikimedia i Commons:First steps/Reuse.

Sudjelujte

Možete poboljšati Zajednički poslužitelj na način da radite ono što radite najbolje.

Doprinosite radom[edit]

Ako ste dobar fotograf, nemojte oklijevati doprinositi vrijednim slikama. Ako ste dobar dizajner, pogledajte koji nam dijagrami i animacije prijeko nedostaju. Ako ste dobar glazbenik ili filmski ili kazališni umjetnik, nemojte se ustručavati objaviti snimke Vaših nastupa pod slobodnom licencijom.

Doprinosite vještinama[edit]

Ne morate nužno postavljati svoje datoteke. Dosta je važnog posla oko održavanja:

Doprinosite vremenom[edit]

Ne morate biti ni dobar umjetnik ni dobar pisac tekstova. Ako ste sposobni napraviti red od kaosa, onda bi nam Vaša pomoć dobro došla!

Otvorite suradnički račun

Da biste bili u mogućnosti postavljati datoteke na Zajednički poslužitelj, trebate biti prijavljeni. Možete se registrirati na poveznicu "Prijavi se / otvori novi suradnički račun" u gornjem desnom kutu i unijeti suradničko ime koje ćete koristiti prilikom postavljanja Vaših datoteka ili uređivanja slika i tekstova. Ako samo želite uređivati tekstove, ne morate biti prijavljeni, iako to snažno podupiremo. Ako ste napravili središnju prijavu, onda ste već prijavljeni ovdje.

Uputstvo za početnike

Nakon registracije, od velike pomoći će vam biti pomoć za početnike te ČPP. Tu ćete naći objašnjenja kako prilagoditi sučelje (npr. jezik), kako postaviti datoteke te osnove licenciranja. Ne morate imati tehničko predznanje. Budite odvažni doprinoseći i pretpostavite dobru namjeru drugih. Ovo je wiki - stvarno je jednostavan.

Više informacija je dostupno na portalu zajednice. Pitanja možete postaviti u kafiću ili na kanalu IRC-a #wikimedia-commons.

Datoteke na Zajedničkom poslužitelju su organizirane po kategorijama i galerijama. Pregled kategorija u upotrebi dostupan je na glavnoj stranici.

Ostale usluge i softver

Ako želite postaviti veliki broj slika, koristite program Commonist. Ako trebate dodatne informacije o alatima za pregled ili uređivanje sadržaja, pogledajte stranicu o softveru.

Nadamo se da će te uživati ovdje i dobro se zabaviti.