Commons:Üdvözlet

From Wikimedia Commons, the free media repository
(Redirected from Commons:Üdvözlet)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 89% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.

Mi a Wikimedia Commons?

A Wikimédia Commons egy önkéntesek által összeállított és karbantartott médiatár, ami közkincs és szabad licencű, ismeretterjesztő célú médiafájlokat (képeket, hang- és videófájlokat) tesz elérhetővé, mindenkinek a saját nyelvén. A projekt a Wikimédia Alapítvány projektjeinek közös médiatárolójaként is szolgál, azonban nem kell ezen projektek egyikéhez sem tartoznod ahhoz, hogy az itt található médiafájlokat használhasd. A médiatárat önkéntesek tartják karban, nem fizetett alkalmazottak. A Commons által befogadott témák a Commons:Projekt témája oldalon találhatók.

A Commons ugyanazt a wiki technológiát használja, mint a Wikipédia, így bárki szerkesztheti. Más projektekre feltöltött fájlokkal ellentétben a Commons fájljai bármely Wikimédia-projekt oldalain használhatóak anélkül, hogy az adott projektbe külön fel kellene tölteni őket.

A Wikimédia Commons 2004. szeptember 7-én indult, és 2006. november 30-án érte el az egymillió fájlos mérföldkövet. Jelenleg 106 395 422 fájlt tartalmaz. További információk a Commonsról a Commons:Jogi nyilatkozat lapon, a Commonsról szóló Wikipédia-szócikkben és a Meta-Wiki Commonsról szóló lapján találhatók.

Más, hagyományos médiatárakkal szemben a Wikimédia Commons szabadon és ingyen használható. Az itt található fájlokat bárki felhasználhatja, lemásolhatja és módosíthatja, amennyiben betartja a szerző által megadott feltételeket; ez gyakran a a forrás és a szerző(k) megfelelő megjelölését és a másolatok/javítások hasonló szabadsággal való közzétételét jelenti. Az egyes médiafájlok licencfeltételei a fájlok leírólapjain találhatók. Maga a Commons adatbázis és az összes szöveg a a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll. További információk az újrafelhasználásról: Commons:Reusing content outside Wikimedia és Commons:Első lépések/A Commonsra feltett fájlok használata.

Részvétel

Te is tudsz nekünk segíteni azzal, amit a legjobban tudsz:

Járulj hozzá a műveiddel

Ha jó fényképész vagy, ne habozz feltölteni a képeidet. Ha jól rajzolsz, nézd meg, milyen ábrák és animációk kellenek leginkább.

Járulj hozzá a képességeiddel

Nem szükséges fájlokat feltölteni ahhoz, hogy segíts nekünk. Van rengeteg más megoldásra váró feladat:

Járulj hozzá az időddel

Még művésznek vagy jó súgószöveg-írónak sem kell lenned. Ha szeretsz káoszból rendet alkotni, akkor itt a helyed!

Bevezető

Regisztrálj

Ahhoz, hogy fel tudjál tölteni fájlokat, be kell jelentkezned. Kövesd a jobb felső sarokban lévő „Log in / create account” linket, és válassz egy felhasználónevet, ami alapján az összes feltöltésed és szerkesztésed nyilván lesz tartva. Ha csak oldalakat akarsz szerkeszteni, akkor nem kell regisztrálnod (de ekkor is javasolt). Ha már van központi fiókod, az működik a Commonson is.

Első lépések

Az Első lépések oldal és a Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK) a regisztráció után valószínűleg a segítségedre lesznek. Elmagyarázzák, hogy miként tudod testre szabni a kezelőfelületet (pl. a nyelvet), hogyan tudsz feltölteni fájlokat, és megismertetnek a licencelési feltételekkel. Ne csüggedj, ha nem értesz a számítógépekhez — a wiki rendszer mindent rendkívül egyszerűvé tesz. Légy bátor a szerkesztéseiddel, és mindig tételezz fel jó szándékot másoktól!

More information is available at the Community Portal. You may ask questions at the Village Pump or on IRC channel #wikimedia-commons webchat.

A Commons-ban található fájlok kategóriákba és galériákba vannak rendezve. A Kezdőlapról ezek (remélhetőleg) megközelíthetőek.

Put Babel boxes on your user page so others know what languages you can speak and indicate your graphic abilities. All your uploads are stored in your personal gallery. Please sign your name on Talk pages by typing ~~~~. If you're copying files from another project, be sure to use the FileImporter.

A feltöltés könnyítése

Ha sok képet akarsz feltölteni, számos feltöltőeszköz (pl. VicuñaUploader) közül választhatsz. Ha konkrét információkra van szükséged a tartalom megtekintéséhez vagy szerkesztéséhez használható eszközökről, lásd a Commons:Szoftverek és Commons:Tools lapokat.

Bízunk benne, hogy tetszeni fog a Wikimédia Commons, és örömödet leled a közreműködésben.