Commons:Normes sobre drets d'autor per tema

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright rules by subject matter and the translation is 95% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright rules by subject matter and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Dreceres: COM:CB • COM:CSM

Aquesta pàgina reuneix diversos temes i té com a objectiu respondre a la pregunta "Les lleis de drets d'autor permeten la càrrega d'imatges de [...]?".

És OK pujar:

 • Fotos que heu fet vós mateix de temes sense drets d'autor com ara vistes, natura i persones.
 • Fotos que heu fet vós, o que heu escanejat o fotocat d'objectes o dissenys els drets d'autor dels quals han expirat (normalment 70 anys després de la mort de l'autor, però consulteu Normes sobre drets d'autor per territori per obtenir una llista país per país).
 • Simples exploracions mecàniques o fotocòpies, fetes per algú altre, d'un objecte o disseny prou vell per a ser de domini públic (normalment 70 anys després de la mort de l'autor, però vegeu Normes sobre drets d'autor per territori per obtenir una llista país per país). Per a les exploracions d'imatges antigues que poden haver estat millorades, vegeu Commons:Quan utilitzar l'etiqueta PD-scan.
 • Fotos que heu fet vós o algú altre, que siguin reproduccions fidels d'obres d'art 2D de domini públic. Vegeu Commons:Quan utilitzar l'etiqueta PD-Art.

(Note that other Commons policies and guidelines, covering issues such as scope and personality rights, still apply.)

Es poden permetre o no altres temes; vegeu els encapçalaments de Commons:Normes sobre drets d'autor per tema. Si voleu respondre a la pregunta "Puc penjar fotografies/imatges de ...?", Consulteu la secció de Commons:Normes sobre drets d'autor per tema en les imatges d'Internet. Vegeu també: Commons:Llindar d'originalitat.

Publicitat

 Not OK: Regla general.

Aquest anunci de calculadores de 1973 no tenia cap avís de drets d'autor i és de domini públic.

OK: Excepcions: als Estats Units, els anuncis publicats en treballs col·lectius (revistes i diaris) no estan coberts per l'avís de drets d'autor de tota l'obra col·lectiva. (Vegeu la circular 3 de l'Oficina de drets d'autor dels EUA, "Avís de drets d'autor", pàgina 3, "Contribucions a obres col·lectives"). Això es deu al fet que el mateix anunci es publicarà sovint en moltes publicacions. (Vegeu el títol 17 del codi dels EUA, capítol 4.) Tingueu en compte que aquesta regla no s'aplica als anuncis els drets d'autor dels quals pertanyen a l'editor de l'obra col·lectiva, com ara els anuncis d'una altra subscripció a una revista. Tampoc no s'aplica als anuncis publicats per primera vegada fora dels Estats Units.

Les obres publicades als Estats Units sense un avís de drets d'autor vàlid abans del 1978 van passar automàticament al domini públic. Per tant, els anuncis de revistes i diaris publicats als Estats Units abans del 1978 sense cap avís de drets d'autor separats es poden penjar a Commons amb una etiqueta {{PD-US-no-notice}}. Els anuncis publicats des del 1978, però abans del març del 1989, també es poden penjar com a {{PD-US-1978-89}} si no tenen cap avís de drets d'autor separat i si els seus drets d'autor no es van registrar a l'Oficina dels drets d'autor dels Estats Units en un termini de cinc anys després de la publicació. (Per a les obres dels Estats Units publicades des del març de 1989, ja no s'ha requerit un avís sobre drets d'autor per protegir-lo).

El millor és evitar anuncis que incloguin obres d'art notables que podrien haver estat coberts per drets d'autor; hi ha hagut casos en què les empreses publicaven anuncis amb imatges que no posseïen. Els anuncis publicats als Estats Units que tinguin una senzilla fotografia d'un producte, com ara una rentadora dels anys 50, seran una bona il·lustració per als electrodomèstics primerencs i és molt poc probable que estiguin afectats pels drets d'autor.

Caràtules d’àlbums

 Not OK: Les portades dels àlbums (LP, CD, DVD, cassets de vídeo, etc.) gairebé sempre porten dissenys protegits per drets d'autor i normalment no es poden penjar fotografies a Commons. El fet de ser el propietari físic d'un àlbum no significa que tingueu autorització per reproduir el disseny de la portada penjant-ne una còpia aquí. Tingueu en compte que no hi ha un "ús raonable" a Commons, ja que només disposem de suports gratuïts.

OK: Excepcions: portades antigues, portades de domini públic i disseny molt senzill.

Antiguitats

OK: Alguns països (com Mèxic, Itàlia, Grècia o Egipte) tenen lleis que els permeten controlar la publicació de fotografies de jaciments arqueològics protegits o d'elements patrimonials. Aquests són ignorats a Commons, ja que es consideren restriccions sense drets d'autor.

Arquitectura

Art (còpies d')

Aquesta imatge necessita el permís del fotògraf, tot i que mostra una escultura que per si mateixa és de domini públic. Aquí, s'ha utilitzat la llicència {{self|cc-by-sa-2.5}}.

Art 2D (pintures, p. ex.)

Si l'obra original es manté amb drets d'autor, gairebé sempre es necessita una llicència de l'artista. La mera propietat física d'una obra d'art original, com ara una pintura, no confereix la propietat dels drets d'autor: això queda a l'artista.

Hi ha algunes situacions rares en què és possible que no sigui necessària la llicència d'artista:

Si l'obra original és prou vella per ser de domini públic, és acceptable penjar un escanejat o una fotocòpia (de qualsevol font) o una fotografia que hàgiu fet vosaltres mateixos. Una còpia fotogràfica fidel d'una obra d'art 2D de domini públic com una pintura sempre es pot penjar a Commons, fins i tot si la fotografia ha estat presa per algú altre i fins i tot si no s'ha proporcionat cap llicència de fotògraf: vegeu Commons:Quan utilitzar l'etiqueta PD-Art

Art 3D (escultures, p. ex.)

Si l'obra original es manté amb drets d'autor, gairebé sempre es necessita una llicència de l'artista. La mera propietat física d'una obra d'art original, com ara una escultura, no confereix la propietat dels drets d'autor: això queda a l'artista. En alguns països es pot fotografiar una obra d'art 3D que es troba permanentment en un lloc públic i carregar la imatge sense el permís de l'artista: Vegeu Commons:Llibertat de panorama. Si l'art gràfic en 3D és prou vell per ser de domini públic, podeu penjar una fotografia que hàgiu fet vosaltres mateixos. Si la fotografia la va fer una altra persona, necessiteu el permís del fotògraf, ja que la fotografia està protegida per drets d'autor, tot i representar un art que no ho és.

Escultures de cera

 Not OK: Les escultures de cera o les figures de cera solen tenir drets d'autor i no es troben permanentment en un lloc públic. Vegeu Category:Wax figure deletion requests.

Bitllets

Jocs de taula

 Not OK

Una imatge permesa. Aquest tauler alemany té un disseny substancialment similar al de Monopoly original, ara sense drets d'autor.

Els jocs de taula solen tenir un disseny amb drets d'autor i les fotografies destinades a il·lustrar el tauler de joc i/o la caixa no són normalment acceptables. És possible que es permetin fotografies d'un joc en curs sempre que els elements dels drets d'autor siguin accessoris i de minimis per a la imatge general, però és poc probable que sigui el cas si es mostra clarament el disseny complet del tauler o de la caixa. El disseny que es mostra no esdevé automàticament incidental perquè hi ha alguns jugadors al quadre juntament amb el tauler.

OK: Excepcions: es permeten jocs de taula antics com el backgammon, els escacs i el go a menys que el tauler incorpori algun disseny artístic original. El Monopoly també és un cas especial: el tauler de Monopoly "original" ja no té drets d'autor: es va publicar en una sol·licitud de patent dels EUA el 1935: vegeu w:Image:DarrowPage1.png. Es poden mostrar conjunts estàndard moderns sempre que tinguin un disseny substancialment idèntic a l'original. No es permeten conjunts amb nous elements de disseny significatius, com ara Monopoly Junior, ja que els nous elements de disseny tindran dret a un nou dret d'autor.

Cobertes de llibres

Shortcut
Un exemple de portada senzilla de llibre
Un exemple de portada senzilla de llibre
Un exemple de portada il·lustrada amb una pintura de domini públic
Un exemple de portada il·lustrada amb pintura de domini públic

Les portades de llibres, tret que siguin molt antigues (vegeu Commons:Sobre les llicències: Material de domini públic), normalment porten dissenys protegits per drets d'autor i normalment no es poden penjar fotografies a Commons. El fet de ser el propietari físic d'un llibre no significa que tingueu autorització per reproduir el disseny de la portada penjant-ne una còpia aquí. Una rara excepció a aquesta regla seria una portada de llibre prou senzilla per no excedir el llindar d'originalitat.

Edificis

Normalment, es permeten fotografies d'edificis si l'edifici és prou vell com per ser de domini públic (en molts països, on l'arquitecte porta almenys 70 anys mort). Es poden restringir les fotografies d'edificis més recents a causa dels drets d'autor de l'arquitecte, tot i que alguns països tenen excepcions que permeten fer fotografies de qualsevol edifici en un lloc públic. Vegeu Commons:Llibertat de panorama. Els edificis construïts abans de l'1 de desembre de 1990 no estan protegits per drets d'autor als Estats Units.

Caràtules de CD

Personatges de llibres i pel·lícules

Vegeu també:

Xecs

Vegeu Commons:Xec.

Vestits

OK: Normalment s'accepten imatges que il·lustrin estils de roba o articles de roba. La propietat intel·lectual de la moda varia segons el país. Per exemple, als Estats Units, la moda no està protegida per drets d'autor,[1] mentre que a França sí.[2] (Vegeu Star Athletica, LLC v. Varsity Brands, Inc. per obtenir més informació sobre la legislació dels Estats Units.) En qualsevol cas, s'ha de procurar no infringir els drets d'autor de cap disseny imprès o teixit que pugui aparèixer a la superfície de la roba. Per tant, per exemple, no podeu penjar imatges de samarretes o gorres que mostrin un personatge de dibuixos animats amb drets d'autor; vegeu Còmics i figures d’acció.

Veu també:

Escuts d'armes

Hauríeu de suposar que un escut dibuixat per algú altre està protegit per drets d'autor tret que pugueu demostrar el contrari. Fins i tot si els elements que componen les armes s'utilitzen des de fa centenars d'anys, cada realització específica pot tenir una originalitat suficient per atreure la protecció dels drets d'autor. Per tant, no es poden penjar còpies directes d'aquestes realitzacions específiques, fins i tot si us heu pres la molèstia de traçar o fins i tot tornar a dibuixar el disseny vosaltres mateixos.

Tanmateix, si podeu establir que la realització específica que voleu utilitzar és prou antiga per no tenir drets d'autor, no es pot penjar. També és acceptable si podeu establir que la realització específica es diferencia d'una realització de domini públic antiga només per detalls immaterials que no són prou creatius per generar uns nous drets d'autor.

Vegeu també Commons:Coats of arms i Copyright on emblems.

Per obtenir un debat legal rellevant des de la perspectiva dels EUA, vegeu Wikilegal/Flags and logos from international organizations.

Monedes

Collages

Còmics i figures d’acció

 Not OK: No es permeten fotografies, dibuixos, pintures ni cap altra còpia/obra derivada (sempre que l'original no sigui de domini públic o de llicència lliure). No es permeten imatges d'articles derivats de figures amb drets d'autor, com nines, figures d'acció, samarretes, bosses impreses, cendrers, etc.

Fotografia d'un concert

OK: Es creu que les fotografies que us heu fet als concerts són acceptables. Creiem que aquestes fotografies no estan cobertes pels drets relacionats (veinatge) dels artistes (vegeu aquest debat). Tot i això: idealment, podríeu presentar un permís explícit per part de l'intèrpret per fer i publicar fotos. Compte amb les fotos de concerts que mostren una escenografia artística: aquestes fotos no són acceptables, ja que poden infringir els drets d'autor del dissenyador. Tanmateix, els primers plans dels artistes interpretatius serien acceptables. D'altra banda, heu de tenir en compte que la càrrega de fotografies de concerts, en aquest cas, pot infringir les condicions que heu acordat en comprar l'entrada o com a condició de l'entrada.

Disfresses i cosplay

Determinar si una fotografia d'un vestuari o d'un cosplayer és una infracció dels drets d'autor és complex. Alguns punts consensuats:

 • Independentment de l'estat dels drets d'autor del vestit representat, la fotografia també ha d'haver estat publicada sota una llicència lliure pel titular dels drets d'autor (normalment el fotògraf).
 • Si el vestit és un disseny completament original (no es basa en cap disseny de personatge existent) i el dissenyador l'ha llançat sota una llicència lliure, es permet. (De moment no hi ha cap etiqueta per a això).
 • Si el vestuari és una representació precisa d'un personatge el disseny del qual es publica amb una llicència lliure o de domini públic, es permet.
 • Si el vestuari és una representació original o modificada d'un personatge el disseny del qual es publica amb una llicència lliure o de domini públic i el dissenyador de vestuari també ha publicat el seu disseny amb una llicència lliure, es permet.
 • Si el vestuari és purament utilitari i no té trets gràfics distints o originals (per exemple, si es tracta del tipus de roba que una persona normal podria portar al carrer o al lloc de treball), es permet. Mireu a Vestits mes amunt.
 • Si la disfressa no és el focus central de la imatge, sinó només una característica incidental o una de les moltes disfresses, és probable que es consideri de minimis.

El 2011, la Fundació Wikimedia emetre la següent declaració sobre vestuari, destinada a suplantar els consells anteriors donats per Mike Godwin:

"Aquest és un tema complex i difícil, que al final es redueix a la decisió de col·laboradors individuals. Tot i que no podem oferir assessorament legal en casos particulars, podem oferir aquestes reflexions generals. En resum, tant les disfresses com les màscares tenen drets d'autor. A més, , publicar imatges de disfresses o màscares que tinguin ells mateixos drets d'autor o que representin personatges que tinguin drets d'autor podrien qualificar-se d'infracció dels drets d'autor (subjecte a una anàlisi d'"ús raonable").
La decisió política de 1991 sobre disfresses i màscares de l'Oficina de Drets d'Autor sembla que encara és vigent i, tot i que només és d'assessorament, és una bona indicació d'on tendeixen a caure els tribunals sobre aquesta qüestió. Diu que les màscares són definitivament protegibles per drets d'autor i que les disfresses poden estar protegides per drets d'autor en determinades circumstàncies (o almenys certes característiques del vestit poden estar protegides per drets d'autor), subjecte a una anàlisi legal complicada per determinar si els aspectes estètics del vestit són "separables" a partir del paper del vestit com a article de roba (els aspectes utilitaris). Es pot trobar informació sobre la prova de separabilitat a [1].
La prova de separabilitat és un lamentable exemple d'on la legislació nord-americana pot resultar bastant confusa, ja que el resultat pot diferir d'un tribunal a un altre. Tanmateix, l'important que hem de tenir en compte és que si algú obté drets d'autor per al personatge que es representa amb la disfressa o obté drets d'autor per a la disfressa o la màscara, ens pot enviar un avís de retirada de la DMCA per qualsevol fotografia d'una disfressa o màscara que representi aquest personatge (ja que es podria considerar una obra derivada), i la persona que va publicar la imatge també podria ser responsable de la infracció dels drets d'autor. Això és similar a l'exemple de "Figura d'acció de Mickey Mouse" a Commons:Obres derivades, que demostra que reproduir una obra 3D amb drets d'autor en 2D (o viceversa) no és suficient per escapar de la responsabilitat.
La prova de separabilitat és legalment complexa i, com que només es realitza una vegada que un assumpte passa als tribunals, el resultat és incert. El mateix passa amb la defensa d'"ús raonable", que sovint es considera una defensa perillosa i costosa en la qual es pot confiar. L'enfocament més segur és suposar que si un vestuari representa un personatge amb drets d'autor o si el vestit és produït per una empresa que probablement l'hagi posat sota drets d'autor, publicar fotografies d'aquest pot acabar en un avís de retirada de la DMCA, i una possible responsabilitat envers la persona que l'ha publicat.
--Equip legal de la Fundació Wikimedia"

Tanmateix, la comunitat no ha acceptat aquesta visió estricta, en part a la llum d'Ets-Hokin v. Skyy Spirits, en què es tenia una fotografia d'una ampolla que no era derivada de l'etiqueta de l'ampolla. El consens actual és que són acceptables els "fitxers que només mostren a la gent fent cosplay". [3]

Vegeu també {{Costume}}, Category:With costume i Category:Costume deletion requests

Cobertes

Monedes

Dibuixos basats en fotografies

Les fotografies poden tenir drets d'autor. Un dibuix fet a partir d'una fotografia amb drets d'autor és una obra derivada; aquest dibuix només es pot publicar si el propietari dels drets d'autor de la fotografia n'ha donat el seu consentiment expressament. L'artista del dibuix també té drets d'autor sobre tots els aspectes originals del seu dibuix. Si la foto base és de domini públic, només cal tenir en compte els drets d'autor de l'artista del dibuix. Si voleu penjar un dibuix fet per algú basat en una foto amb drets d'autor, necessiteu el consentiment del fotògraf i de l'artista. Si heu fet un dibuix basat en una foto amb drets d'autor, necessiteu el permís del fotògraf abans de penjar el dibuix aquí.

Els dibuixos basats en diverses fotos són obres derivades de totes elles, i caldria el permís dels autors de totes les fotos amb drets d'autor. Tanmateix, vegeu Commons:Deletion requests/File:KGerstein.jpg: el dibuix es pot inspirar en les fotos o en les fotos utilitzades per conèixer la semblança del tema sense que el dibuix sigui una obra derivada. El mateix també s'aplica a les pintures realitzades després de fotografies o als dibuixos i pintures basades en altres dibuixos o pintures, i fins i tot als dibuixos o pintures realitzades directament després d'una escultura en 3D: totes són obres derivades i, en tots els casos, els drets d'autor de l'original subjacent s’han de tenir en compte. També s'aplica als collages. Vegeu també Art (còpies d').

Gravats

Els gravats són obres originals i estan subjectes a drets d'autor. Si es fa un gravat després d'una obra preexistent, el gravat és una obra derivada. Si és així, no només cal tenir en compte els drets d'autor del gravador, sinó també els del creador de l'obra subjacent. Un gravador pot obtenir drets d'autor fins i tot si produeix un gravat d'un original de domini públic.[2] Les decisions preses per un gravador sobre on col·locar exactament les seves línies gravades, com espaiar-les, etc. són suficients perquè un gravat passi el llindar de l'originalitat. Això també s'aplica als aiguaforts o xilografies.

Al Regne Unit, els gravats tenen drets d'autor des del 1734, quan es va aprovar la Engravings Copyright Act (8 Geo. 2 c. 13) (modificada el 1767 per cobrir també els gravats fets després d'obres preexistents). Als Estats Units, Burrow-Giles Lithographic Co. v. Sarony (111 US 53 (1884)) va afirmar que quan la llei va dir que s'aplicava a "mapes, cartes i escrits", el terme "escrits" subsumia "totes les formes d'escriptura, impressió, enregistrament, gravat, etc. ... ". Alfred Bell & Co. v. Catalda Fine Arts, Inc. (191 F.2d 99 (2d Cir. 1951)) va confirmar els drets d'autor sobre les reproduccions de mezzotinta de pintures que eren de domini públic.

Fan art

Es pot acceptar un fan art sigui útil per a l'educació a Commons sempre que no s'hagi copiat de cap element creatiu d'una obra original amb drets d'autor, com ara pel·lícules, programes de televisió, còmics o jocs d'ordinador. Per obtenir més detalls, consulteu Commons:Fan art.

Mostra de focs artificials

OK: D'acord amb el Conveni de Berna, una obra només es pot protegir amb drets d'autor quan està escrita o gravada en un suport fix. Atès que un castell de focs artificials en acció que no està tan enregistrada, no atreu en si mateix protecció, i es poden fotografiar lliurement (però no necessàriament filmar-les). La fotografia atraurà la protecció com a obra fotogràfica original, amb els drets d'autor que normalment són propietat del fotògraf. Per tant, si heu fet aquesta fotografia vosaltres mateixos, podeu penjar-la lliurement.

Banderes

Folklore i tradició

L'element tridimensional representat no és apte per als drets d'autor

OK: Regla general A la majoria de països, com Alemanya, les obres de folklore i les obres tradicionals no estan cobertes per drets d'autor sempre que no superin el llindar d'originalitat. (citation needed)

 Not OK: Excepcions: En alguns països, com Malawi, les obres de folklore estan protegides pel govern a perpetuïtat i, per tant, mai no són de domini públic.

Fonts (tipus de lletra)

Menjar

OK: En la majoria dels casos, la presentació d'aliments com a tals no està protegida per drets d'autor. No obstant això, el consens sobre Commons ha trobat generalment que les presentacions artístiques, incloses escultures basades en aliments i decoracions de pastissos, malgrat la seva impermanència inherent, poden tenir drets d'autor si són prou originals. (Vegeu, per exemple, Commons:Deletion requests/Images in Category:Butter sculptures sobre Escultures de mantega.)

Jardins

A diferència dels entorns naturals, que no es poden protegir amb drets d'autor perquè no tenen creativitat humana, els jardins vius de vegades es poden protegir amb drets d'autor, segons la jurisdicció. En alguns països, com els Estats Units, els jardins vius no han estat protegits per drets d'autor ([3]), mentre que a Alemanya estan protegits per drets d'autor ([4]).

Grafits

Els grafits són essencialment murals que han estat pintats il·legalment. Des de fa temps es permeten fotografies de pintades a Commons. Com a obres artístiques, els drets d'autor sobre els graffiti pertanyen teòricament a l'artista original. No obstant això, en molts casos l'artista és desconegut, la prova de l'autoria de l'art és problemàtica i, segons alguns, l'artista tindria dificultats per fer complir els seus drets d'autor, ja que això requeriria que un tribunal confirmés la validesa d'un acte il·legal com a base per danys i perjudicis contra un tercer.

Els grafits poden ser de domini públic si es pinten sense avís de drets d'autor als Estats Units abans del 1978 (utilitzeu {{PD-US-no notice}}). (Un exemple de grafit PD.) Es poden permetre reproduccions en algunes nacions que tinguin llibertat de panorama per a obres en 2D, incloses Alemanya, Croàcia, Cuba, Egipte, Sèrbia i la República Txeca. Per a la resta d'obres, utilitzeu l'etiqueta {{Non-free graffiti}}.

Per obtenir obres d’art pintades legalment, vegeu Murals.

Base jurídica i enllaços a debats rellevants

Objectes domèstics

Imatges procedents d’Internet

La gran majoria de les imatges que es troben a Internet estan protegides per drets d'autor i ✘ no es poden penjar. El fet que s'hagi publicat una imatge en un lloc web accessible públicament no us dóna permís implícit per tornar-la a utilitzar ni per penjar-la aquí. Molts llocs web guarden silenci sobre qüestions de drets d'autor, però les imatges d'aquests llocs són tan fora de límit com les que es mostren en llocs que expliquen explícitament "Copyright, tots els drets reservats". Per defecte, les obres tenen drets d'autor en la majorias de països a causa del seu acord amb la Convenció de Berna; no cal un avís de drets d'autor ni un signe ©.

Alguns llocs específics s'enumeren a Recursos d'imatges de domini públic, Fonts problemàtiques i Fonts no acceptables.

Imatges de domini públic

Aquesta imatge és de domini públic malgrat que aparegui al lloc web una notificació sobre drets d'autor.

✓[OK] Es poden copiar i penjar imatges que siguin prou velles per tal de no tenir drets d'autor: generalment quan l'autor ha mort des de fa almenys 70 anys, però vegeu Commons:Sobre les llicències per a les regles país per país. Els drets d'autor han d'haver caducat a la vostra jurisdicció, als Estats Units i a la jurisdicció del servidor web. Alguns llocs web reclamen de manera incorrecta la protecció dels drets d'autor sobre imatges antigues que realment són de domini públic ("copyfraud"). Heu d'analitzar críticament aquestes afirmacions i no simplement prendre-les per certes.

A molts països europeus hi ha un dret de publicació independent, semblant als drets d'autor, per a les obres no publicades anteriorment sense drets d'autor. A la Unió Europea, la primera editorial obté 25 anys de drets exclusius per distribuir còpies de l'obra.

Imatges publicades sota una llicència lliure

✓[OK] Les imatges que el propietari dels drets d'autor hagi publicat sota una llicència lliure acceptable es poden copiar i penjar. La imatge ha de ser lliure a la vostra jurisdicció, als Estats Units i a la jurisdicció del servidor web. Tingueu en compte que normalment el propietari del lloc web no és propietari dels drets d'autor de les imatges del lloc web. Molts llocs web aficionats i fins i tot alguns de professionals pretenen alliberar drets quan en realitat no són propietaris, per exemple, afirmant incorrectament que totes les imatges del lloc són de domini públic. Heu d'analitzar críticament aquestes afirmacions i no simplement prendre-les per certes.

En alguns pocs països, en particular els Estats Units, la majoria d'obres creades pel govern són una qüestió de política publicada al domini públic; utilitzeu la plantilla adequada, com ara {{PD-USGov}}. Es poden trobar plantilles específiques addicionals per a agències i oficines governamentals dels EUA a les Categoria:Etiquetes de llicències PD-USGov.

En molts països, certs tipus d'obres creades pel govern són de domini públic. Això normalment inclou almenys la legislació, però es poden incloure obres relacionades, com ara el disseny de senyals de trànsit.

Imatges no aptes per drets d'autor

✓[OK] Es poden copiar i penjar imatges que no tinguin la suficient originalitat per atreure protecció dels drets d'autor: utilitzeu la plantilla {{PD-ineligible}}. En alguns països, determinades imatges no aptes per a la protecció dels drets d'autor es poden protegir amb drets similars. Normalment, això afecta les fotografies, i en aquests països el llindar per a una protecció adequada dels drets d'autor de les fotografies és alt.

Imatges creades per tu

  Les imatges que són totalment creacions vostres es poden penjar a Commons (tret que hàgiu cedit els drets d'autor mitjançant acords exclusius), però si s'han publicat prèviament en línia sense una llicència gratuïta, cal una verificació addicional. Consulteu Commons:VRT i Commons:But it's my own work! per obtenir més detalls.

Si el vostre treball és un obra derivada, com ara una fotografia d'una estàtua, la situació és més complicada. Depenent de la jurisdicció, és possible que hàgiu d'obtenir el permís del propietari dels drets d'autor de l'obra original. Les excepcions poden incloure freedom of panorama i de minimis.

Fotos de premsa

✘ Tret que el titular dels drets d'autor especifiqui una llicència lliure, les fotografies de premsa generalment només estan destinades als periodistes i no es poden modificar. Per tant, no són acceptables per a Commons

Joieria

Els dissenys de joies generalment estan protegits per drets d'autor sempre que presentin originalitat i creativitat. Tanmateix, atès que els articles de joieria normalment no porten cap avís de drets d'autor, totes les joies venudes als Estats Units abans del 1989 són probablement de domini públic.

 • Vegeu, per exemple, R.F.M.A.S., Inc. v. Mimi So (2009), Donald Bruce & Co. v. B. H. Multi Com Corp. (1997), and Eyal R.D. Corp. v. Jewelex New York, Ltd. (2008).

Logotips

Mapes i imatges satel·litals

Un mapa permès, basat completament en fonts lliures. Tingueu en compte que la descripció de la imatge enumera explícitament les fonts.

No podeu penjar còpies de mapes protegits per drets d'autor a Commons ni traçar ni fins i tot tornar a dibuixar aquest mapa. Qualsevol mapa que creeu vosaltres mateixos ha de basar-se totalment en fonts de domini públic o en fonts alliberades amb una llicència gratuïta adequada. Alguns mapes són massa senzills per ser protegits per drets d'autor (no compleixen Commons:Llindar d'originalitat). Per obtenir més informació sobre quins mapes tenen drets d'autor, vegeu Commons:Obres derivades: Mapes.

✘ Les imatges de satèl·lit i els mapes derivats de projectes comercials com Google Earth, Google Maps, bing.com i d'altres es basen en una combinació d'imatges de satèl·lit lliures i amb drets d'autor i, per tant, no són acceptables a Commons.
✘ Els mapes emesos per l'Ordnance Survey del Regne Unit, Cartes de l'Almirallat, etc. estan subjectes als drets d'autor de la Corona. Entren al domini públic 50 anys després de la publicació inicial (actualment abans de 1974): per a aquests mapes antics només s'utilitza l'etiqueta de llicència {{OldOS}}. Alguns també es publiquen sota la llicència Ordnance Survey OpenData ({{OS OpenData}}) o la llicència Open Government ({{OGL}}).
✓[OK] D'altra banda, els mapes i gràfics dels Estats Units compilats per agències del govern federal dels EUA són {{PD-USGov}}. Els mapes i gràfics de la resta del món procedents d'agències federals poden contenir conjunts de dades amb drets d'autor d'altres fonts i no ser de domini públic. Això és cert a la majoria de cartes marines NIMA/NGA.
✓[OK] Els mapes de repositoris de suports lliures, com els que figuren a la secció de mapes de "Commons:Free media resources", generalment són acceptables, però s'han d'utilitzar amb cura i críticament.
✓[OK] Es poden utilitzar mapes d'OpenStreetMap, però l'ús ha de complir els d'atribució d'OpenStreetMap.

Imatges mèdiques

Als Estats Units, el Compendium of US Copyright Office Practices, Third Edition diu a la secció 924.3 (D) que les imatges mèdiques (raigs X, TC, ressonàncies magnètiques, etc.) no són elegibles per a drets d'autor. Les imatges mèdiques que es creen i es publiquen als Estats Units són de domini públic i, si es comparteixen a Wikimedia Commons, haurien d'utilitzar la llicència {{PD-US-Medical imaging}}. Més enllà dels Estats Units, hi ha menys certesa, però les imatges de raigs X mèdiques que es trobin sota el llindar de l'originalitat del seu país d'origen i no són aptes per a la protecció haurien d'utilitzar la llicència {{PD-medical}}.

Per obtenir una discussió legal, vegeu Drets d'autor sobre imatges de raigs X. En alguns països, com Alemanya o Suècia, les imatges mèdiques estan protegides amb els drets relacionats.

Models

 Not OK: Als Estats Units, es considera que els objectes model són "obres pictòriques, gràfiques i escultòriques" tal com es defineixen al 17 U.S.C. 101.

En altres parts del món, les regles poden variar.

Accessoris de pel·lícula

Per als objectes que es van fabricar per ser utensilis no artístics i funcionals, és probable que s'apliqui la informació d'utensilis. Les rèpliques d'objectes no funcionals (incloses les rèpliques d'utensilis no artístics) probablement es poden protegir amb drets d'autor com a models. Els objectes que no són funcionals a la vida real (és a dir, una màquina que viatja en el temps formada per peces electròniques i mecàniques) també són susceptibles de protecció dels drets d'autor com a obres artístiques no utilitàries. Vegeu també COM:TOYS.

Murals

Tret que siguin prou vells per ser de domini públic, els murals normalment estaran protegits pels drets d'autor, fins i tot si l'artista és desconegut. Per tant, no es poden acceptar imatges de murals. Normalment, no fa cap diferència si el mural es troba en un lloc públic i es pot fotografiar lliurement, ja que Llibertat de panorama, on existeix, normalment no s'estén a permetre fotografies d'obres d’art 2D com ara com a murals. Hi ha algunes excepcions: vegeu: Llibertat de panorama.

Música

Les obres musicals estan generalment subjectes a dos drets d'autor diferents:

 • Els drets d'autor de la composició.
 • Els drets d'autor de l'enregistrament o interpretació de la composició.

En general, gairebé tota la música actual té drets d'autor i és possible que no es pugui penjar a Commons. Per poder penjar una peça de música enregistrada a Commons, tant la composició com l'enregistrament han de tenir llicències lliures o ser de domini públic. Un enregistrament específic d'una cançó en domini públic encara es pot protegir amb drets d'autor, ja que l'arranjament específic es considera una obra derivada que compleix els requisits per obtenir el seu propi dret d'autor, independentment de l'estat de dret d'autor de la composició original.

La majoria dels enregistraments sonors creats als Estats Units abans del 1972 no són de domini públic. Segons el títol II de la Music_Modernization_Act, els enregistraments de so fixats per primera vegada abans del 15 de febrer de 1972 estan protegits sota els drets d'autor federal dels Estats Units per un terme que depèn de quan es va publicar la gravació. (En particular, els enregistraments que es van publicar per primera vegada abans de 1923 entraran al domini públic als EUA l'1 de gener de 2022.) A diferència d'altres obres, aquesta protecció federal sobre drets d'autor per a enregistraments anteriors a 1972 s'aplica independentment de qualsevol formalitat (avís de drets d'autor, registre i/o renovació). Com a tal, les plantilles de drets d'autor dels EUA com {{PD-US-expired}} no s'apliquen als enregistraments de so.

Fotografia de museus i interiors

OK: Les fotografies que feu vosaltres mateixos a un museu o en l'interior d'un edifici/monument aquí es consideren acceptables, sempre que no mostrin obres amb drets d'autor. Si les normes de la casa del museu prohibeixen la fotografia, l'incompliment d'aquesta regla és un problema entre el fotògraf i el museu, però no afecta l'estat de drets d'autor d'una imatge. Si les normes del museu fossin un contracte vàlid, només obligaria les parts del contracte: el fotògraf i el museu. Wikimedia Commons i la resta de tercers no estan subjectes a aquest contracte.

La política del museu que regula la fotografia també pot variar amb el pas del temps. Per exemple, el 2006 es van permetre imatges interiors del Palau Reial de Madrid, però el 2008 estava estrictament prohibit. Alguns museus també tenen dies diferents a la setmana on es permet o no la fotografia. Correspon al fotògraf decidir si vol penjar imatges que s'hagin pres en contravenció de les normes privades del museu.

Taulers d’anuncis i rètols

 Not OK Per regla general, els cartells/rètols informatius i educatius detallats, com els que es troben sovint en llocs històrics o turístics, estan gairebé sempre protegits per drets d'autor i no se'n poden acceptar fotografies. Els taulers d'anuncis poden incloure imatges gràfiques o textual ampliades, o ambdues, i és probable que els drets d'autor subsisteixin en totes dues.

L'excepció principal és quan un signe (com ara un signe direccional al costat del camí) no conté imatges gràfiques significatives i no té més que poques paraules de text en un tipus de lletra estàndard, en aquest cas hi pot haver material insuficient perquè existeixin drets d'autor. Vegeu també Senyals de trànsit.

Even in countries with freedom-of-panorama exception (FoP), this exception does not generally extend to permitting photographs of 2D artworks or extended textual matter. For details see the 3rd and 4th color-code column in Commons:Freedom of panorama#Summary table.

Provided the noticeboard/sign is permanently located in a public place,

 • 2D-artwork is included in the FoP copyright-exception in most FoP-countries, but not in:
   Not OK Argentina, Australia, Bangladesh, Barbados, Belize, Brunei, Canada, Denmark, Fiji, Finland, Hong Kong, India, Ireland, Japan, Malta, Moldova, New Zealand, North Macedonia, Norway, Russia, Singapore, Sweden, Taiwan, USA and the UK.

OK Text is included in the FoP copyright-exception of Angola, Armenia, Cuba, Czech Republic, Dominican Republic, Germany, The Nederlands, Poland, Portugal, Sao Tomé, Serbia, Spain, Suriname and Switzerland.

Patents

Les normes de drets d'autor relacionades amb les patents són diferents en diferents països.

Alemanya

La llei sobre drets d'autor d'Alemanya diu que els documents de patent estan exempts de protecció dels drets d'autor (§ 5(2) UrhG); ; no obstant això, cal atribuir-ne l'autor i la font (§ 63(1) & (2)) i no es permeten modificacions (§ 62 (1)). Això els fa no-lliures i, per tant, inacceptables a Commons.[4][5]

Estats Units

Normalment es permeten dibuixos i textos extrets de publicacions de patents dels Estats Units abans de l'1 de març de 1989. Aquest material derivat d'una patent dels EUA es pot etiquetar {{PD-US-patent}}. De vegades, però, pot haver-hi una reserva de drets d'autor al cos de l'especificació, com ara la següent que apareix a la patent nord-americana 5.544.360: "Una part de la divulgació d'aquest document de patent conté material subjecte a protecció dels drets d'autor. El propietari dels drets d'autor no té cap objecció a la reproducció facsímil per part de cap de les divulgacions de patents, tal com apareix als fitxers o registres de patents de l'Oficina de patents i marques, però, en cas contrari, es reserva tots els drets dels drets d'autor."

Els dibuixos i el text extrets de publicacions de patents dels EUA a partir de l'1 de març de 1989 es consideren normalment protegits per drets d'autor tret que es puguin considerar de domini públic per altres motius, per exemple quan no superi el Llindar d'originalitat.

Aquesta pàgina de l'USPTO a primera vista sembla prometedora ja que diu que "Subjecte a excepcions limitades reflectides a 37 CFR 1.71(d) & (e) and 1.84(s), el text i els dibuixos d'una patent no solen estar subjectes a restriccions de drets d'autor". Malauradament, això no es pot llegir com una declaració de llei, ja que els estatuts vigents dels Estats Units no admeten cap afirmació que un titular d'una patent hagi de renunciar necessàriament als drets d'autor dels dibuixos de patents. De fet, més avall a la mateixa pàgina, la USPTO afirma "També hi ha casos en què una part del text o els dibuixos d'una patent poden estar protegits per drets d'autor. Haureu de consultar un advocat sobre aquests possibles problemes de marques comercials i drets d'autor. La USPTO no ajudarà per determinar si existeix un problema potencial de marques comercials o drets d'autor per a una patent en particular." Podeu trobar una discussió més detallada de la legislació nord-americana relacionada amb això a Commons:Deletion requests/Template:PD-US-patent-no notice.

Suïssa

Vegeu Template:PD-Switzerland-official.

Pintures

Payment cards

An example of the simple design of payment card

The design of the payment card is copyrighted by a payment card company, and some payment cards may contain copyrighted characters or artworks through collaboration. The fact that you are the physical owner of a payment card does not mean that you are authorised to replicate the design of the payment card by uploading a copy here. A rare exception to this rule would be the design of the payment card which is simple enough to not exceed the Threshold of originality.

Persones

Retrats

Cartells

 •  Not OK General rule
 • OK Exceptions: Public posters in a jurisdiction with FOP not requiring permanence, e.g. China. Pre-1989 US posters: See #Advertisement.

Els cartells normalment estan protegits per drets d'autor, fins i tot si l'artista és desconegut. Per tant, no es poden acceptar imatges de pòsters. Normalment, no hi ha cap diferència si el pòster es troba en un lloc públic i sigui lliure de retratar, ja que la Llibertat de Panorama, on existeix, normalment no s'estén a permetre fotografies d'obres d'art 2D. Fins i tot on ho faci, els cartells normalment s'exclouran, ja que normalment es troben localitzats temporalment més que no pas en un lloc públic permanent.

De vegades es defensa que l'objectiu principal d'un cartells és la publicitat i que l'anunciant hauria de complaure que la imatge sigui difosa àmpliament per Commons. Tanmateix, aquest argument no pot superar el problema bàsic dels drets d'autor: que l'usuari que ha penjat el fitxer pretén llicenciar per a tothom (inclosos els competidors de l'anunciant) un disseny original que no van crear i que no posseeixen.

Postals

 Not OK: Regla general Les postals modernes gairebé sempre estan protegides per drets d'autor i les còpies no es poden allotjar aquí.
OK: Excepcions: postals antigues, quan el fotògraf ha mort ja fa més de 70 anys.

Les regles sobre les postals antigues varien segons el país. S'accepten les targetes emeses per editors nord-americans i publicades per primera vegada als Estats Units abans del 1929, ja que en aquest cas només s'aplica la legislació nord-americana i els drets d'autor dels Estats Units han caducat: vegeu Commons:Hirtle chart. En altres països, les targetes antigues encara poden estar protegides per drets d'autor en funció de la data de defunció del dissenyador de postals o del fotògraf, i aquestes hauran de ser investigades abans que Commons les accepti. Per exemple, una targeta publicada el 1906 al Regne Unit (o en qualsevol país de la Unió Europea) que porti una imatge d'un fotògraf mort el 1966 encara estarà protegida amb drets d'autor fins al 2036. Mai és vàlid argumentar que una còpia d'una postal es pot allotjar aquí només perquè sou el propietari de la targeta física. La propietat física no us dóna dret a infringir els drets d'autor fent i penjant una còpia de l'obra d'una altra persona.

Embalatge de productes

 Not OK: Regla general Tot i que la forma general en 3D de la majoria dels envasos (caixes, envasos, ampolles) no està protegida per drets d'autor, la impressió en aquests envasos sovint es protegeix legalment com a obra artística (que s'aplica independentment del mèrit artístic, independentment de si el disseny només apareix a la superfície frontal o si l'envolta). De vegades, la impressió apareix en una etiqueta enganxada, però el resultat és el mateix. Tingueu en compte que això no depèn de si es mostra el logotip d'una empresa o d'un producte; sovint estan protegits per drets d'autor, però sovint el problema no és un logotip, sinó una fotografia impresa o un dibuix a l'embalatge que il·lustra el contingut.

En general, doncs, els envasos de productes que contenen dissenys impresos originals no es poden penjar a Commons, fins i tot si sou propietari de l'objecte físic i fins i tot si heu fet la fotografia vosaltres mateixos.

OK: Hi ha algunes excepcions molt limitades:

 1. Embalatges que presenten un disseny imprès tan insignificant que pot ser incident. Aquests envasos es poden tractar de la mateixa manera que els utensilis. Vegeu Commons:De minimis.
 2. Embalatges que només porten un disseny imprès tan senzill que no es pot elegir per protegir els drets d'autor. En aquest cas, podeu alliberar els vostres drets d'autor sobre la fotografia amb una llicència personal que trieu, com ara {{PD-self}}.
 3. Embalatges que només porten un disseny imprès prou antic perquè els drets d'autor hagin caducat. Això s'aplica al clàssic logotip de Coca Cola (però no als dissenys més recents de Coca-Cola). En aquest cas, podeu alliberar els vostres drets d'autor sobre la fotografia amb una llicència personal que trieu, com ara {{PD-self}}.

Per alguna raó, Commons sembla atraure un gran nombre de fotografies d'envasos d'aliments i begudes, preses sense tenir en compte els drets d'autor. Si esteu llegint perquè la vostra foto s'ha suprimit, recordeu que hi ha altres coses que no són un argument vàlid per mantenir una imatge que infringeix els drets d'autor. Finalment, també es veuran i esborraran altres imatges que infringeixin els drets d'autor.

Rèpliques d'obres d'art de domini públic

OK: Les rèpliques exactes d'obres de domini públic, com ara els records turístics de la Venus de Milo, no poden atraure cap dret d'autor nou, ja que les rèpliques exactes no tenen l'originalitat requerida. Per tant, les fotografies d'aquests articles es poden tractar igual que les de la pròpia obra d'art. Tot i això, el fotògraf encara té drets sobre l'obra; veure Commons:Normes sobre drets d'autor per tema: art 3D, escultures etc.

Senyalitzacions de carretera

See also: Commons:WikiProject Highways/Licensing.
See also: Commons:WikiProject Highways/Precedents.
Una senyal de trànsit que és {{PD-ineligible}}.

Heu de suposar que una senyalització està protegit per drets d'autor i que no es pot penjar tret que pugueu demostrar el contrari. Les senyalitzacions permeses inclouen aquelles que són massa senzilles per atreure la protecció dels drets d'autor (utilitzeu l'etiqueta {{PD-ineligible}}), les que tenen l'edat suficient per ser de domini públic i les que la política governamental allibera al domini públic, per exemple: certes senyalitzacions que s'especifiquen al Manual sobre dispositius uniformes de control del trànsit del Departament de Transports dels EUA. Les senyalitzacions també poden estar subjectes a la llibertat de panorama si es fotografia en un lloc accessible públicament en països que respecten aquesta llibertat.

Regne Unit

 • La majoria de senyalitzacions oficials estan subjectes al Dret d'autor de la Corona sobre el disseny, però es permet la reproducció "precisa", sempre que l'obra o el disseny no s'utilitzin en un context enganyós. A Commons també ha estat típic marcar dissenys obsolets com a deixats de ser pràctiques actuals. Alguns senyals poden contenir logotips o obres d'art addicionals de tercers, que estan subjectes a les disposicions normals sobre drets d'autor pel que fa a aquestes porcions.
 • Les senyalitzacions privades que superin el llindar d'originalitat poden estar subjectes a drets d'autor.

Diagrames científics o tècnics

Un diagrama consta de dos aspectes que es poden protegir potencialment: la informació i el mètode d'il·lustració. Com a regla general, la informació factual no està protegida excepte en els casos en què la idea o les dades digitals siguin originals o creatives i siguin propietat dels titulars dels drets.[6]

Alguns exemples de dades o informació creatives podrien ser:[7]

 • Un model 3D que representa un temple antic.
 • Un conjunt de dades basades en estimacions. Les estimacions requereixen alguna forma de creativitat (sovint d'experts) i s'han de considerar com a contingut creatiu.
 • Un conjunt de dades basades en treballs protegits. Per exemple, un escaneig en 3D d'una escultura protegida. L'escaneig no és una obra creativa, però una representació fidel d'una obra protegida es converteix en una obra derivada d'aquesta obra.

Alguns exemples de dades no creatives poden ser [7]:

 • Una exploració en 3D d'una obra de domini públic.
 • Dades que representen fenòmens o lleis naturals, en què l'elecció dels paràmetres inicials és insuficientment original per ser considerada creativa.
 • Diagrames senzills de resultats estadístics no protegits.
El contingut i el mètode d'il·lustració són particularment simples, ja que permeten una còpia directa

El mètode d'il·lustració és generalment creatiu i s'ha de considerar protegit. Per tant, un diagrama s'hauria de refer completament i diferir prou en les opcions de presentació, de manera que no es pugui confondre amb l'original. Tanmateix, en alguns casos, el mètode d'il·lustració pot ser particularment senzill i poc original i en aquest cas el diagrama es pot copiar directament.[8] Quan un diagrama s'ajusta a aquestes regles, se li poden donar drets {{PD-ineligible}} o {{PD-shape}}.

Captures de pantalla

Escultures i estàtues

Escuts

Signatures

Senyals

Vegeu:

Projeccions de diapositives

 • En la mesura del possible, pengeu cada diapositiva com a fotografia independent amb la font adequada i la informació de llicències.
 • Finalment, pengeu la presentació de diapositives mitjançant l'opció "derivative work of one or more files from Commons" a Commons:Upload/ca
 • O bé podeu afegir tota la informació de la font manualment: consulteu la secció "Collages" de més amunt.

Uniformes/equipaments esportius

Normalment estan protegits per drets d'autor, tret que siguin prou senzills e {{PD-ineligible}}.

Segells

Imatge d'una càmera de vigilància

Taxidèrmia

Als Estats Units (on s'allotja Commons), la taxidèrmia de vegades pot tenir drets d'autor. Per exemple, hi ha una taxidermia que consisteix a muntar la pell dels animals sobre un maniquí animal amb drets d'autor. Vegeu User:Elcobbola/Models#Logical_corollary per obtenir més informació. Per a certs països fora dels EUA, la llibertat de panorama pot ser rellevant per a les obres de taxidèrmia amb drets d'autor que estiguin instal·lades permanentment en llocs públics.

Joguines

Vegeu Commons:Joguines

Marques comercials

Aquest logotip de l'empresa, tot i que està protegit per drets de marca comercial, probablement no sigui apte per a protecció de drets d'autor.

Moltes marques comercials i logotips estan protegits per drets d'autor propietat de l'empresa corresponent i no es poden carregar, ja que fer-ho suposaria una infracció dels drets d'autor. Aquestes imatges s'han d'etiquetar amb {{Logo}}. La protecció de drets d'autor i marques comercials pot coexistir i, de fet, sovint en el mateix disseny.

Tanmateix, és acceptable un disseny massa senzill per protegir els drets d'autor; en aquests casos, utilitzeu la plantilla {{Trademark}} i, si escau, també {{PD-textlogo}}. Les representacions en mapa de bits (és a dir, imatges PNG) de dissenys sense drets d'autor es poden considerar per si mateixos sense drets d'autor. Per a les imatges vectorials (és a dir, fitxers SVG) de dissenys sense drets d'autor, la pregunta sobre si la representació vectorial té els seus propis drets d'autor és menys clara; consulteu la informació sobre drets d'autor de la Viquipèdia en anglès sobre tipus de lletra i la {{PD-textlogo}}pàgina de discussió per obtenir més informació.

Tingueu en compte que l'autorització o no d'una marca comercial/logotip depèn només de si es té dret a la protecció dels drets d'autor; el fet que la marca/logotip pugui estar protegida addicionalment per lleis de marques comercials en alguns països no és un obstacle per a Commons que s'allotgi la imatge. Vegeu Commons:Llindar d'originalitatt per obtenir més exemples.

Also note that a logo of a free software program is not necessarily published under the same free license. If a logo is included a free program's code repository, then it's likely under the same license. Otherwise, do not assume the logo is also free unless it is below the threshold of originality.

Tipus de lletra

Utensilis

OK: Normalment no hi ha drets d'autor en un utensili en 3D als Estats Units, de manera que les fotografies d'objectes domèstics típics dels Estats Units o d'altres jurisdiccions que no estenguin els drets d'autor a utensilis normalment són acceptables sempre que els hagueu fotografiat vosaltres. Si algú altre va fer la fotografia, necessiteu el permís del propietari dels drets d'autor (normalment el fotògraf). Vegeu Commons:Applied art. Poden haver-hi protecció dels drets d'autor d'alguns utensilis en algunes jurisdiccions. Per exemple, no podeu penjar fotos de determinats models de cadires franceses.[5] Les normes de drets d'autor en altres països poden variar.

(Si un utensili no artístic té drets d'autor al seu país d'origen, és probable que les fotos de l'objecte s'allotgin a la Viquipèdia en anglès, que només funciona sota la legislació dels Estats Units; Es recomana l'etiqueta {{Do not move to Commons|reason=USonly}} en aquests casos.)

Si l'objecte té un disseny imprès o en relleu original a la superfície, hi haurà drets d'autor encara que no hi hagi drets d'autor en forma 3D. Això pot aplicar-se, per exemple, a una tassa amb decoració de superfície en relleu. Es pot presentar una situació similar si hi ha una etiqueta a l'objecte amb text amb drets d'autor a l'etiqueta. Per tant, tret que el text del disseny o de l'etiqueta impresa o en relleu tinguin l'edat suficient per ser de domini públic o siguin massa senzills per tenir drets d'autor, no es pot penjar una fotografia de l'article sense el permís del dissenyador.

Vehicles

OK: La política actual de Commons permet imatges de vehicles sobre la base que la forma 3D d'un vehicle normalment no tindrà dret a protecció dels drets d'autor. Les fotografies de vehicles normalment són acceptables sempre que hagueu fet la fotografia vosaltres mateixos. Si algú altre va fer la fotografia, necessiteu el permís del propietari dels drets d'autor (normalment el fotògraf).
 Not OK: Si el vehicle té un disseny original pintat, hi haurà drets d'autor en aquest disseny, encara que no hi hagi drets d'autor en forma 3D. Tret que el disseny sigui prou insignificant com per ignorar-lo, no es pot penjar una fotografia del vehicle sense el permís del dissenyador.

Vídeos

Vegeu Commons:Video.

Referències

Ways to get help